Viihde

Karpela osti Ervelän koulun

TS/Päivi Palm<br />Ervelän koulu sijaitsee omassa rauhassaan metsäisessä maisemassa.
TS/Päivi Palm
Ervelän koulu sijaitsee omassa rauhassaan metsäisessä maisemassa.

PÄIVI PALM

Kulttuuriministeri Tanja Karpela on ostanut vapaa-ajan asunnokseen entisen Ervelän kansakoulun Perniöstä. Marraskuun alkupäivinä tehtyyn kauppaan kuuluvat punamullalla sivelty koulu piharakennuksineen ja noin hehtaarin suuruinen tontti. Kauppahinta oli 60 000 euroa.

Ministerillä on tunnesiteitä kouluun, sillä hänen äitinsä on sen entinen oppilas. Karpela palaa omillekin juurilleen, sillä lapsuudessaan hän asui Salossa.

Ervelän väki on mielissään uudesta asukkaasta, jonka he odottavat antavan hohtoa koko kylälle. Perniön kunnanjohtaja Pentti Vanhatalo puolestaan lupaa, että kunta ei ryhdy ministeriä vaivaamaan millään tavoin.

- Hän on ostanut koulun vapaa-ajan asunnokseen, joten vapaata hänen myös täytyy saada viettää omassa rauhassaan, sanoo Pentti Vanhatalo.

Ervelän koulu on rakennettu vuosisadan alkupuolella. Parhaimmillaan siellä oli 50-60 oppilasta. Vähitellen opinahjo hiljeni ja se sulki ovensa jo 1970-luvulla.

Remonttia tarvitaan

Perniön kunta myi koulun yksityishenkilölle, joka muutti pois isosta rakennuksesta jo jokin vuosi sitten. Niinpä asumattomina olleet kiinteistöt näyttävätkin siltä, että Karpelaa odottaa isonpuoleinen remontti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varsinaisen koulun lisäksi pihapiirissä on ulkorakennus, pikkuinen sauna ja viimeksi keittolana toiminut ns. pikku koulu. Avaralla pihalla kasvaa upeita vanhoja puita ja pensaita. Tien varressa oleva koulurakennuskin jää mukavasti kuusiaidan ja suurten koivujen katveeseen.

Ervelän koulu sijaitsee metsämaisemassa omassa rauhassaan. Lähimmät naapurit ovat muutaman sadan metrin päässä. Rantarata on kuitenkin sen verran lähellä, että koulun pihamaalle kuuluu junien jyrinä.

Monipuolinen Perniö on muutenkin lomailijoiden suosiossa. Erityisesti väkeä vetävät Teijo ja Mathildedal, jotka kasvavat vauhdikkaasti. Mathildedalin ruukkikylässä viettävät lomiaan muun muassa Päivi ja Johan Storgård , Reko Lundan ja Outi Mäenpää.