Viihde

Edelfelt palasi kotiin Turun linnaan

TS/
TS/

NINA LEPOKORPI

Turun linnan kuninkaansalin katseenvangitsija, Albert Edelfeltin 1878 maalaama Kaarle Herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista on jälleen oikealla paikallaan. Työ on koristanut juhlakerroksen seinää yli neljänkymenen vuoden ajan, päälinnan restauroinnin valmistumisesta asti. Se on maalaus, jota tullaan katsomaan kauempaakin ja jonka ohi opas ryhmänsä kanssa ei pysähtymättä kulje.

Maalaus oli lainassa Edelfelt-näyttelyssä Ateneumissa ja sen jälkeen prinssi Eugenin linnassa Ruotsin Waldemarsuddenissa.

Vuoden poissaolon jälkeen se on palannut kuninkaansalin seinälle entistä vaikuttavampana, alkuperäisiin lyöntimetallikultakehyksiin kiinnitettynä. Laatassa lukee teksti: "Le duc CHARLES (de Suede) insulte le cadarve de son ennemi FLEMING Gouverneur de la Finlande 1597" (Ruotsin Kaarle herttua herjaa vihamiehensä, Suomen käskynhaltija Flemingin ruumista 1597).

Mutta miten tarina kuuluikaan?

Suomen käskynhaltija, kuningas Sigismundin mies Klaus Fleming oli palaamassa Nuijasodan tapahtumista kohti Turkua, kun kesken matkaa kuolema kuumetaudin muodossa korjasi hänet keväällä 1597.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruumis kuljetettiin linnaan, ja asetettiin arkussa Sturen kirkkoon. Seuraavana syksynä vallantavoittelija Kaarle Herttua piiritti linnaa, joka lopulta antautui.

Herttua ei uskonut päällikön kuolleen vaan epäili tämän paenneen kuninkaan kotimaahan Puolaan. Herttua astui Flemingin arkun ääreen ja määräsi kannen avattavaksi. Tarttuen vainajaa kiinni parrasta Kaarle sanoi: " Jos olisit vielä elossa, pääsi ei olisi kovinkaan tiukassa".

Teon johdosta inhoa ja halveksuntaa tunteva Flemingin leski, Ebba Stenbock vastasi herttualle: " Jos minun autuas herrani olisi elossa, ei teidän Korkeutenne olisi milloinkaan päässyt linnaan".

Maalausta pidettiin aikanaan osoituksena 24-vuotiaan Edelfeltin lupaavasta taiteilijanurasta sen saamasta perspektiivivirhekritiikistä ja sovinnaisuusväitteistä huolimatta. Teoksen omistaja on Valtion Taidemuseo ja se on talletettu Turun maakuntamuseoon. Museon ja erityisesti linnan henkilökunnalle taulu on käynyt rakkaaksi.

- Edelfelt on palannut kotiin, sanoi paikalle saapunut museovalvoja riemastuneena.