Viihde

Medeian tunnemyrsky lyö rajuna

TS/Riitta Salmi<br />Medeian hyytävässä roolissa Maija Nieminen (keskellä) on koko ajan näyttämöllä. Miesroolit tulkitseva Markus Krusberg tässä kohtauksessa Jasonina. Taustalla lapsena Sanni Koffert.
TS/Riitta Salmi
Medeian hyytävässä roolissa Maija Nieminen (keskellä) on koko ajan näyttämöllä. Miesroolit tulkitseva Markus Krusberg tässä kohtauksessa Jasonina. Taustalla lapsena Sanni Koffert.

SINIKKA ESKOLA

Porissa ensi-iltansa saanut antiikin tragedia Medeia sukeltaa Turun Köysiteatterin näyttämölle tänään perjantaina. Vaikka alkuviikosta lavasteet ja melkein kaikki muukin rekvisiitta oli vasta lastattu rekkaan ja näytelmään oleellisesti kuuluvan kuoron jäsenet koulussa Porissa, oli viipale Medeiaa Köysiteatterin "mustassa laatikossa" vakuuttavaa.

Medeia on ohjaaja Kati Keskihannun ja musiikin sävellyksestä ja ohjauksesta vastaavan Jyri Träskelinin Turun taideakatemian opinnäytetyö.

Sitä on synnytetty pitkään ja hartaasti. Ensimmäinen palaveri pidettiin jo vuonna 2004. Näytelmä vaatii 50 hengen työryhmän, joista 30 on lavalla.

Näytelmässä mukana olevaan Porin suomalaisen yhteislyseon musiikkiluokkien Primus-kuoroon kuuluu 20 nuorta naista.

Ohjaaja Kati Keskihannu kiittääkin lukioikäisiä nuoria innostuksesta ja joustavuudesta, sillä tämä kuoro ei vain seiso jossain taustalla vaan liikkuu, ryömii ja elehtii keskeisesti esityksen mukana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puvustus on istutettu tragediaan sopiviksi ja osittain hurjat näyttämömeikit itse tehty.

Medeia on musiikkipitoinen, voimakkaan visuaalinen esitys, jossa kahden näyttelijän puhekohtaukset vaihtuvat nopeasti näyttäviin, surrealistisia unikuvia lähenteleviin joukkokohtauksiin kuoron tulkitessa Medeian tuntoja.

Vaikka kyseessä on antiikin näytelmä, ei esitystä ole sidottu mihinkään tiettyyn aikaan tai paikkaan. Medeian roolissa hallitsee Maija Nieminen ja näytelmän kaikki viisi miesroolia esittää Markus Krusberg . He kuuluvat näytelmässä mukana olevaan porilaiseen Rosvoteatteriin. Yhteistyöteatterina Turussa toimii myös Teatteri Juuri.

Tarina alkaa, kun Jason on hylännyt Medeian lapsineen ja nainut kuninkaan tyttären edistääkseen uraansa. Medeiaa uhkaa maanpako, hän on häväisty, epätoivoinen ja raivoissaan. Lopuksi koko näytelmän ajan äidinrakkauden ja koston välillä horjunut Medeia surmaa omat lapsensa.

Medeiaa esitettiin Porissa 13 kertaa. Se keräsi yli 700 katsojaa. Turussa esityksiä on luvassa kahtena viikonloppuna eli kuusi kertaa.

Medeia pe 30.9. klo 19, la 1.10. klo 19, su 2.10. klo 15, pe 7.10. klo 19, la.8.10. klo 19 ja su 9.10. klo 15. Esitykset Turun taideakatemian Köysiteatterilla osoitteessa Linnankatu 54. Liput 5/8 euroa.