70 vuotta huomenna: Yliopistojen itsenäinen
päätöksenteko on turvattava

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan lakkautusuhka oli Keijo Paunion mukaan todellinen, vaikka hän ei siihen rehtorikaudellaan uskonutkaan.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan lakkautusuhka oli Keijo Paunion mukaan todellinen, vaikka hän ei siihen rehtorikaudellaan uskonutkaan.

Hammaslääketieteen parissa koko uransa työskennellyt hampaiden kiinnityskudosopin professori Keijo Paunio joutui rehtorikaudellaan todella hankalaan tilanteeseen, kun hammaslääkärien peruskoulutus lopetettiin Turun yliopistossa.

- Se oli erittäin ahdistavaa aikaa. Tiesin, että suurten ikäluokkien ikääntyessä hoidon tarve kasvaisi, ei suinkaan vähenisi. Toisaalta lähivuosinakin 1 500 hammaslääkäriä on lähdössä eläkkeelle.

Nyt hammaslääkärien peruskoulutus on Turussa käynnistymässä uudelleen.

Paunion mukaan tuolloin puhuttiin myös lääkärien koulutuksen vähentämisestä. Vasta jälkikäteen hänelle on selvinnyt kuinka vakavasti otettavasta asiasta oli kysymys.

- Asiasta keskusteltiin valtioneuvostossa ja Tampereen ohella lopetusuhka koski myös Turkua. Ajatukset eivät kuitenkaan toteutuneet, ja nyt lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja on nostettu.

Keijo Paunio on seurannut viimeiset viisi vuotta yliopistojen kehitystä eläkeläisenä. Häntä huolestuttaa yliopistojen autonomian kaventuminen.

- Yliopistot on nyt valjastettu yhteen yritysmaailman kanssa. Se merkitsee käytännössä sitä, että naruja vetävät muut kuin tutkijat. Olen huolestunut yliopistojen perimmäisestä ideasta, joka pitää sisällään vapauden tutkia kriittisesti ja ennen kaikkea epäillä asioita.

Paunion mukaan yliopistot ovat kautta aikain osallistuneet ilman nimenomaista paperille kirjaamista ympäröivän yhteiskunnan kehittämiseen.

Siitä on ollut hyötyä kummallekin osapuolelle.

- Pintatutkimuksella on helposti tyhjennettävissä pajatso, mutta yliopistojen tehtävä on täyttää se, jotta jälkipolvillakin olisi jotain mitä hyödyntää. Ymmärrän hyvin yliopistojen rehtorien huolen, sillä vapaata rahoitusta on budjetista noin kolmannes. Kaikki muu on sidottu, ja budjetin ulkopuolisen rahoituksen osuus on koko ajan kasvusuunnassa.

Tutkimusetiikka on aina ollut lähellä Paunion sydäntä. Hän toimi tutkimuseettisen neuvottelukunnan ensimmäisenä puheenjohtajana vuoteen 2001.

- Etiikka on aina aikansa lapsi. Käsityksen muuttuvat ajan myötä. Tärkeää oli saada Suomeenkin yhtenäinen ohjeistus 1990-luvulla. Suuria kysymyksiä on yhä vailla vastauksia. Yksi on yksityisellä rahalla tehtyjen tulosten julkisuus. Tiedehän on julkista ja uusi tieto pitäisi asettaa tiedeyhteisön kriittiseen tarkasteluun. Näin ei aina käy.

- Ja kun hyvät ideat tulevat usein kahvilla, ja silloin pöytäseurue on usein eri leireissä. Toinen saa kertoa ideoistaan. Toiset vaan kuuntelevat ja tarvittaessa hyödyntävät näitä tuomatta omaa panostaan yhteiseen peliin.

Paunio on luopunut luottamustehtävistään ja nauttii kulttuurista.

- Jos Turku ei saa Suomen kulttuuripääkaupunkistatusta, niin se lobbauksen heikkoutta, sanoo emerituskansleri Keijo Paunio.

Nuorempana Paunio harrasti myös urheilua ja toimi muun muassa vesipallovalmentajana Kuopiossa.

- Asia tuli puheeksi kun puhemies Paavo Lipponen vieraili viimeksi yliopistolla. Keskustelussa ilmeni, että käyntini Savossa valmentajana tapahtui pari vuotta ennen kuin hän aloitti vesipalloharrastuksensa.

Merkkipäivänä Pauniolla ei ole vastaanottoa. Mahdolliset muistamiset voi osoittaa Turun yliopistosäätiön tilille paradontologiseen tutkimukseen: Nordea 117330-423668 Keijo Paunio 70 v.

TIMO MOBERG

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.