Viihde

Etsii omituista aarretta

TS/Jane Iltanen<br />Laiturin alle piilotettu kätkö oli toimittajalle kaikkein vaikein löytää. Arttu Eteläpelto yrittää neuvoa, minne kurkkia. Itse asiassa huonoilla jäillä kätköstä saa vain näköhavainnon. Päästäkseen kätköön käsiksi täytyy odottaa kovempia jäitä tai uimakelejä.
TS/Jane Iltanen
Laiturin alle piilotettu kätkö oli toimittajalle kaikkein vaikein löytää. Arttu Eteläpelto yrittää neuvoa, minne kurkkia. Itse asiassa huonoilla jäillä kätköstä saa vain näköhavainnon. Päästäkseen kätköön käsiksi täytyy odottaa kovempia jäitä tai uimakelejä.

SANNA SUOPANKI

Ensin sitä ajattelee, että mitä ihmettä. Sitten sitä kokeilee oppiakseen käyttämään gps-satelliittipaikannuslaitetta. Lopulta sitä juoksee koordinaattien ja vihjeiden perässä ja hihkuu riemusta, kun löytää filmipurkin puunhaarasta.

Kävelen gps-satelliittipaikannuslaitteen komentamaan suuntaan, kunnes laite ilmoittaa minun olevan lähellä oikeita koordinaatteja. Sitten alkaa etsintä.

Mikä olisi ympärilläni sopiva paikka piilolle? Kätkökuvaus ilmoittaa esineen olevan small eli noin pakasterasian kokoinen. Kuvauksesta selviää, että sen voi hakea myös pyörätuolissa istuva.

Kätkö löytyy helposti. Liian helposti.

Se filmipurkki siellä puunhaarassa osuukin sitten kuvaajan silmään ennen kuin oma katse nousee oikealle korkeudelle. Pirskatti.

Seuraavaa kätköä saankin etsiä roikkumalla laiturilta. Heikkojen jäiden takia se on sellaisessa paikassa, ettei siihen nyt pääse käsiksi.

Liikuntaa uudessa muodossa

Lomakeskus Kuusistossa Kaarinassa pääsevät ryhmät kokeilemaan tilauksesta omituista harrastusta nimeltään geokätköily. Geokätköilyssä etsitään maastosta tai kaupunkiympäristöstä muiden piilottamia aarteita. Kätköä etsitään gps-vastaanottimen ja internetissä annettujen kätkökoordinaattien avulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuulostaa hullulta, mutta on aika hauskaa.

- Tämä on liikuntaa uudessa muodossa ja tässä tutustuu tekemisen ohella ympäristöön Vesa Virtanen Lomakeskus Kuusistosta kertoo.

- Tämän voi yhdistää muihin harrastuksiin, kuten koiran ulkoiluttamiseen, lasten kanssa liikkumiseen tai lenkkeilyyn, kätköilyä puolitoista vuotta harrastanut oppaamme Arttu Eteläpelto antaa esimerkkejä.

Lomakeskuksen geokätköt ovat tilausohjelma, joten niiden koordinaatteja ei löydy netistä. Mutta netistä löytyy vajaan 2 000 geokätkön koordinaatit Suomessa. Maailmalla kätköjä on lähes 70 000.

- Turunkin keskustassa on parikymmentä kätköä kävelyetäisyydellä toisistaan, toinen oppaamme Sanna Hernelahti vinkkaa.

Vaeltavia kätköjä

Varsinaista aarretta kätköissä ei oikeasti ole. Aarre on muovipurkki, jonka sisällä on vieraskirja, johon löytäjä kirjoittaa nimensä ja muutaman sanan seikkailustaan. Myöhemmin löytö merkitään myös nettiin sähköiseen vieraskirjaan.

Joskus kätköissä on aarteitakin. Esimerkiksi pieniä esineitä, kuten kolikoita. Periaate on, että älä ota, ellet laita jotain samanarvoista tilalle. Tai sitten kätköissä on travelbug, esine, jonka tarkoitus on matkustaa kätköstä toiseen. Eteläpelto kertoo löytäneensä kerran suomalaisesta kätköstä Etelä-Afrikasta liikkeelle lähteneen muovikalan.

