Viihde

Karjapaimenen käsissä paukkurauta
ja ruoska laulavat vaikka aariaa

TS/Päivi Kosonen<br />Näin toimittiin aikoinaan villissä lännessä! Ruoskataituri Ari Lauanteelta, alias Whiper Jonesilta, ei mene sormi suuhun, vaikka vihollinen tähtäisi häntä haulikolla.
TS/Päivi Kosonen
Näin toimittiin aikoinaan villissä lännessä! Ruoskataituri Ari Lauanteelta, alias Whiper Jonesilta, ei mene sormi suuhun, vaikka vihollinen tähtäisi häntä haulikolla.

JUTTA HÖGMANDER

Kannukset kilisevät ja helmat heiluvat, kun karjapaimenten oppeja seuraavat taiturit astuvat areenalle näyttämään, miten tukalat tilanteet hoidettiin villissä lännessä. On harhaluulo, että intiaaneja, karjapaimenia ja villin lännen meininkiä löytyy vain elokuvista tai valtameren takaa. Samaan tunnelmaan päästään kotimaan kamarallakin, viimeksi eilen Vampulassa cowboy action shooting -kilpailuissa.

Käytännössä cowboy action shootingissa on kyse toiminta-ammunnasta, jossa pääosaan nousevat 1800-luvun villin lännen aseet.

- Ruoska, veitset, revolveri, haulikko ja tietenkin legendaarinen vipulukkokivääri Winchester, esittelee alastarolainen cowboy-ammunnan taituri Ari Lauanne tärkeimpiä välineitään ja intoutuu näyttämään, mitä kaikkea aidolla karjaruoskalla voi tehdä.

Ruoska viuhuu Lauanteen pään yläpuolella ja paukkuu kovemmin kuin muiden pyssyt. Heikkohermoisempaa hirvittää, mutta Lauanne vakuuttaa, että tilanne ja ruoska ovat hallinnassa.

Kilpailutehtävät ovat erilaisia lavastettuja tilanteita, joista selviytyminen vaatii taidokasta aseiden käsittelyä. Pako intiaanikylästä, haulikon nappaaminen kaivoskylän vartijalta ruoskan avulla, junaryöstö...Huimaa! Cowboy action shooting näyttää yhtä hauskalta kuin miltä se kuulostaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taustatarinan suunnitteluun ja lavasteiden tekemiseen on käytetty paljon aikaa ja energiaa.

Jokaisella kilpailijalla on myös keksitty henkilöhahmo, alias.

- Kaikkien siviilinimiä ei välttämättä edes tiedä. SM-kisojen osallistujalistat oli tehty omilla nimillä, ja siellä sitten yhdessä ihmeteltiin, että keitä nämä oikein ovat, nauraa Lauanne, alias Whiper Jones.

Aliasnimet ja hahmoille tarinoidut elämänkohtalot ovat kuitenkin vain hauska lisä toimintaan, sillä jokainen esiintyy kokoontumisissa loppujen lopuksi aivan omana itsenään.

Karjapaimentouhusta innostuneet muodostavatkin varsin tiiviin yhteisön. Classic Old Western Societyyn, tuttavallisemmin Cowsiin, kuuluu kolmisensataa asiaan vihkiytynyttä harrastajaa eri puolilta Suomea. Kesäisin tavataan noin kymmenessä kisassa, lisäksi pyritään järjestämään leirejä ja syksyisin juhlagaala, jossa jokainen saa pynttäytyä loisteliaimpiin länkkärivetimiinsä.

- Hurahdin tähän kerrasta. Tämä on ihanaa. Saa ampua, pääsee tekemään itse vaatteensa ja tapaa samantyyppisiä ihmisiä, hehkuttaa porukan äipäksi nimetty joensuulainen Airi Kiiskinen , alias Kate Cat Carbine.

Lauanne kertoo pitäneensä villin lännen touhusta jo pienestä pitäen.

- Ensi alkuun olin henkeen ja vereen inkkari, mutta vähitellen aloin kampeutua länkkärin puolelle. Inkkarilla on niin hankalat kamppeet, kun ruoska tarttuu hapsuihin, vitsailee ohjelmapalveluyrityksensäkin puolella taitojaan väläyttelevä Lauanne.

Vaikka toiminta on varsin kilpailupainotteista, ei ampumatarkkuudesta ja -nopeudesta mittelyn anneta nousta hauskanpitoa tärkeämmäksi.

- Tämä on enemmänkin sellaista fiilistelyä. Toista kannustetaan koko ajan. Tietysti nyt, kun oma taso ja saavutukset alkavat olla näin hyvässä jamassa, on sellainen fiilis, että pitäisi saada niitä kirkkaimpia mitaleja, myöntää kolme cowboy-ammunnan Suomen mestaruutta ja kaksi kakkostilaa tämän kesän karkeloissa kaapannut Lauanne.

Mestaruuskisoissa kilpaillaan lännenelokuvien kaksintaistelukohtauksista tutussa revolverin pikavedossa.

- Ase pitää vetää kotelosta nopeasti, virittää nopeasti, laukaista nopeasti ja vielä osuakin, Lauanne selvittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elokuvista poiketen vastassa ei kuitenkaan seiso lihaa ja verta oleva kumppani, vaan vaneriukko, jonka vatsan kohdalle sidottuun ilmapalloon on osuttava.

Myös cowboy action shootingissa käytetään aina elottomia maalitauluja, sillä lajissa ammutaan kovilla. Turvatoimista pidetään tiukasti kiinni, ja esimerkiksi suojalasien sekä kuulosuojaimien käyttö on tärkeää.

Rahaa harrastukseen saa uppoamaan helposti melkoisia summia, sillä esimerkiksi kivääristä täytyy merkistä ja iästä riippuen pulittaa noin tuhat euroa. Omaa paukkurautaa heilutellessa kukkaron keveys tuskin enää lehmipoikaa tai -tyttöä kuitenkaan häiritsee.

TS/Päivi Kosonen<br />Joensuulainen Airi Kiiskinen, alias Kate Cat Carbine, luottaa kerrospukeutumisen voimaan. Nainen tarvitsee hameen alle ainakin pitkät alushousut, alushameen, aluspaidan ja korsetin.
TS/Päivi Kosonen
Joensuulainen Airi Kiiskinen, alias Kate Cat Carbine, luottaa kerrospukeutumisen voimaan. Nainen tarvitsee hameen alle ainakin pitkät alushousut, alushameen, aluspaidan ja korsetin.
TS/Päivi Kosonen<br />Karjapaimenen asearsenaali voi olla parhaimmillaan hyvinkin mittava. Suuri osa kisaajista lataa patruunansa itse.
TS/Päivi Kosonen
Karjapaimenen asearsenaali voi olla parhaimmillaan hyvinkin mittava. Suuri osa kisaajista lataa patruunansa itse.