Jokioisissa höyrytään
maalla ja kiskoilla

TS/Natalia Kopkina<br />Kolumbia-merkkinen höyrykone vuodelta 1921 palveli aikanaan maataloudessa muun muassa puintitöissä. Juha-Pekka Viitanen ja Georg von Vahler löysivät 1700 kiloa painavan toimintakuntoisen vanhuksen Sauvosta. Se on yksi Höyryfestivaalien esiintyjistä.
TS/Natalia Kopkina
Kolumbia-merkkinen höyrykone vuodelta 1921 palveli aikanaan maataloudessa muun muassa puintitöissä. Juha-Pekka Viitanen ja Georg von Vahler löysivät 1700 kiloa painavan toimintakuntoisen vanhuksen Sauvosta. Se on yksi Höyryfestivaalien esiintyjistä.

Turun Sanomat, Jokioinen

Jokioisten museorautatien Minkiön varikkoalue täyttyy sunnuntaina höyrykoneiden puhinasta, palavan koivuhalon tuoksusta ja veturien vihellyksistä. Ensimmäisen kerran järjestettävä höyryfestivaali kokoaa yhteen maahöyrykoneiden harrastajat ja heidän entisöimänsä museokoneet. Hevosten kiskomia koneita käytettiin viime vuosisadan alkupuolella esimerkiksi puimakoneiden ja kenttäsahalaitosten pyörittämiseen.

Museorautatien varikkomestarille, vanhojen veturien kunnostajana tunnetulle Juha-Pekka Viitaselle maahöyrykoneet olivat muutama vuosi sitten uusi aluevaltaus. Nyt hän on kunnostanut jo kaksi konetta, jotka kumpikin nähdään toiminnassa Minkiön festivaaleilla sunnuntaina klo 11 - 17.

- On ihmeellistä, miten mies voi saada näin paljon iloa vanhasta raudasta, Viitanen naurahtaa.