Viihde

Outi kutoi verkon luolan suulle

TS/Jonny Holmén<br />Hämähäkin verkko sai nimekseen Network.
TS/Jonny Holmén
Hämähäkin verkko sai nimekseen Network.

PAULA HÄTÖNEN

Turun kaupunginteatterin vieressä Samppalinnan kallion kyljessä on suuri reikä tai jonkinlainen luolan alku, jonka suuaukkoa koristaa jättimäinen hämähäkinverkko.

Verkon siihen kutoi Turun asemakaavaosastolla työskentelevä arkkitehti Outi Sarjakoski vuonna 1995. Silläkin työllä on oma tarinansa.

Myös itse luola ja sen alkuperä kutkuttavat myös ohikulkevia. Miksi korkeaan kallioon ylipäänsä on louhittu aukko, jolla ei näytä olevan mitään varsinaista tehtävää.

Luolan tarina ulottuu aina 60 vuoden taakse. Turun yliopisto sijaitsi silloin vielä entisen Phoenix-hotellin tiloissa kauppatorin ylälaidassa. Talon tilat olivat rajalliset ja yliopiston kirjastolle tarvittiin uusi paikka. Se aiottiin rakentaa Samppalinnan kallion kyljestä hankitulle tontille.

Kallion louhostyöt aloitettiin heti vuoden 1946 lopulla.

Hanke ei koskaan toteutunut, sillä yliopisto ja sen kirjasto rakennettiin myöhemmin kokonaan toisaalle.

1970-luvulla kallioon suunniteltiin väestönsuojaa. Siitäkään ei tullut mitään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myöhemmin samalla vuosikymmenellä kallion reunuksiin valettiin muutamia betonilaatikoita, joihIn istutettiin villiviiniä.

Betonilaatikot ovat yhä siellä.

Tontista kiinnostui seuraavaksi myös Suomen Pankki, joka haikaili Turkuun uutta komeaa sivukonttoria. Siitä järjestettiin 1980-luvulla arkkitehtuurikilpailukin, mutta koskaan sivukonttoria ei rakennettu. Päin vastoin, Suomen Pankki alkoi karsia konttoriverkostoaan.

Mutta vielä kerran tonttia ja kallioon louhittua reikää alettiin sovitella kirjaston paikaksi; tällä kertaa kaupunginkirjaston uuden päärakennuksen paikaksi. Siitäkään ei tullut mitään.

Reikä kalliossa vain muistutti turhista suunnitelmista, ja vähitellen tonttia alettiin käyttää kaupunginteatterin parkkipaikkana.

Nyt luola saattaa herätä uuteen eloon, kun Turun uudelle musiikkitalolle etsitään paikkaa.

Outi Sarjakoski kertoo, että hän sai kerran työmatkalla idean hämähäkin verkosta luolan suulle.

- Jostain ylhäältä se tuli. Minusta se oli hyvä idea ja minulla oli suuri halu toteuttaa se.

Rahoituksen järjestäminen oli yksi ongelma. Sarjakoski keksi jakaa hankkeen pienempiin osiin; yksi firma lahjoitti yhtä, toinen toista. Köydet muun muassa hän sai Piippotuotteelta.

Verkon Sarjakoski "kutoi" Barkerin tehtaan vanhan värjäämön lattialla. Hän piirsi lattiaan 12 x 15 metriä suuruisen verkon mallin, kiinnitti säieköydet lattiaan hakattuihin tappeihin ja alkoi solmia verkkoa.

Kaikkiaan siihen kului noin kilometri kolmen millin paksuista palmikoitua polyesterköyttä. Aikaa työ vei puolitoista kuukautta.

Outi Sarjakoski muistelee, että silloin oli hirveän kuuma kesä ja värjäämössä ei saanut ikkunoita auki.

- Lahjoittaja vakuutti, että köysi kestää ainakin kymmenen vuotta, ja niinhän tuo on kestänyt jo vähän ylikin.

Sarjakoski kertoo, että pari vuotta sitten verkon kuntoa tarkistettiin ja korjattiin yksi irronnut köysi.

Mutta ikuinenhan se ei ole. Luultavasti se joskus joudutaan kutomaan uudelleen. Sarjakosken teos kuuluu Turun veistoskaupunkihankkeen teoksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisenkin hämähäkin verkon Sarjakoski on tehnyt. Hän sai kutsun Pohjois-Italiaan ympäristötaiteen näyttelyyn, jonne hän teki pienemmän verkon.

Nyt häntä kutkuttaa ajatus, että solmisi eläkepäivinään vielä yhden verkon, kuljettelisi sitä ympäri maata ja ripustaisi sen milloin minnekin yllättävään paikkaan ympäristöteokseksi.

Outi Sarjakosken taiteellista aistia saamme ihailla myös Tuomiokirkon edustalle ensimmäisen adventin juhlaan sytytettävässä tähtiroihussa.