60 vuotta huomenna: Linja-automies vaihtoi toimialaa

TS/Marttiina Sairanen
TS/Marttiina Sairanen

Risto Heinonen on viitisen vuotta totutellut uuteen. Vuonna 1999 hänen vetämänsä Matka-Autot Oy myi reittiliikenteensä pois, ja linja-autoilusta tuli enemmänkin harrastus kuin piinkova bisnes.

- Pakko se on myöntää. Linja-autoilu on auringonlaskun ala. Katselin tuossa juuri lukuja: alan liikevaihto ja käyttökate jatkoivat viime vuonna laskuaan.

Reittiliikennöinnin lopettaminen ei ollut helppo päätös.

- On se ollut suuri muutos. Isäni aloitti yritystoiminnan vuonna 1928. Itse tulin mukaan 1969.

Mukaan on mahtunut monenlaista. Heinosten perhe on myynyt henkilö-, kuorma- ja linja-autoja, tehnyt linja-auton koreja.

Linja-autoliikenteessä kysyntä ei juurikaan kasva. Vaurastuessaan ihmiset mieluusti käyttävät henkilöautoa. Mukavuus voittaa ympäristötietoisuuden. Vaihdosta kiinteistöbisnekseen Heinonen ei kadu.

- Päätös myydä reittiliikenne tuntuu yhä edelleen oikealta. Alan menestysmahdollisuuksia on yhä edelleen kaventanut se, että polttoainekustannukset ovat jatkaneet kasvuaan.

- Helsingin reitillä oli paha ylitarjonta. Kolme liikennöitsijää hoiti linjaa. Turku-Helsinki -linjan saisi kannattavaksi, jos reitillä olisi yksi liikennöitsijä, Heinonen pohdiskelee.

Ajankohtaa toimialan vaihdokseen Heinonen tuskin olisi voinut valita paremmin. Viime vuodet ovat kiinteistömarkkinoilla olleet tulikuumat, etenkin maakuntakeskuksissa.

Hinnat ovat nousseet, eikä kaupankäyntiä hidastavaa korkojen nousua ole monista uhkailuista huolimatta kuulunut.

Kiinteistöbisnestä tehdään yhä Matka-Autot -nimellä. Liiketoiminnan pääpaikkana on Turku, mutta jonkin verran toimintaa on myös Helsingissä. Perheyhtiön perinne on sikäli katkennut, että perheen kolme poikaa ovat löytäneet elannon perheyhtiön ulkopuolelta.

Aivan täysin Risto Heinonen ja Matka-Autot eivät ole linja-autoliikennettä hylänneet. Yhtiö tekee tilausmatkoja Viroon, Latviaan, Liettuaan, Venäjälle ja jopa Lähi-itään, Israeliin.

- Enemmänkin harrastus se kuitenkin on.

Eläkepäivien lähestyessä kipinää arkipäivään on tuonut uusi harrastus, politiikka.

- Viime kunnallisvaaleissa olin kristillisdemokraattien listoilla ehdokkaana. Äänimäärä ei riittänyt paikkaan, mutta lautakuntapaikan se on poikinut. Olen Turun kaupungin tarkastuslautakunnan jäsen.

Eduskuntavaaleihin ehdolle asettumista Heinonen ei vielä ole suuremmin miettinyt.

- Kristillisdemokraateilla äänimäärät jäävät isoihin puolueisiin verrattuna pieniksi, joten paikan saaminen on vaikeaa.

Eduskuntaan pyrkimisen tekee Heinoselle hankalaksi myös se, että Varsinais-Suomesta puolueella on vahva ykkösehdokas, kansanedustaja Sari Essayah .

- Ehdolle silti voi asettua, jos pyydetään.

Merkkipäivää vietetään 1.8. kello 14-17 Verkahovin 2. kerroksen juhlatilassa. Ei puheita, ei kukkia, ei aikavarauksia. Merkkipäivämuistamiset Pietarin katulapsia varten avatulle tilille: Nordea 159035-260060.

MIKA RAJALA