- Idea on, että esineet seilaavat. Netissä esineen matkaa voi seurata numerokoodin avulla vuosikausia ympäri maailmaa, Eteläpelto visioi.

Vaikeimmat kätköt voivat vaatia erityistaitoja, kuten kiipeilyä. Eteläpelto itse on laittanut liikkeelle metallisen gekon, jonka tarkoitus on kiertää haastavia kätköjä.

- Tällä hetkellä se on Kirkkonummelle ulkokiipeilyseinän puolivälissä.

Lomakeskus Kuusiston kätköt ovat aloittelijoille sopivia, mutta kuitenkin osa niin haastavia, että löytämisen riemu on aitoa.

Poliisit kätköillä

Kätköissä on myös selitys aarteen tarkoituksesta ja pyyntö laittaa se takaisin paikalleen, jos vaikka geojästi eli geokätköilystä tietämätön sen vahingossa löytäisi.

Siitä huolimatta kätköjä välillä katoaa tai tuhotaan. Tai sitten jästit tulkitsevat purkit väärin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Marjastaja luuli erästä kätköä ilmeisesti huumekätköksi ja kutsui poliisit. Poliisit merkkasivat kätkön lokikirjaan löydetyksi ja kertoivat kaiken olevan kunnossa, Eteläpelto nauraa.

Haaste onkin tehdä kätkö, joka on löydettävissä, mutta ei vahingossa. Hyvä kätkö on sellainen, jolla on muutakin arvoa kuin kätkö. Jokin nähtävyys esimerkiksi tai hieno maisema. Eteläpelto ja Hernalahti ovat tutustuneet geokätköilyn perässä Suomen kaupunkeihin.

- Me on tehty kätkölomasia eli viikonloppureissuja Kuopioon, Lahteen, Hämeenlinnaan, Tampereelle ja Helsinkiin. Suunnitelmissa on reissut Tukholmaan ja Tallinnaan ja tulevan rantalomakohteen kriteereinä on muutama hyvä kätkö, Hernelahti listaa.

Kätkö Atlantilla

Kätköjä saa tehdä kuka tahansa, mutta saadakseen ne virallisille sivuille muiden tietoon ne hyväksytetään ensin valvojalla. Valvoja tarkastaa, että koordinaatit ovat oikein, ettei liian lähellä ole toista kätköä, ja että kätkö sijaitsee sellaisessa paikassa, että kätkijä pystyy huoltamaan sitä vaivattomasti. Esimerkiksi suomalaiset eivät voi tehdä kätköjä ulkomaille, elleivät pysty todistettavasti huolehtimaan siitä.

- Meidän ekasta tai tokasta kätköstä tuli suomalaiselta tarkastajalta vastaus, että ollaanko nyt ihan varmoja, että pystytään huoltamaan sitä. Antamiemme koordinaattien mukaan se sijaitsi keskellä Atlanttia, Hernelahti nauraa aloittelijoiden kömmähdykselle.

Tilauksesta ohjattua geokätköilyä www.lomakeskuskuusisto.fi. Omatoimista geokätköilyä www.geocaching.fi.

TS/Jane Iltanen<br />Geokätköt piilotetaan mitä kekseliäimpiin paikkoihin.
TS/Jane Iltanen
Geokätköt piilotetaan mitä kekseliäimpiin paikkoihin.
TS/Jane Iltanen<br />Korkealta vuorelta tiettömiltä poluilta löytyi oikein aarrearkku. Opas Arttu Eteläpelto (vas.) kulkee mukana antamassa ohjeita ja kertomassa geokätköilystä.
TS/Jane Iltanen
Korkealta vuorelta tiettömiltä poluilta löytyi oikein aarrearkku. Opas Arttu Eteläpelto (vas.) kulkee mukana antamassa ohjeita ja kertomassa geokätköilystä.
TS/Jane Iltanen<br />Pienestä kätköstä löytyy pieni vieraskirja ja vaihtokolikoita.
TS/Jane Iltanen
Pienestä kätköstä löytyy pieni vieraskirja ja vaihtokolikoita.