Viihde

Kuninkaan männyn kelolle
lisävuosia Köyliön Ilmijärvellä

TS/Hannu Rintakoski<br />Sähkölaitoksen miehet antoivat Köyliö-seuralle talkooapua kelottuneen Kuninkaan männyn typistämisessä. Moottorisahamiehenä toimi Mikko Seppälä.
TS/Hannu Rintakoski
Sähkölaitoksen miehet antoivat Köyliö-seuralle talkooapua kelottuneen Kuninkaan männyn typistämisessä. Moottorisahamiehenä toimi Mikko Seppälä.

HANNU RINTAKOSKI

Lähiviikkoina selviää, onko Köyliön Ilmijärvellä jo vuosikymmeniä sitten kelottunut Kuninkaan mänty todella yli 230 vuotta vanha, kuten legenda ja myös männyn runkoon joskus upotettu laatta kertovat.

Maanantaina pääosa kelosta kaadettiin ja siitä lähetettiin näyte Joensuun yliopiston dendrologiseen laitokseen iänmääritystä varten.

Köyliö-seuran aktiivi Samuli Vahteristo kertoo, että puu on ollut kelona niin kauan kuin seudun vanha väki vain voi muistaa. Latva on ollut terveen oloinen, mutta juuri alkoi lahota. Oli vaarana, että voimakas tuulenpuuska kaataisi puuvanhuksen.

Niinpä metsänomistaja Axel Cedercreutz ja kotiseutuyhdistys ryhtyivät toimiin. Avuksi talkoisiin saatiin paikallinen sähkölaitos.

Painavan latvan katkaisemisella uskotaan kelolle saatavan runsaasti vuosia lisää matkailunähtävyytenä.

Kuningas Kustaa III kävi Suomessa vuonna 1775. Köyliöön hän saapui juhannusaattona ja perimätiedon mukaan piti ruokailutauon Ilmijärven rannalla.

Vuonna 1905 kirkkoherra V. Salminen kirjoitti, että kelvottomat kirvesmiehet ovat hakanneet Kuninkaan männyssä olleen kirjoituksen pilalle. Seudun kanta-asukkaat Elsa ja Aarne Välilä kertovat, että nuoret rakastavaiset kävivät ainakin 60 vuotta sitten kirjoittamassa nimikirjaimiaan mäntyyn. Kuninkaan nimikirjaimia siitä ei enää löydy.

Puun runkoon upotetun laatankaan alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta 1900-luvun alussa kartanon metsänhoitajana toimineen HermanVäisäsen muistetaan olleen tämäntapaisissa asioissa aktiivinen.

Luitko jo nämä?