Pitsi avasi umpikujan

TS/Heikki Sankkila<br />Impi Alanko näyttää Rauman raatihuoneen aurinkoisella pihalla, miten nypläys vuosikymmenien kokemuksella sujuu.
TS/Heikki Sankkila
Impi Alanko näyttää Rauman raatihuoneen aurinkoisella pihalla, miten nypläys vuosikymmenien kokemuksella sujuu.

HEIKKI SANKKILA

Vuoden 2005 nyplääjä, raumalainen rouva Impi Alanko , 80, aloitti nypläämisen kun joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle 1970. Harrastus on pitänyt hänet pauloissaan, pitsistä tuli hänelle uusi elämäntyö.

- Nypläys auttoi uuden elämän alkuun kun terveys ei enää kestänyt raskasta meijeriapulaisen työtä, hän kertoo. Hän oli tämän muutoksen tullessa 45-vuotias.

Pitsi on leimallisesti raumalainen asia. Impi Alanko muutti Raumalle Laitilasta avioliiton myötä vuonna 1949.

- On tässä raumalaisvuosiakin jo kertynyt, hän toteaa.

Mutta pitsi on hänen elämässään tärkeä asia

- Se auttoi minut umpikujasta kun huomasin, että voin tehdä jotain sellaista mitä muut ihmiset tarvitsevat.

Impi Alanko on valinnan tehneiden Rauman kaupungin kulttuuritoimen ja Pitsikeskus Emelia ry:n perustelujen mukaan tehnyt merkittävän elämäntyön raumanpitsien parissa mallien ennallistajana ja virheettömäksi tekijänä ja uusien mallien luojana. Pitsien yhdistämisen ja kiinnittämisen uudistajana hän on myös ratkaisevasti edistänyt näitä työtapoja.

- Pitsin kiinnitystä ja päättelyä olen opettanut kansalaisopistossakin. Nypläystä olen opettanut vain luonani käyneille yksityisoppilaille. Ja kysyttäessä olen aina neuvonut, rouva Alanko kertoo. Neuvon kysyjiä on riittänyt esimerkiksi tämän vuoden pitsiviikolla, kun hän on nyplännyt kaupungintalolla näytösluonteisesti.

- Neuvon kysyjiä on ollut eri puolilta Suomea ja moni on saanut uusia oivalluksia neuvoistani, Impi Alanko sanoo. Pitsin kiinnitystä hän on käynyt opastamasta eri puolilla Porvoota myöten.

Impi Alanko muistelee, että hän ensimmäistä kertaa lukuunottamatta on ollut jokaisella pitsiviikolla; ensimmäistä pitsiviikkoa vietettiin vuonna 1971.

Vuoden nyplääjän valitsijat sanovat, että Impi on hyvä opettaja. Hänen innostunut tapansa opastaa nypläyksen ihmeelliseen maailmaan on laajalti tunnettu. Hän on ollut pitkään mukana myös Nyplääjät ry:n toiminnassa.

Vuoden 2005 nyplääjän etunimet ovat Impi Emelia. Mikä sopisikaan paremmin Pitsikeskusyhdistyksen nimeksi kuin hänen luvallaan siihen lainattu Emelia.