60 vuotta huomenna: Elintarvikealalla siintää horisontti

TS/<br />Ritva Savtschenkon mielestä Suomen elintarviketyöläisten liitolla on keinot vähissä.
TS/
Ritva Savtschenkon mielestä Suomen elintarviketyöläisten liitolla on keinot vähissä.

Ritva Savtschenko ei ole aivan tyypillinen ilmestys SAK:laisen ay-liikkeen huipulla. Hän on nainen, vieläpä koulutukseltaan kirjallisuuden maisteri, ja on johtanut 27 000 jäsenen etuja valvovaa Suomen elintarviketyöläisten liittoa (SEL) jo 14 vuotta.

Teollisuusliittojen keulilla on totuttu näkemään miehiä, joilla on takanaan ammattikoulu, ay-kurssit ja pitkähkö oma kokemus tehdassalin lattiatasolta.

Ritva Savtschenkoa ei poikkeuksena olo häiritse.

- Jokaisen täytyy aina lunastaa paikkansa, on hän sitten kuka ja mistä tahansa. Olen minä syntyisin työläisperheestä, vaikka oppikoulun kävin ja nuorena kirjatoukkana menin opiskelemaan kirjallisuutta.

Savtschenko kotiutui ay-liikkeen piiriin jo 1970-luvulla, alle kolmikymppisenä. Osin oli kyse sattumasta, osin myös siitä, että hän näki ay-toiminnan "väylänä vaikuttaa ihmisiä koskettaviin tärkeisiin asioihin ja päivittäisiin olosuhteisiin."

- Ei ole kaduttanut. Olen mielestäni ollut onnekas voituani tehdä töitä, joista tykkään ja jotka voin ottaa positiivisena haasteena, hän kiittää pitkää vastuullista puheenjohtokauttaan.

Aika usein Savtschenko on profiloitunut vastavirtaan kulkijana. Taannoin hän vastusti ehdottomasti EU-jäsenyyttä - jopa vetäytymällä vasemmistoliiton jäsenyydestä vastalauseena sille, että EU-jäsenyyttä propagoitiin ainoana oikeana vaihtoehtona.

Ei hän vieläkään osaa innostua Euroopan unionista.

- Vieroksun liian suuria ja keskitettyjä systeemeitä, jollainen EU:kin on. Ja tätä nykyä ovat paljolti toteutuneet ne uhat, joista 1990-luvun alussa varoitettiin.

- EU on nyt halvaantuneessa tilassa, Savtschenko toteaa.

Vakavaksi ristiriidaksi hän määrittää sen, että "monet myönteiset yleistavoitteet edellyttäisivät sellaista lainsäädäntöä, joka taas sotii EU:n 'vapautta' vastaan." Ja työllisyysasioissakin on jääty hurskaiden toiveiden tasolle.

Suomalaisen elintarvikealan tulevaisuuden hän arvioi vähintään epävarmaksi, ja Turun Leafin kaltaisia uutisia voi ikävä kyllä tulla lisää.

- Ei ole hyvät näkymät. Pelkään, että pahin on vasta edessäpäin. Elintarviketeollisuudella oli EU:n tukipaketti, joka on jo päättynyt, ja nyt Baltian avautuminen vaikeuttaa Suomen tilannetta erikseen.

Baltian maissa elintarviketyöläinen saa 25-30 prosenttia siitä palkasta, jota suomalaisessa tehtaassa maksetaan. Valtava ero ei ole vielä täysin konkretisoitunut - Suomen tappioksi.

Savtschenko pitää vastikään 100-vuotisjuhlia viettäneen SEL:n keinoja vähäisinä:

- Voimme virittää keskustelua, herätellä ja jarrutella, vaatia lainsäädäntöön muutoksia. Ei juuri muuta.

Hänen mukaansa pörssiyhtiöiden yhteiskuntavastuu on jo osoittautunut epäaidoksi liturgiaksi, pääosin "juhlapuhekamaksi".

Omista näköaloistaan Ritva Savtschenko kertoo odottavasti: vuoden lopussa eläkkeelle ja väitöskirjaa tekemään.

- Aion tutkia työelämän romahdusta 1990-luvulla. Miten ajoista, jolloin työntekijällä oli arvoa ja turvaa, on jouduttu nykytilanteeseen, jossa työläiset tulevat vuokrafirmoista pätkätöihin ja yhä epämääräisempiin työ- ja tes-oloihin?

Siinä onkin sarkaa yhdelle ihmiselle.

VELI-PEKKA LEPPÄNEN

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.