Viihde

Ruotsin kansallispäivä 6.6.
ensi kertaa myös pyhäpäivä

JUHANI ROIHA

Ruotsin lipun päivää on vietetty jo yli sata vuotta säännöllisesti 6. kesäkuuta Skansenilla Tukholmassa. Tänä vuonna ensimäisen kerran tuota kansallista juhlapäivää vietetään Ruotsissa pyhäpäivänä.

Valtiopäiväpäätöksellä toinen helluntaipäivä, joka aina oli maanantai, sai poistua kalenteripyhänä ja antaa tilaa kansallispäivälle.

Viime vuotinen päätös syntyi nopeasti. Osa kalentereista oli jo ehditty painaa ennen valtiopäiväpäätöstä. Niissä komeili pyhänä vielä toinen helluntaipäivä, ja 6. kesäkuuta oli tavanomainen arkipäivä.

Helluntai ohittui kuitenkin Ruotsissa tänä vuonna yhden pyhäpäivän varassa, jo ilman helluntaimaanantaita. Kansallispäivä on näissä kehyksissä ruotsalaiselle pyhäpäivänä uusi kokemus. Vastedes tuo pyhä osuu aina 6. kesäkuuta kohdalle.

Vain joka kolmas juhlii

Ruotsalaisen uutistoimiston TT:n teettämä kysely osoittaa, että Ruotsin lipun päivän juhlavasta vietosta Skansenilla on pitkä matka tavallisen kansalaisen kansallistunteen viriämiseen. Tasan puolet ruotsalaisista sanoo kyselyssä, ettei hän vietä kansallispäivää mitenkään erityisin menoin. Joka kolmas sanoo viettävänsä sitä jollain tavoin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Minkä vuoksi juuri 6. kesäkuuta on tehty valtiopäiväpäätöksellä Ruotsin kansallispäiväksi. Siihen on parikin syytä. 6. kesäkuuta 1523 Kustaa Vaasa valittiin Ruotsin kuninkaaksi. Ja samalla päivämäärällä vajaat 300 vuotta myöhemmin Ruotsi sai uuden perustuslain ja hallitusmuodon menetettyään sodassa Venäjää vastaan Suomen.

Skansenin juhla

6. kesäkuuta on Ruotsissa ollut Ruotsin lipun päivä virallisesti vuodesta 1916. Kansallispäivänä sitä ryhdyttiin viettämään vuonna 1983. Skansenille kokoontuu tuona päivänä aina noin 15  000 ruotsalaista, useimmiten myös kuningaspari ja heidän jälkipolveaan.

Vuosi sitten päivä päättyi Tukholmassa nationalistinuorten ja antirasistien kivisotaan. Tänä vuonna poliisi on pitänyt huolen siitä, että mielenosoittajat osoittavat mielipiteensä kaukana vastaleirin näyttämöltä.

Kansallispäivän vietto on tuore ilmiö ruotsalaisille siinäkin mielessä, ettei pääministerin sovi osallistua päivän julkiseen juhlintaan. Göran Perssonin piti näin tehdä Södertäljessä, mutta poliittiset vastustajat kimpaantuivat.

- Kansallispäivä ei ole ikään vappu, tiivisti Södertäljen kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Rolf Eriksson (kok).