Perustoimittajan työtä yli 40 vuotta

TS/Marika Tamminen<br />Raili Suominen kaipaa lehtiin ihmisläheisiä juttuja. - Ettei kaikkea ajatella vaan talouden ja politiikan kautta.
TS/Marika Tamminen
Raili Suominen kaipaa lehtiin ihmisläheisiä juttuja. - Ettei kaikkea ajatella vaan talouden ja politiikan kautta.

IRMELI HAAPANEN

- En kuvittele hetkeäkään olevani mitenkään poikkeuksellinen. Meitä pitkän päivätyön tehneitä perustoimittajia on tässä maassa pilvin pimein, Turun Sanomista alkukeväästä eläkkeelle jäänyt kulttuuritoimittaja Raili Suominen , 63, sanoo rempseään tyyliinsä vastaanottaessaan merkittävän huomionosoituksen, valtion journalistipalkinnon.

"Rilli", kuten kollegat ja ystävät häntä kutsuvat, sanoo pitäneensä tietoa palkinnosta aluksi vitsinä.

- Kyllä tämä tietysti imartelee. Erityisesti arvostan sitä, että palkintoja jaetaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Media kun yhä vaan mielletään liian usein Helsingin Sanomiksi ja televisioksi. Helsingin ulkopuolella työskentelee paljon hyviä ihmisiä, puurtajia, jotka ovat tehneet vähän kaikkea olematta brändejä tai guruja missään.

Valtion journalistipalkinto on tunnustus elämäntyöstä. Suominen ehti työskennellä ennen eläkkeelle jäämistään toimittajana 41 vuotta, aluksi Ilkka -lehden aluetoimittajana Vaasassa ja vuodesta 1967 Turun Sanomissa eri tehtävissä, pisimpään kulttuuritoimituksessa.

Suominen toivoo, etteivät yleistoimittajat katoa alalta kokonaan.

- Erikoistumisesta huolimatta toimittajalla on oltava yleissivistystä ja hänen on hyvä tietää monelta alalta edes jotain, että asioita pystyy arvottamaan ja painottamaan oikein.

Suominen kaipaa journalismiin myös lisää omaleimaisuutta.

- Ennen tehtiin enemmän lukemistotyyppisiä juttuja, jotka eivät olleet sidottu mihinkään ajankohtaiseen aiheeseen. Nykyään ajankohtaisuuteen tuijotetaan liikaa omaleimaisuuden kustannuksella. Naistenlehdetkin ovat kuin kopioita toisistaan.

Elokuvafriikki

Turun Sanomien lukijat muistavat Suomisen viime vuosilta klassisen musiikin ja ennen muuta elokuvien asiantuntijana. Elokuvaharrastus alkoi jo lapsena Laihialta.

- Elokuvat olivat minulle heti ihmeellinen ja maaginen kokemus.

1960-luvun Laihialla oppikoululaiset eivät saaneet mennä elokuviin ilman rehtorin lupaa, ja Rillikin kävi sellaista pariin kertaan anomassa.

- Koska jo niihin aikoihin minusta tuli puhetta kuin separaattorista, sain molemmilla kerroilla luvan. Quo vadista pääsin katsomaan vedottuani elokuvan historialliseen aiheeseen. Lomaa Roomassa perustelin sillä, että se on kuvattu historiallisilla paikoilla, vaikka enemmän kyllä kiinnostivat pääosien esittäjät Audrey Hepburn ja Gregory Peck .

Kun ohjelmistoon tuli Roger Vadimin kohuttu Kun Jumala loi naisen , Rilli arveli, että lupaa on turha hakea.

- Hiivin pimennettyyn elokuvasaliin takin kauluksia nostellen ja lähdin ulos vähän ennen elokuvan päättymistä, etten jää kiinni, Rilli nauraa.

Hän on nähnyt elämänsä aikana tuhansia elokuvia, paras saldo yhtenä vuotena oli yli 450 leffaa. Juttuja tehdessä eteen on osunut melkoinen joukko maailmanluokan staroja - Steven Spielberg , Robert de Niro , Alan Alda , Dudley Moore , Elem Klimov , Emil Lotianu , Oliver Stone , Dustin Hoffman , John Malkovich - puhumattakaan kotimaisista kuuluisuuksista.

- Sodankylän elokuvajuhlat olivat alkuvuosinaan elokuvahistoriallisesti todella merkittävät. Siellä tapasin vanhoja legendoja kuten Samuel Fullerin . Otin hänestä vuonna 1986 yöllä valokuvan, jolla sitten voitin filmijuhlien 15-vuotissynttäreiden kunniaksi pidetyn valokuvakilpailunkin.

Elvistä puuttuu

Myös klassisen musiikin puolella Suominen on päässyt monen merkittävän tekijän kanssa vastakkain: Sibeliuksen luottolaulajana tunnettu Aulikki Rautavaara ja kapellimestari Jussi Jalas ovat jääneet mieleen, samoin vaikkapa yllättävän rennoksi osoittautunut tenori Placido Domingo .

Monta tekijää on myös jäänyt toiveista huolimatta näkemättä, yksi on kuitenkin ylitse muiden: Elvis Presley .

- Olisin halunnut haastatella hänet, tutkia, minkälainen on todellisuudessa se ihminen, josta on tehty puolijumala.

Mikään seurapiiritoimittaja tai julkkisten perässä juoksija Rilli ei koskaan ole ollut, ja yhtä suuren vaikutuksen kuin joku maailmanluokan tähti on usein tehnyt aivan "tavallinen" ihminen.

- Ihmiset tekevät toimittajan työn mielenkiintoiseksi, ja heidän takiaan olen nauttinut siitä. Ihmisläheisiä juttuja kaipaan edelleenkin lehtiin, ettei kaikkea ajatella vaan talouden ja politiikan kautta.

Haastattelua Rillistä on mahdotonta tehdä mainitsematta vielä yhtä hänen intohimoaan: hevosia ja raviurheilua. Hänen aloitteestaan Turun Sanomat aikoinaan alkoi kirjoittaa säännöllisesti ravijuttuja.

- Tämän harrastuksen ansiosta olen saanut monta haastattelua, sillä yllättävän monet ns. kulttuuri-ihmisetkin ovat kiinnostuneita hevosista.

Mikäli jotain voi päätellä Rillin suunnitelmista palkintorahan suhteen, kiinnostus kirjoittamiseen ei ole hiipunut.

- Aion ostaa kannettavan tietokoneen, hän paljastaa.

Raili Suomisen ohella valtion journalistipalkinnon saivat tänä vuonna Yleisradiossa pitkän uran tehnyt Sirkka Hautamäki , Kouvolan Sanomien kunnallistoimittajana työskennellyt Pentti Tähtinen sekä parhaillaan Uuden Suomen historiasta väitöskirjaa valmisteleva Jyrki Vesikansa .

Nyt 13. kertaa jaetut palkinnot luovutti kulttuuriministeri Tanja Karpela .

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.