Heurekan toteuttama näyttely
tuottaa ydinvoimaoivalluksia

TS/Jari Rantanen<br />Johtaja Anneli Nikulan mielestä on luonnollista, että ydinvoimayhtiön tiedenäyttelystä löytyy myös suhteellisuusteorian isä Albert Einstein kuuluisine kaavoineen. Vasemmalla kävelee uuteen vierailukeskukseen tyytyväinen toimitusjohtaja Pertti Simola.
TS/Jari Rantanen
Johtaja Anneli Nikulan mielestä on luonnollista, että ydinvoimayhtiön tiedenäyttelystä löytyy myös suhteellisuusteorian isä Albert Einstein kuuluisine kaavoineen. Vasemmalla kävelee uuteen vierailukeskukseen tyytyväinen toimitusjohtaja Pertti Simola.

JARI RANTANEN

Rauman seudun suosituimpiin matkailukohteisiin kuuluva Teollisuuden Voiman (TVO) vierailukeskus on päässyt muuttamaan uusiin tiloihin ja tarjoaa ydinvoimasta kiinnostuneiden tutustuttavaksi entistä monipuolisemman näyttelyn, jossa avainsanoja ovat oivaltamisen ilo, vuorovaikutteisuus ja elämyksellisyys.

Olkiluodon vierailukeskuksessa on käynyt vuosittain noin 12 000 vierasta Parhaina vuosina, kun Olkiluodossa on ollut tarjolla kiinnostava kesäviikkojen tutustumiskohde, kävijöitä on ollut noin 15 000. Vierailupäällikkö Harry Hammarberg asettaa tavoitteen nytkin noin 15 000 kävijään ja sanoo varauskirjan alkaneen täyttyä hyvin. Olkiluodon vierailukeskukseen voi poiketa ennalta ilmoittautumatta, mutta opastusta haluavien ryhmien täytyy varata aikansa.

Uuden vierailukeskuksen Sähköä uraanista -näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi yhdessä TVO:n kanssa Tiedekeskus Heureka. Heurekan toiminnanjohtaja Per-Edvin Persson on tyytyväinen lopputulokseen ja arvioi kokonaisuuden eri osien sopivan hyvin yhteen ja pystyvän kertomaan havainnollisesti vaikeistakin asioista.

- Heurekan näyttelyfilosofian ydin on tuottaa oivaltamisen iloa kaikille. Näyttelykieli on vuorovaikutteinen, ja kävijä tutustuu elämyksellisesti itse kokeillen ja asioita yhdistellen usein vaikeinakin pidettyihin tieteellisiin aiheisiin, Persson sanoo.

Olkiluodon vierailukeskuksessa vuosittain käyvien tuhansien vieraiden joukkoon mahtuu erilaista ja eri-ikäistä väkeä, mutta kohderyhmän epäyhtenäisyys ei ole Heurekan väelle ongelma. Tiedekeskuksessa siihen on totuttu. - Koululaiset ovat varmasti täälläkin tärkeä kävijäryhmä, Persson uskoo.

TVO on pitänyt aina tärkeänä kertoa kiinnostuneille yhtiön toiminnasta ja ydinenergian käytöstä sähköntuotantoon. Uuden vierailukeskuksen rakentamiseen päädyttiin, kun vanha jäi kolmannen ydinvoimalayksikön rakennustöiden käynnistyttyä liikenteellisesti hankalaan paikkaan työmaan ympäröimäksi.

- Kun vierailukeskuksen yhteydessä oleva koulutuskeskus vielä tarvitsi lisää opetustilaa, oli järkevää yhdistää kaikki tilat koulutuksen käyttöön ja rakentaa uusi vierailukeskus aiempaa paremmalle paikalle, toimitusjohtaja Pertti Simola sanoo.

Nyt TVO:n vierailukeskuksella on Olkiluodossa hulppeat tilat hienolla paikalla meren rannassa. Vajaan 2 000 neliömetrin kerrosalasta ja 11 500 kuutiometrin rakennustilavuudesta suurimman osan vievät näyttelytila ja 120-paikkainen auditorio.

Vierailukeskuksen vieressä on suojeltu luonto, isoista ikkunoista avautuu merimaisema ja lahden takana näkyy koko laitosalue: lähimpänä tuulivoimala, sitten kaksi käynnissä olevaa ydinvoimalayksikköä ja vielä rakenteilla oleva kolmas reaktori, jonka on määrä tuottaa sähköä syksyllä 2009.

Vierailukeskuksen näyttelytilassa voi tutustua muun muassa ydinvoimalaitoksen toimintaan ja sen ympäristövaikutuksiin, säteilyyn ja polttoainekiertoon uraanin hankinnasta käytetyn radioaktiivisen polttoaineen loppusijoitukseen.

- Erilaisia tietokonekohteita, joista voi hakea tietoa, on kolmisenkymmentä, Harry Hammarberg sanoo ja neuvoo tulijaa varaamaan reilusti aikaa, jos haluaa tutustua näyttelyyn kunnolla.

TVO:n vierailukeskus Olkiluodossa on avoinna päivittäin kello 10-20. Vierailukeskukseen on vapaa pääsy, mutta voimalaitosalueella liikkuminen on luvanvaraista, joten vierailukeskukseen tulevienkin on varauduttava osoittamaan henkilöllisyytensä. Ryhmille järjestetään opastuksia tilauksesta.

TS/Jari Rantanen<br />Tämän kokoinen on reaktorin paineastia. Heurekan toiminnanjohtaja Per-Edvin Persson uskoo Olkiluodon näyttelyn antavan hyvää faktapohjaa ydinvoiman perusteiden ymmärtämiseksi.
TS/Jari Rantanen
Tämän kokoinen on reaktorin paineastia. Heurekan toiminnanjohtaja Per-Edvin Persson uskoo Olkiluodon näyttelyn antavan hyvää faktapohjaa ydinvoiman perusteiden ymmärtämiseksi.
TS/Jari Rantanen<br />Vierailupäällikkö Harry Hammarberg ei ihmettele, jos vanhat kävijäennätykset rikkoutuvat. Varauksia on tehty jo paljon, ja iltaisin tulijoita olisi enemmän kuin ryhmiä voidaan ottaa vastaan.
TS/Jari Rantanen
Vierailupäällikkö Harry Hammarberg ei ihmettele, jos vanhat kävijäennätykset rikkoutuvat. Varauksia on tehty jo paljon, ja iltaisin tulijoita olisi enemmän kuin ryhmiä voidaan ottaa vastaan.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.