Vartiovuoren satumökki
onkin sähkömuuntamo

TS/Jari Laurikko<br />Tähtitornin vieressä seisovan kauniin satumökin sisuksissa on sähkömuuntamo. Alunperin rakennus on tehty vesisäiliön pumppuhuoneeksi yli sata vuotta sitten. Nyt Keijo Varonen ja Juha Honkaneva kunnostavat arvokkaan rakennuksen.
TS/Jari Laurikko
Tähtitornin vieressä seisovan kauniin satumökin sisuksissa on sähkömuuntamo. Alunperin rakennus on tehty vesisäiliön pumppuhuoneeksi yli sata vuotta sitten. Nyt Keijo Varonen ja Juha Honkaneva kunnostavat arvokkaan rakennuksen.

SANNA SUOPANKI

Vartiovuorella ihan tähtitornin kupeessa Turussa nököttää pieni hurmaava satumökki, jonka katon jokaisessa kulmassa on kalaveistokset. Sateella kaksi kaloista toimii vesiränneinä ja vesi valuu niiden suusta alas maahan. Ikkunat ja ovi on holvattu erikoisen mallisiksi. Mökki tönöttää ylväästi rinteessä. Luulisi, että hetkenä minä hyvänsä mökin ovesta astuu pyöreä, punaposkinen, hymyilevä satumummo.

Mummoa ei näy, mutta mökin ympärille asetetuilta rakennustelineiltä tulee alas konservointiin ja restaurointiin erikoistuneen Konresta Oy:n toimitusjohtaja Pekka Silvennoinen . Konrestan miehet ovat aloittaneet rapistuneen satumökin restauroinnin.

- Tämä on päässyt todella huonoon kuntoon. Tärkeintä on ensin pelastaa yksi näistä kaloista, se olisi varmaan muuten pudonnut talven aikana alas, Silvennoinen viittoo yhtä kallellaan olevaa kalaa kohti, jonka ympärillä häärivät Keijo Varonen ja Juha Honkaneva .

Kinkkinen koristekala

Miehet rapsuttavat ja tutkivat kalan kiinnitystä ja pohtivat, mikä on paras tapa saada jo kahdesta kohdasta haljennut kala sen verran irti seinästä, että väli voidaan putsata ja kalalle tehdä uusi kiinnitys. Jos siirtoa ei tehdä oikein eikä se onnistu kerralla, kala hajoaa ainakin kolmeen osaan.

- Kyllähän se sittenkin saataisiin korjattua niin, ettei katsoja mitään huomaisi, mutta me tietäisimme sen, Honkaneva sanoo eikä suostu hyväksymään epäonnistumista.

Parin viikon päästä rakennus huputetaan antamaan korjaustöille suojaa. Silvennoinen kertoo urakan suunnitelluksi kestoksi pari kuukautta. Edessä on piikkausta, krapausta, pesemistä, rappaamista ja maalaamista. Puuosien korjaamista, vesieristetöitä ja koristeiden korjaamista.

- Ei tämmöisten vanhojen rakennusten kunnostuksen kestosta osaa sanoa, kun koko ajan tulee yllätyksiä. Rappauskin vaatii aikaa kuivua. Voi olla, että maalaaminen jää kevääseen.

Vanha pumppuhuone

Satumökissä ei asusta mummoa korjauksien aikana eikä muulloinkaan. Alunperin mökki rakennettiin 1903 sen alla sijaitsevan vesisäiliön pumppuhuoneeksi. Se oli Turun ensimmäisiä vesisäiliöitä, joka rakennettiin kunnalliseen vesijohtoverkkoon kuuluvaksi. 1940-luvun alussa, kun Yliopistonmäen vesitorni valmistui, kävi Vartiovuorenmäen säiliö tarpeettomaksi.

1980-luvulla vesisäiliöön tehtiin merenkulkumuseon varasto- ja näyttelytila. Samoihin aikoihin tähtitornin sähköntarve kasvoi niin suureksi, että pumppuhuoneeseen rakennettiin sähkömuuntamo.

- Sille välille meillä ei ole tiedossa, ovatko ne olleet jossain käytössä vai käyttämättömiä, Vesilaitosmuseon hoitaja Raili Järvisalo kertoo.

Satumökin suunnittelija on oletettavasti kaupunginarkkitehti Artur Kajanus .

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.