Viihde

Itse tehdyssä asuntoautossa näkyy persoona

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Sanna Päiviön ja hänen miehensä asuntoautossa on Smartin mentävä autotalli.
TS/Ari-Matti Ruuska
Sanna Päiviön ja hänen miehensä asuntoautossa on Smartin mentävä autotalli.

KATRI TUOMINEN

Turun Ruissalon leirintäalueella on lomaillut viikonlopun ajan suuri joukko Kylähulluja kulkureita itse tehtyine asuntoautoineen. Noin 30 autoa paikalle kuskanneen sakin pyörillä liikkuviksi hotelleiksi ovat päätyneet muun muassa vanha kirjastoauto, myymäläauto ja imitaattori Jope Ruonansuunkin käyttämä keikkabussi.

- Rekisteröimättömän yhdistyksemme nimi tuli siitä, että täytyy olla vähän hullu, jos rupeaa rakentamaan itse vanhasta linja-autosta asuntoautoa, Kylähullujen kulkureiden perustaja Rainer Willberg naurahtaa.

Hän haki edesmenneen vaimonsa kanssa 8-vuotta sitten Hakupalat-ohjelman kautta muita samanhenkisiä asuntoautojen rakentajia, ja siitä touhu sitten käynnistyi. Nykyään yhdistykseen kuuluu jo 93 autokuntaa. Yhteen autokuntaan voi mahtua parhaassa tai ehkä pahimmassa tapauksessa jopa 16 ihmistä, kuten seinäjokelaisen Tero Sulkakosken seurueessa.

- Me pidämme täällä hälinää yllä. Olemme järjestäneet omaa ohjelmaa, kuten puujaloilla kävelyä, pussihyppelyä sekä äitien ja lasten välisen jalkapallo-ottelun, hän kertoo ja hörppää huikan oluestaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elämän huippuhetkiä asuntoautossa

Kylähullut kulkurit kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa eri puolella Suomea vaihtamaan ajatuksia ja viettämään leppoisaa aikaa yhdessä.

- Meillä hyvä porukkahenki, ja autojen ovet ovat avoinna kaikille. Yhteisen harrastuksen parissa on helppo tutustua, Helsingistä tuoreen vaimonsa kanssa saapunut Timo Rintala kertoo.

Rintala kosi Sinikka Voutilaista heidän asuntoautossaan, ja kokoontuminen Ruissalossa on ollut heidän häämatkansa. Paikalla oli edellisiltana varsin romanttinen tunnelma, koska viikonlopun teemana on ollut valon juhla.

- Perjantai-iltana täällä oli joka puolella lyhtyjä ja kynttilöitä. Odotamme, että tänään järjestetään tanssit, niin pääsemme valssaamaan häävalssin, Rintala paljastaa.

Hääpari on siitä erilainen pariskunta kokoontumisessa, että he eivät ole rakentaneet asuntoautoaan itse, vaan ostivat sen muilta. Auton alkuperäiset rakentajat ovat parkkeeranneet uuden itse tehdyn asuntoautonsa heidän viereensä.

- Eilen illalla nauroimme, että mahdammekohan mennä vanhasta tottumuksesta väärään autoon, Rintalan ja Voutilaisen auton entinen omistaja, ruskolainen Sanna Päiviö vitsailee.

Mittari ympäri ja muodonmuutokseen

Liisa ja Mikko Pirttisen asuntoautossa ei tarvitse palella, koska perälle rakennetun saunan voi aina lämmittää. Pirttiset kastettiin Kylähulluiksi kulkureiksi vuonna 2003. Liisan mielestä asuntovaunut ja teollisesti valmistetut asuntoautot olivat liian pieniä, joten käsistään näppärä Mikko laittoi vanhan keikkabussin uuteen uskoon.

- Tämä on tehty 90 prosenttisesti itse. Autossa on uudet kaapit, sauna ja sen eteinen, ja tämä on pellitetty sekä maalattu uudestaan, Liisa kertoo.

He pyrkivät säästämään harrastuksessaan käyttämällä hyödykseen romua ja hankkimalla suurimman osan tavaroista käytettynä.

Vanhoissa linja-autoissa matkamittari on yleensä kierähtänyt ympäri jo kerran ennen kuin ne laitetaan myyntiin.

Niillä voi siis olla takanaan miljoona ajokilometriä ennen muodonmuutostaan asuntoautoksi. Vanhaan runkoon tehdyt autot ovatkin kuin omakotitalo, joka ei ole koskaan valmis ja siinä on aina jotain korjattavaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos asuntoautoa huoltaa jatkuvasti vähäsen, pääsee helpommalla kuin jos antaa sen mennä ratkaisevan huonoon kuntoon. Kannattaa osata korjata itse, niin tulee halvemmaksi, Willberg toteaa.

Hän ajanut vuonna 1966 valmistetulla menopelillään jo 20 vuotta ja vielä toiset 20 voi hyvinkin olla edessä.

- Tässä näkee maisemia. Suomessa ei taida olla yhtään kuntaa, jossa en ole käynyt, paitsi muutama saaristokunta. Eteläisin paikka, jonne olen ajanut on Ranska, Willberg muistelee.

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Rainer Willbergin asuntoautoa koristavat matkan varrelta hankitut tarrat ja niitä on paljon. Ajokilometrejä on taittunut 20 vuodessa jo noin 380 000.
TS/Ari-Matti Ruuska
Rainer Willbergin asuntoautoa koristavat matkan varrelta hankitut tarrat ja niitä on paljon. Ajokilometrejä on taittunut 20 vuodessa jo noin 380 000.
TS/Ari-Matti Ruuska<br />Sanna Päiviön kelpaa lekotella tilavassa asuntoautossaan, jota he ovat hänen miehensä kanssa rakentaneet tiiviisti jo puolitoista vuotta.
TS/Ari-Matti Ruuska
Sanna Päiviön kelpaa lekotella tilavassa asuntoautossaan, jota he ovat hänen miehensä kanssa rakentaneet tiiviisti jo puolitoista vuotta.