Viihde

Höyrylinnan pihalla puksuttaa kaurahiutaleen litistyskone

TS/Erja Hyytiäinen<br />Thomas Commondt (oik.) on hurahtanut höyrykoneiden voimaan. Timo Lehmusen kaurahiutaleenlitistyskone hurmasi myös Commondtin makuhermot. Luomukaurasta vastalitistetystä kaurasta syntyy sakea pehmeä puuro.
TS/Erja Hyytiäinen
Thomas Commondt (oik.) on hurahtanut höyrykoneiden voimaan. Timo Lehmusen kaurahiutaleenlitistyskone hurmasi myös Commondtin makuhermot. Luomukaurasta vastalitistetystä kaurasta syntyy sakea pehmeä puuro.

ERJA HYYTIÄINEN

Timo Lehmunen sujauttaa pesään lisää puita ja antaa liinalle komennon juosta. Höyrykoneen toisessa päässä oleva mylly on valmis kauranjyviä varten. Luomumenetelmin viljellystä kaurasta on otettu vain kuori pois, kaikki muu on tallella. Kone litistää ja puristaa, puiseen laatikkoon kertyy kaurahiutaleita.

- Mutta aivan toisenlaisia kuin olet tottunut saamaan. Näistä syntyy paksu puuro, melkein kuin riisistä, Thomas Commondt kehaisee.

Paraisille Sydmon tien tuntumaan nousevan Villa Höyrylinnan isäntä on elementissään. Asuntomessujen ajaksi luonnonmateriaaleista vanhoin rakennustavoin nouseva huvila on saanut pihalleen höyrykoneen poikineen. Commondt kiertää yhden luota toisen luo ja osoittelee kylttejä. Crighton on rakennettu vuonna 1918. Toisen kyljessä lukee Turun Rautateollisuus Osakeyhtiö 1911.

Rotestantti rotestoi

Commondtille ja Lehmusella höyrykoneet eivät ole vain menneisyyttä. Valmistuttuaan Villa Höyrylinna saa jalostetussa muodossaan höyrykoneesta niin lämpönsä kuin valonsakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Rotestanttina teen rotestin, Commondt sanoo leveästi ääntäen ja perustelee kyllästyneensä sähkön siirtomaksuihin. Mieluummin hän ajaa Paraisten kaatopaikalta jätepuuta oman höyrykoneen sisuksiin ja saa siitä tarvitsemansa sähkön. Samalla mies on synnyttämässä muihin samaa höyryn paloa.

- Varsinkin kasvihuoneviljelijät ovat olleet kiinnostuneita tästä. Heillä on jo hakelämmitin, mutta he haluaisivat myös valon kustannukset pienemmiksi, Lehmunen sanoo.

Sähköä kestävän kehityksen turvin

Paraislaisen Commondtin ja kuusankoskelaisen Lehmusen tavoitteena onkin levittää laajemminkin kestävän kehityksen mallin mukaista tapaa tuottaa sähköä. Asuntomessujen ajaksi Commondtin pihamaalle tuodut koneet ovat kaiken kansan ihmeteltävinä, ja heinäkuun alkupäiviin asti myös Lehmunen on kertomassa niiden toiminnasta. Sen jälkeen vastuun kantaa yksin Commondt.

- Ja samalla saa tutustua, miten pelkkakehystalomme nousee, Commondt sanoo ja innostuu esittelemään luonnon materiaaleista syntyvää villaansa. Virolaissuomalaisen tietotaidon hedelmä on lajissaan ainutlaatuinen, jossa vanhat menetelmät otetaan uudella tavalla käyttöön.

Villa Höyrylinna avoinna joka päivä 27.6.-10.7. klo 9-18, opastus Paraisilla Saaristotieltä Sydmon liittymästä.