Viihde

Opiskelijoiden keräämät muistot
kiertyvät tarinapoluksi Littoisissa

TS/Jori Liimatainen<br />Patruuna Schnittin esittäjä ei päässyt harjoituksiin, Jaakko Förbom paikkaa ja lunttaa vuorosanat paperista. Eeva Turpeinen opettajana on komentanut oppilaansa riviin, taustalla kuuntelevat myös muun muassa ohjaaja Onneli Wäck (keskellä) sekä Anne Heimo (oik.) ja Annemari Tuiskunen yliopistolta.
TS/Jori Liimatainen
Patruuna Schnittin esittäjä ei päässyt harjoituksiin, Jaakko Förbom paikkaa ja lunttaa vuorosanat paperista. Eeva Turpeinen opettajana on komentanut oppilaansa riviin, taustalla kuuntelevat myös muun muassa ohjaaja Onneli Wäck (keskellä) sekä Anne Heimo (oik.) ja Annemari Tuiskunen yliopistolta.

MIIA KESKI-PETÄJÄ

Littoislainen vuodesta 1937, Jaakko Förbom , astuu Littoisten työväentalon keittiöön ja alkaa välittömästi tarinoida kotiseutunsa menneisyydestä. Ensimmäisenä kuuluville pyrkii kertomus yhteissaunasta, jossa kävi koko tehtaanväki. Mutta vain ja ainoastaan tehtaanväki, muiden kävijöiden tarkoitusperiä epäiltiin.

Förbom on kevään kuluessa oppinut, että nyt tarinoille on kiitollista kuulijakuntaa. Hän on yksi niistä noin kolmestakymmenestä vanhasta littoislaisesta, joita Turun yliopiston folkloristiikan muistitietokurssin kuusi opiskelijaa ovat haastatelleet.

- Olen aina valmis, kun halutaan kysellä vanhoja. Lapset ovat jo kyllästyneet tarinoihini, joten oli oikein mukava jutella. Hienoa, että ollaan kiinnostuneita, sillä moni tarina on jo jäänyt unholaan, Förbom miettii.

Muistitietokurssi oli yksi kantava osa alkuvuodesta Littoisten kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä käynnistyneessä kylähankkeessa, jossa kerätään järjestelmällisesti muistitietoa alueesta. Tietoa hyödynnetään järjestämällä tapahtumia, joissa elävöitetään tehtaan ympärille rakentuneen kylän tarinoita. Tavoite on herättää henkiin alueen historia ja siirtää katoamassa olevaa kulttuuriperintöä uusille sukupolville sekä kotouttaa tulijoita alueeseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sirpaleet muuttuvat kokonaisuuksiksi

Littoishankkeen voimanainen Eeva Turpeinen ei ole vielä käynyt pilkulleen läpi opiskelijoiden keräämää materiaalia, mutta on hyvin selvillä kokonaisuudesta oltuaan läsnä useissa haastatteluissa.

- Yhteistyö yliopiston kanssa oli hieno asia, emme olisi itse ikinä pystyneet tekemään tätä näin suunnitellusti. Meillä on paljon tietoa ja tarinoita, mutta nyt sitä saadaan valtavasti lisää ja samalla sirpaleet täydentyvät kokonaisuuksiksi.

Annemari Tuiskunen , Aliisa Kuronen ja Inna Laitolahti-Jalava ovat kuulleet tekemissään haastatteluissa lukuisia tarinoita niin Littoisten uimakouluista, urheilukilpailuista, sota-ajan lentokonemuistoista kuin kaikille tärkeästä kotileipomosta.

- Loistava tilaisuus, pääsi juttelemaan tosi mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Opintojen kannalta hienoa oli, että pääsi tekemään monta haastattelua, ennen tätä olin haastatellut vain yhtä ihmistä, Aliisa Kuronen arvioi.

Itsekin Littoisissa asuva Laitolahti-Jalava taas innostui teemasta niin, että aikoo jatkaa haastattelujen tekemistä hankkeen tarpeisiin, vaikkei enää asiasta opintojen kannalta hyödykään. Harkinnassa on myös osallistuminen historiallisen tarinapolun Verkapolun tekemiseen. Verkapolku on samalla ensimmäinen etappi, missä kerättyä muistitietoa päästään hyödyntämään.

Tietoa, jolla on tarkoitus

Verkapolun vetovastuussa oleva ohjaaja Onneli Wäck viittilöi Hannele Vasamaa luokseen. Jaakko Förbomilla on idea, miten liittää hänen ja Vasaman kirjoittamat osuudet toisiinsa.

- Näin tämä on rakentunut, keskustelua vierestä seuraava Wäck mainostaa ylpeänä.

- Osa tarinasta on minun tekstiäni, jonka olen muokannut kertomusten pohjalta, mutta pääsääntöisesti näyttelijät kirjoittavat itse repliikkinsä, ja usein ne pohjaavat omakohtaisiin tapahtumiin.

Wäck komentaa joukkonsa pihalle vanhan koulun päätyyn. Siellä harjoitellaan tarinapolun kohtausta, jossa tehtaan patruuna Schnitt pistäytyy tervehtimässä pieniä koululaisia.

Eeva Turpeinen solahtaa opettajan roolihahmoonsa ja järjestelee esiliina-asuisia tyttöjä tarmokkaasti riviin, samanaikainen niiaus ja puhtaat kynnenaluset kuuluvat vaatimuslistalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muistitietokurssin vetänyt assistentti Anne Heimo Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen laitokselta seuraa sivummalla, kiinnostavalta näyttää. Heimo on muutenkin tyytyväinen yhteistyöhön.

- Pidämme tavoitteena sitä, että yliopistolla olisi nykyistä enemmän yhteiskunnallisia kontakteja ja pystyisimme tuottamaan hyötytietoa, aikaisemminhan tietoa kerättiin lähinnä arkistoihin mahdollista myöhempää käyttöä varten. Opiskelijoillekin on mielekkäämpää tehdä töitä, joilla oikeasti on tarkoitus, Heimo laskee plussia.