Viihde

50 vuotta huomenna: Sund neuvoo eroavia miehiä

TS/Compic<br />- Olen yksinhuoltaja ja sovittanut elämäni sen mukaan, Ralf Sund sanoo.
TS/Compic
- Olen yksinhuoltaja ja sovittanut elämäni sen mukaan, Ralf Sund sanoo.

- Tulen - ja nippu mielipiteitä mukana, innostunut ääni vastaa puhelimessa, kun sovimme haastattelusta.

Maanantaina 50 vuotta täyttävä Ralf Sund on tarkkasilmäinen näkijä ja tarpeen tullen ronski sanankäyttäjä. Hän innostuu herkästi, puhuu paljon ja mielellään - myös julkisesti - eikä ole koskaan kursaillut näyttää sitä, että myös nauttii esiintymisestä julkisuudessa.

Entisten puoluesihteereiden mielipiteillä vain tuppaa olemaan vähemmän kysyntää. Sen sai Sundkin huomata jättäessään vasemmistoliiton puoluesihteerin tehtävän kuuden vuoden pestin jälkeen keväällä 2001. Muutosta tiesi odottaa, mutta sopeutumista se vaati kuitenkin, Sund muistelee nyt.

- Muutos oli niin nopea. Sillä että tietää ei ollutkaan enää mitään merkitystä. Ihmisten puheet ovat kiinnostavia heidän asemansa takia, siksi että heillä on vaikutusvaltaa, ja niinhän sen tietysti pitää olla. Ei siinä sitten kysytä, tietääkö asiasta jotakin.

Sund myös osaa käyttää julkisuutta hyväkseen, paitsi politiikan peleissä myös yksityiselämän taistoissa. Puoluesihteerin vaiherikas avioero katkerine huoltajuusriitoineen levisi otsikoihin, kun kaulimesta saanut mies lähti hakemaan oikeutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sund oli päättänyt, että häntä ei sysätä viikonloppuisäksi vain siksi, että sattuu olemaan mies. Hän tilitti tapahtunutta vielä keväällä 2002 ilmestyneessä kirjassaan Uhrataan puoluesihteeri.

Sund on nyt tyytyväinen kolmen kouluikäisen pojan yksinhuoltaja, kihloissa uuden naisen kanssa ja neuvoo työkseen Miessakit ry:n osa-aikaisena työntekijänä erotilanteessa olevia miehiä. Ja kysyntää riittää.

- Miehet poloiset eivät tiedä oikeuksiaan ja ovat huutavassa hukassa. Tiedän vaikka kuinka paljon miehiä, joille on sanottu, että jos et suostu siihen tai siihen, niin et saa nähdä lapsia ollenkaan.

- Yritän myös olla jonkinlainen terapeutti, vaikka puoskarihan minä olen.

Jonkin sortin asiantuntijaksi Sund kouliintui omien kokemustensa myötä.

- Se oli yhdenlainen korkeakoulu, kun selvitin omia oikeuksiani. Oikeuspäätöksiäkin kävin läpi ehkä noin sata.

Syksyllä Sundilta on tulossa uusi kirja Opas eroaville miehille. Käytännön neuvoja höystää sundmainen haastava pohdiskelu.

- Ruodin siinä tiettyjä perhepolitiikan vinoutumia. Joku voi sanoa sitä antifeministiseksi.

Sund syntyi vasemmistolaiseen sukuun Vaasan työläiskaupunginosassa. Sittemmin hänen isänsä Jarl Sund johti pitkään elintarviketyöläisten liittoa. Poika Ralf tuli perässä Helsingin Hakaniemeen, mistä hänet poimittiin Kemianliitosta puoluesihteeriehdokkaaksi, kun Matti Viialainen piti saada ulos vasemmistoliiton puoluetoimistosta.

Puoluesihteerin työstä Sund lähti vapaaehtoisesti ja "ihan hyvin fiiliksin". Ikävämpää oli edessä, kun huomasi olevansa tyhjän päällä. Pysyvän työn ovat viime vuosina saaneet korvata erilaiset pätkätyöt sekä kirjoittelu lehtiin.

Vasemmistoliitossa Sund sanoo olevansa juuri ja juuri jäsenmaksunsa maksava jäsen. Politiikan ammattilaiseksi hän ei osaa itseään kuvitella uudelleen.

Ralf Sund juhlii merkkipäivää ystävien seurassa

HANNU KUPARINEN