Päivään puhalletaan eloa Uudenkaupungin torilla

TS/Heikki Sankkila<br />Ramona Wolin pitää Crusell-viikon Päivän Puhallusta oivallisena musiikin edistämisenä. Chihuahua Juice on ilmeisen samaa mieltä.
TS/Heikki Sankkila
Ramona Wolin pitää Crusell-viikon Päivän Puhallusta oivallisena musiikin edistämisenä. Chihuahua Juice on ilmeisen samaa mieltä.

HEIKKI SANKKILA

Melkein unelias loppuheinäkuun aamupäivä Uudenkaupungin torilla. Porkkanoita, sipuleja, perunoita, mustikoitakin vähän ja muutama mansikkarasia, kalatiski, jopa yksi hattukauppias. Parkkiintuneet elämäntaiteilijat penkeillä Rauhanpatsaan ympärillä, aurinko paistaa runsaan kahdenkymmenen lämpöasteen verran siniseltä taivaalta. Torin kulmaan pystytetty soittolava on hiljainen.

Ja sitten yht´äkkiä, siinä kymmentä vailla 12 torin vanhan raatihuoneen puoleinen kolkka pelmahtaa täyteen ihmisiä. Bernhard Henrik Crusell saa nimikkoviikkonsa soittolavan otsakyltistä katsella, miten kapeat lankkupenkit lavan edessä täyttyvät, iso joukko joutuu tyytymään seisomapaikkoihin. On Crusell-viikon Päivän Puhalluksen aika.

- Hyvä että torilla soitetaan, sanoo kalantilainen Ramona Wolin .

Hän on musiikin ammattilainen. Musiikkipedagogiksi valmistunut Ramona Wolin, 24, opiskelee nyt Sibelius-akatemiassa alttoviulua. Aikaisempina vuosina hän on kuunnellut kaikki päivän puhallukset, tänä vuonna ei jokaiseen puolenpäivän torisoittoon ole ehtinyt.

Päivän puhalluksen, Crusell-viikon ajan Uudenkaupungin torilla tasan kello 12 alkavan soittotuokion, toi ohjelmaan viimeistä vuottaan viikon taiteellisena johtajana toimiva Petri Alanko aloittaessaan täällä vuonna 2000.

- Nappasin idean kotikaupunkini Joensuun laulujuhlilta, sen kai voi nyt jo tunnustaa kun laulujuhlat ovat jo edesmenneet, Alanko kertoo.

Torisoitolla lähdettiin hakemaan puupuhallinfestivaalille lisää näkyvyyttä.

- Halusimme elävöittää kaupunkia, luoda positiivista ilmapiiriä tapahtumaa kohtaan. Tänne tulee moni sellainen, joka ei tule konsertteihin ja väkeä on riittänyt, huonompinakin päivinä 150 henkeä, Alanko sanoo.

- Moni tulee Päivän Puhallukseen sattumalta mutta voi joku täällä käynyt jäädä puupuhallinmusiikkiin koukkuun ja mennä seuraavaksi jo konsertteihin, Ramona Wolin arvelee.

Tämä on hänen mielestään oiva tapa tehdä musiikkia tunnetuksi. Hän sanoo, että uusikaupunkilaiset eivät taida oikein huomata, kuinka hyvä Crusell-viikko on. Esimerkiksi Sibelius-akatemiassa viikko on hyvin tunnettu.

Päivän puhalluksessa soittavat vuorollaan viikon aikana pidettävien kurssien oppilaat. Torstaina olivat vuorossa Elina Vuorelan huiluoppilaat.

Ja lähes torin puolikkaan täyttänyt yleisö palkitsi soittajat runsain aplodein.