Viihde

JEnkkaa voi tanssia järvessäkin

TS/Jori Liimatainen<br />Järvi villitsi tanssijoita Yläneen Valasrannassa. Etualalla käsi pystyssä Risto Ruuskanen, jonka vauhti on päätä huumaavaa. Kuulevatkohan järven kalat tanssijoiden töminän?
TS/Jori Liimatainen
Järvi villitsi tanssijoita Yläneen Valasrannassa. Etualalla käsi pystyssä Risto Ruuskanen, jonka vauhti on päätä huumaavaa. Kuulevatkohan järven kalat tanssijoiden töminän?

KATI LESKINEN

Valasranta Yläneellä on vielä hiljainen neljän aikaan iltapäivällä. Paikalla on kuitenkin jo bändi, jonka lavana on pieni rekka. Kokoonpano Annina Alanen & Semites alkaa paukuttaa iskelmää, joka saa varmasti Pyhäjärven siikojenkin leuat ammolleen ja kalat mukaan meininkiin. Alkamassa on tiettävästi Suomen ensimmäiset järvitanssit.

- Tässä on noin 200 metriä eteenpäin järvelle niin matalaa, että tanssi onnistuu hyvin, kertoo järjestävän tahon eli Tanssiklubi Auran Sykkeen klubiemäntä Niina Huhtala.

Mutta kenelle on tullut mieleen järjestää näin hulvaton tapahtuma kuin tanssiminen järveen?

- Tämä oli Valasrannan ohjelmavastaava Juhani Vehasen idea. Hän leikillään totesi joskus, että "menkää nyt vaikka järveen tanssimaan". Siitä se idea sitten lähti jalostumaan. Kun esimerkiksi vesijuoksu on yleistynyt Suomessa, ajattelimme, että miksei tätäkin voisi kokeilla, Huhtala toteaa.

Tanssi lämmitti

Jos maalla tanssiminen kasvattaa kuntoa, niin vedessä kunto nousee ainakin kohisten, kun askel ei olekaan yhtä kevyt kuin parketilla. Todellisia parkettien partaveitsiä tai tällä kertaa vesien vauhtiveikkoja ovat riihimäkeläinen Sanna Jaatinen ja helsinkiläinen Risto Ruuskanen, jotka ovat tulleet paikalle kokeilemaan jännittävää uutuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vesi ei ollut yhtään kylmää. Tai jos oli, tanssi lämmitti. Ainakin turha teknisyys jää vedessä pois, Ruuskanen naurahtaa.

Tanssipari Ruuskanen-Jaatinen kertoo, että he eivät ole oikeasti pari, vaan ovat löytäneet toisensa lavatanssijoiden nettiyhteisöstä. Molemmat harrastavat tanssia aktiivisesti, eivätkä edes kaukana olevat tanssipaikat jää testaamatta.

- Olin juuri viikon asuntoautoreissulla ja sinä aikana tuli tanssittua yhteensä kahdeksan kertaa, Jaatinen kertoo määrää ihmettelemättä.

- Minä taas olen lähdössä ensi viikolla Lappiin tanssimaan, Ruuskanen heittää ja kertoo samalla, että järvitanssien jälkeen pari suuntaa viereiselle Valasrannan lavalle pyörähtelemään.

Ensi vuonna uudestaan

Viiden aikaan risteilijä Suvituuli parkkeeraa vastavihittyyn laituriin ja sylkee sisältään ihmismassan, joka alkaa valua rantaan päin. Monet tulijoista jäävät ihmettelemään järvessä tanssivia olioita, eivätkä uskalla kahlata lämpimään veteen.

Nousiaisista kotoisin olevat Pauli ja MarjoKeskikastari kuuluvat aluksi myös ihmettelijöiden joukkoon. Pariskunta on ollut päivän aikana tutustumassa Yläneen eri palveluihin matkailuyhdistys Kurjenkellon mukana. Paluumatka alkaa vasta puolen tunnin kuluttua, joten aikaa järvikokeiluun vielä on.

- No, täytyyhän meidän nyt mennä järveen, kun kerran on tällainen ainutlaatuinen tilaisuus, Marjo Keskikastari heittää ja nostaa housujen lahkeita ylemmäs. Puoliso seuraa esimerkkiä ja hetkessä pari on järvessä.

Shortsit, uimapuvut ja ylemmäs nostetut housut valtaavat järveä.

Vesi loiskuu ja vaatteet kastuvat, mutta tanssijoita tämä ei haittaa. Viimeistään tanssijoille lämmitetyssä saunassa märkä iho kuivuu.

Vaikka järvi illan koittaessa hiljenikin, tullaan ensi vuonna taas uudestaan.

- Sitten järvitanssitaan jo heinäkuussa, jotta olisi lämpimämpi, klubiemäntä Niina Huhtala lupaa.