Viihde

Kypros juhli Raision koululaisia
Kreikan voittoisalla euroviisulla

TS/Marja Vuorela<br />Kyproslaiset ja raisiolaiset koululaiset jammailivat sulassa sovussa Kreikan euroviisuvoittajan tahdissa.
TS/Marja Vuorela
Kyproslaiset ja raisiolaiset koululaiset jammailivat sulassa sovussa Kreikan euroviisuvoittajan tahdissa.

MARJA VUORELA

Vaisaaren koulun 9A-luokka Raisiosta koki käytännössä ja läheltä kyproslaisen vieraanvaraisuuden leirikoulumatkallaan toukokuun lopulla. Opettajiensa ja kaitsijoidensa johdolla 23 nuorta vieraili suomalaista yläastetta vastaavassa koulussa, Suomen suurlähetystössä ja YK:n rauhanturvaajien alueella Nikosiassa. Enin aika kului kuitenkin uima-altaalla, merellä ja vesileikeissä Ayia Napassa, Kyproksen vauhdikkaimmassa lomakohteessa.

Viikon kohokohtia oli vierailu Dianellou & Theodotoun koulussa Nikosiassa. Raisiolaiset otettiin vastaan Kreikan uunituoreen euroviisuvoittajan sävelmin. Koulun oma orkesteri säesti, kun kolmatta sataa 12-15-vuotiasta nuorta lauloi koulun pihalla kirjaimellisesti kurkku suorana Elena Paparizoun sanoin: You are my secret passion and I have no other (olet salainen intohimoni eikä minulla ole muuta).

- On sama, voittiko Kypros vai Kreikka, me olemme samaa kansaa, selitti kyproslainen opettaja suomalaisille.

Suomalaiset tarkkaavaisina

Suomalaiset vieraat seurasivat ohjelmaa tarkkaavaisina, mutta kyproslaisilla opettajilla oli aluksi vaikeuksia hiljentää vierailun villiinnyttämät omat oppilaansa. Rehtorin tiukat komennot ja uhkaavan näköisinä oppilasjoukkoon hajaantuneet opettajat saivat lopulta aikaan hiljaisuuden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viihteen jälkeen suomalaisille tarjottiin mehua ja pikkupurtavaa opettajainhuoneessa, ja sen jälkeen tutustuttiin isäntien tietokone-, musiikki- ja kodinhoitoluokkiin ja laboratorioon.

Kyproslaiset olivat äärettömän kiinnostuneita suomalaisista vieraistaan. Opettajainhuoneen ikkunoiden ja ovien takaa pilkisteli kymmeniä uteliaita kasvoja.

Perinteinen grillijuhla

Seuraavana iltana raisiolaiset olivat taas vieraina samalla koululla, nyt perinteisessä kyproslaisessa grillijuhlassa, jonka järjesti koulun vanhempain yhdistys. Taas laulettiin euroviisua ja tanssittiin niin kreikkalaisia tansseja kuin break dancea. Yhteinen kieli, englanti, sujui kaikilta.

- Tämä oli täydellinen yllätys. En usko, että missään suomalaisessa koulussa pystyttäisiin järjestämään samanlainen vastaanotto, kiitteli historian lehtori Jarmo Laine.

Idean matkasta Laine sai aiemmalla lomallaan Kyproksessa.

- Päätin silloin tulla uudelleen ja ottaa oppilaat mukaani, hän kertoi ja sai raikuvat aplodit omiltaan.

Ayia Napa osoittautui toukokuussa mainettaan hiljaisemmaksi. Bailaavan eurooppalaisnuorison sijasta siellä näytti lomailevan enimmälti perheitä.

Vaisaaren koululaiset aloittivat rahankeruun matkaansa varten jo seitsemännellä luokalla. He järjestivät mm. mainoskulkueen ja diskoiltoja ja myivät pesuainetta. Loput maksettiin itse.

Jarmo Laineen lisäksi oppilaita paimensivat matematiikan lehtori Lars Holmberg ja äidit Irmeli Arvola ja Jaana Naukkarinen.