Viihde

Koulun kaitsijasta
mökin rakentajaksi

TS/Jori Liimatainen<br />Turun Normaalikoulun pitkäaikainen rehtori Pentti Päivänsalo (vas.) vastaanotti tiistaina Varissuolla Markku Kososen tekemän teoksen. Työssä esiintyy muun muassa pappi, maapallo ja autokoulun auto, jotka liittyvät rehtorin pitkään työrupeamaan.
TS/Jori Liimatainen
Turun Normaalikoulun pitkäaikainen rehtori Pentti Päivänsalo (vas.) vastaanotti tiistaina Varissuolla Markku Kososen tekemän teoksen. Työssä esiintyy muun muassa pappi, maapallo ja autokoulun auto, jotka liittyvät rehtorin pitkään työrupeamaan.

KATI LESKINEN

- Huojennuksen tunnetta, mutta myös haikeutta, kuvasi Turun Normaalikoulun pitkäaikainen rehtori ja kouluneuvos Pentti Päivänsalo tuntemuksiaan päivänä, jolloin oli aika jättää jäähyväiset koulumaailmalle, ainakin virkaa tekevän ominaisuudessa. Varissuon Normaalikoulussa vietettiin eilen Päivänsalon eläkkeelle lähtöä.

Pentti Päivänsalo on tehnyt opettajana 40 vuoden uran ja rehtorina Turun Normaalikoulussa hän on ahertanut 29 vuotta. Näihin vuosiin mahtuu monia oppilaita ja kollegoita. Opetustyön ammattilaisella on kuitenkin ehkä hieman erikoinen tausta.

- Teologinen pohjakoulutus ei varsinaisesti ole auttanut tässä työssä, mutta opetustyössäkin tarvittavissa ihmissuhdeasioissa se on ollut avuksi, Päivänsalo pohdiskeli.

Teologinen tausta näkyi myös taidemaalari, kuvataiteilija Markku Kososen rehtorista tekemästään teoksesta, jossa esiintyi muun muassa pappi.

Itse teoksen kohde totesi leikkisästi, että puhdas, realistinen naamataulu ei olisi tuntunut kovin houkuttelevalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tämä koulu on aina ollut elämäntyöni, halusin, että se näkyisi myös teoksessa, rehtori kommentoi työn julkistamisen yhteydessä.

Pitkäaikaisen puurtajan päivään kuului monenlaista ohjelmaa. Sekä oppilaat että opettajat olivat mukana toiminnassa. Päivänsankari joutui myös esittelemään liikennetaitojaan. Tosin syystäkin, koska hän aikoinaan hankki autokoulun Normaalikoulun oppilaille.

- Aamulla jouduin autokoulun oppilaaksi. Ihan kohtuullisesti ajo meni, kokelas kuittasi.

Entinen rehtori ei suinkaan aio vieraantua opetusmaailmasta. Nyt on vuorossa välivuosi, joka menee muun muassa mökin rakennusprojektin parissa. Mutta mitä neuvoja olisi annettavana seuraajalle?

Veli-Matti Hakanen on ollut talossa jo 25 vuotta ja olemme samoilla linjoilla koulun asioiden suhteen. Talo siirtyy hyvässä toimintakunnossa seuraajalle, Päivänsalo totesi.