Viihde

Jugend-helmi on leffasta tuttu

TS/Lauri Rotko
TS/Lauri Rotko

MARIANNE TIKKA

Viime sunnuntain Tiäräks-sarjassa arvuuteltiin taas paikkaa. Ratkaisu on helppo ainakin puistoissa viihtyville, sillä kysytty rakennus oli jugendtyylinen Hjortenin talo Kaskentien päällä, Vartiovuoren puiston vieressä.

Vaikka Hjortenin talon ympäristö on kaupunkilaisille jo muutenkin tuttu, saattavat myös ulkopaikkakuntalaiset tietää sen, mikäli he ovat katsoneet vuoden 2000 kohuelokuvan Levottomat tarpeeksi tarkkaavaisesti. Elokuvassa on kuvattu kesäistä Turkua muun muassa torilta, jokirannasta ja Tuomiokirkon alueelta. Ohjaaja Aku Louhimies sanoi elokuvaa kuvatessa, että "kun tulee Turkuun, tuntuu kuin tulisi ulkomaille". Hänen mukaansa Turussa on paljon hyvin kauniita ja toisaalta hyvin rumia kuvauspaikkoja. Yhdessä kohtauksessa käytetty Hjortenin talon edusta Mustainveljestenkujalta päin kuvattuna kuuluu ehdottomasti ensin mainittuihin. Elokuvan päähenkilön kuvattiin asuvan Hjortenin A-portaassa.

Esikuvana Turun linna

Vuonna 1904 rakennettu Hjorten kuuluu ehdottomasti Turun kuuluisimpiin jugend-taloihin. Talon nimi tarkoittaa metsäpeuraa, ja sen lisärakennus, Kaskenkadun puolelle rakennettu Kalven, puolestaan vasaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arkkitehti Frithiof Strandellin suunnitteleman linnamaisen asuinrakennuksen esikuvia ei tarvitse hakea kaukaa. Turun linna torneineen on niistä yksi, ja toisena voidaan mainita Ruissalon kesähuvila-arkkitehtuuri.

Torneja löytyy Hjortenistakin kaksin kappalein. Kaskenkadun puolella on pyöreä kulmatorni, jossa sijaitsee talon porrashuone. Torni päättyy kupuun, jonka huipulla liehuu talonviiri vielä nykyäänkin. Julkisivun toisessa päässä sijaitsee myös torniuloke, joka kohoaa katon ylle. Hjortenin linnamaisuutta ilmentävät tornien lisäksi myös epäsymmetrisesti muotoillut ulokkeet ja erkkerit. Erkkereihin suunniteltiin Eurooppalaiseen tyyliin seurustelunurkkauksia, jotka tosiasiassa saattoivat olla myös makuualkoveita tai vierashuoneita. Strandellin suunnittelemista rakennuksista Verdandin talossa seurustelunurkkaukseksi pyhitettiin myös pyöreä kulmatorni. Hjortenissa ei kuitenkaan tähän ratkaisuun päädytty.

Hjortenin taakse aukeava Vartiovuoren puisto on nykyään suosittu kesänviettopaikka. Ajat eivät ole muuttuneet, sillä jo vuosisadan ajan lapset ovat leikkineet sen vieressä olevan lammen äärellä.

Lähde: Helena Soiri-Snellman: Jugendslottet HJORTEN Jugendlinna