Viihde

Vallis Gratiae -mitali
Pentti Koivikolle

TS/Jonny Holmén<br />Pentti Koivikko.
TS/Jonny Holmén
Pentti Koivikko.

KATRI TUOMINEN

Naantalin 562-vuotis syntymäpäivän juhliminen huipentui eilen perinteisen Vallis Gratiae -mitalin luovutukseen. Mitalin pokkasi naantalilainen taidemaalari Pentti Koivikko , joka on tuonut aurinkoista kaupunkia esille maalauksissaan.

- Arvostan kotikaupunkini elettä. Onhan tämä yksi kiitos siitä, että olen jaksanut puurtaa maalaamisen parissa, vuodesta 1964 Naantalissa asunut Koivikko kiittelee.

Hän pääsi varsin arvovaltaisen jonon jatkoksi. Ensimmäinen mitali luovutettiin nimittäin presidentti Urho Kekkoselle . Myös presidentit Koivisto ja Ahtisaari kuuluvat mitalistien joukkoon. Palkinnon saajat ovat antaneet panoksensa Naantalin kulttuurikuvan kehittämiseksi, kaupungin tunnetuksi tekemiseksi ja sen asukkaiden hyväksi.

Koivikon mielestä Naantali on hyvä maalausten kohde, koska se on vuodenaikojen vaihtuessa aina eri tavoin kaunis. Hän on pitänyt näyttelyjä ympäri maailmaa, ja maalausten idyllinen kaupunki on herättänyt yleisön kiinnostuksen.

- Minusta on aina ollut mukavaa puhua Naantalista ja kehua sitä ihmisille, Koivikko kertoo.

Vuodesta 1975 jaetun Vallis Gratiae -mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Raimo Äijälä. Mitalin erikoinen nimi tarkoittaa muuten Naantalia latinaksi. Palkinnon luovutuksen lisäksi naantalilaiset juhlivat kaupungin syntymäpäivää muun muassa museokierrosten, musiikkin ja teatterin parissa.