Viihde

Etnomusiikki tanssitti
monikulttuurista Turkua

TS/Lauri Rotko<br />Annika Hakala esiintyi myös itse keskiviikon tapahtumassa.
TS/Lauri Rotko
Annika Hakala esiintyi myös itse keskiviikon tapahtumassa.

KAISA KORHONEN

Etnotanssit ja -musiikki viihdyttivät eilen keskiviikkona kulttuurinnälkäistä turkulaisyleisöä. Muun muassa salsa, axe, mambo ja vatsatanssi tulivat illan aikana yleisölle tutuiksi.

  Lisäksi etnomusiikin ja -tanssin tapahtumassa kuultiin niin afrikkalaista kuin arabialaistakin musiikkia.

Valtaosa tapahtumassa esiintyneistä taiteilijoista on Turusta, mutta esimerkiksi arabimaiden pop-musiikiksi luokiteltua rai-musiikkia esittänyt Abdou band oli saapunut paikalle Helsingistä.

Etnomusiikin ja -tanssin tapahtuman järjesti vastikään perustettu kaarinalainen monikulttuuriyhdistys United Cultures ry. Keskiviikon tapahtuma oli yhdistyksen ensimmäinen suuri projekti.

Tarkoituksena oli antaa maahanmuuttajille ja ennen kaikkea lapsille, joiden toinen vanhempi tai molemmat vanhemmat ovat maahanmuuttajia, mahdollisuus päästä esiintymään.

Esiintyjien joukossa olikin muun muassa 7-12 vuotiaiden poikien breakdance-ryhmä.

- Minua ei jännitä yhtään. Olen esiintynyt ennenkin, 12-vuotias Karim Ait el Kabous paljasti ennen esityksen alkua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pojat esiintyivät suosikkiartistiensa Eminemin ja 50 Centin tahtiin.

Oma tanssikoulu Las Vegasin malliin

Myös yhdistyksen puheenjohtaja Annika Hakala esitteli vatsatanssitaitojaan etnomusiikin ja -tanssin tapahtumassa. Hän kertoo kipinän yhdistyksen perustamiseen kyteneen jo pitkään.

- Olen aina ollut kiinnostunut eri kulttuureista ja haluan työskennellä ulkomaalaisten kanssa. Turussa on paljon taitavia taiteilijoita, jotka eivät pääse näyttämään taitojaan, koska heillä ei ole kontakteja, Hakala listaa syitä yhdistyksen perustamiseen.

Vatsatanssin opettajana 17 vuotta toimineelle Hakalalle tanssi ja musiikki ovat erityisesti sydäntä lähellä.

Hän haaveileekin yhdistyksen omasta tanssikoulusta, joka tarjoaisi maahanmuuttaneille taiteilijoille ja heidän lapsilleen harjoitustilat. Hän puhuu esiintymiskoulusta Las Vegasin malliin.

- Nykyajan lapset ovat kiinnostuneita räpistä ja hiphopista. Haluamme olla ajan tasalla muun maailman kanssa ja mennä nuorten ehdoilla, kysyä mitä he haluavat tanssia ja laulaa.

  Yhdistyksen toimintaa ei kuitenkaan ole rajattu pelkkään musiikkiin. Hakala suunnittelee yhdistyksen järjestävän niin etnoruoka- kuin kielikurssejakin.

  Hän kaavailee oman jalkapallojoukkueen perustamista: valmentajakin on jo tiedossa. Lisäksi hän sanoo etsivänsä Turusta senegalilaiselle koululle ystäväkoulua - oppilaat voisivat internet-yhteyden välityksellä harjoitella ranskan kieltä uusien ystävien kanssa.

- Meillä ei ole tällä hetkellä mitään paikkaa, missä harjoitella. Turun kaupunki onkin hyvin tärkeässä asemassa. Miten kaupunki meitä tukee on tärkeä kysymys, hän painottaa. Vaikka yhdistys on rekisteröity puheenjohtajan kotikaupungissa Kaarinassa, yhdistys toimii Turussa - Kaarinassa ei toimintaa ole.

Etnomusiikin ja -tanssin tapahtuma on tarkoitus järjestää seuraavan kerran ensi vuoden maaliskuussa.

Hakala toteaa maaliskuun olevan vuoden tylsin kuukausi ja siten paras kuukausi eksoottisen tapahtuman järjestämiseksi.

- Toivottavasti ensi vuoden tapahtuma on laajempi ja saamme paikalle suurempia nimiä. Minun oma unelmani olisi nähdä länsimaalais-arabialaista musiikkia esittävä Natacha Atlas täällä esiintymässä, Annika Hakala haaveilee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Lauri Rotko<br />Julia Torres Huhtala (vas.), Katia Kotovaara ja Meery Camps taitavat eteläamerikkalaiset tanssit.
TS/Lauri Rotko
Julia Torres Huhtala (vas.), Katia Kotovaara ja Meery Camps taitavat eteläamerikkalaiset tanssit.
TS/Lauri Rotko<br />Bogolo street bandin Karim Khalef tutustutti yleisön afrikkalaiseen rumpumusiikkiin.
TS/Lauri Rotko
Bogolo street bandin Karim Khalef tutustutti yleisön afrikkalaiseen rumpumusiikkiin.