Viihde

Kova kuri piti ruodussa

TS/Jane Iltanen<br />Pehtoori, Konsan tilan työnjohtaja (Reijo Virtanen) kovistelee kotiompelija Hilmaa (Taina Haavisto). Näytelmän käsikirjoittaja Liisa Heimo-Vuorimaa (vas.) ja Serafia Konsa (Kitti Nylund, toinen vas.) seuraavat tilanteen edistymistä.
TS/Jane Iltanen
Pehtoori, Konsan tilan työnjohtaja (Reijo Virtanen) kovistelee kotiompelija Hilmaa (Taina Haavisto). Näytelmän käsikirjoittaja Liisa Heimo-Vuorimaa (vas.) ja Serafia Konsa (Kitti Nylund, toinen vas.) seuraavat tilanteen edistymistä.

PIIA HEIKKINEN

Serafia Konsan (1869-1960) aikoihin elämä Raunistulassa ei ollut helppoa. Barkerin tehtaat olivat tuoneet Konsan maille runsaasti maavuokralaisia taksvärkkitöihin, mutta samalla myös ongelmia.

     Vuosisadan vaihtuessa punaiset poliittiset liikkeet saivat vahvan jalansijan Raunistulassa. Turku ei halunnut aluetta osaksi omaa kaupunkiaan levottomuuksien pelossa, ja Maarian isännät eivät ymmärtäneet alueen ongelmia.

- Konsan mäki oli hyvin tiiviisti asuttua. Torppia oli satakunta, joten tulipalon vaara oli aina läsnä. Huorat sekä juopot värittivät jokapäiväistä elämää, ja hygieniapuolessa oli paljon toivomisen varaa, koska viemäröintijärjestelmää ei ollut käytössä, sanoo käsikirjoittaja Liisa Heimo-Vuorimaa.

- Elämä oli köyhää ja välillä aika hurjaakin, mutta löytyihän niitä rikkaitakin, kuten Serafia, hän jatkaa.

Tila säästyi ryöstäjiltä

Kitti Nylundin näyttelemää Serafiaa on luonnehdittu vallasnaiseksi, joka piti kovaa kuria, mutta jolta löytyi myös sosiaalinen omatunto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Rooli on ihana, monipuolinen ja vivahteikas. Tämä on luonnerooli, josta olen aina unelmoinut. Serafia oli vahva vastoinkäymisistä huolimatta. Hän sai tukea uskostaan Jumalaan, kiteyttää Nylund.

Serafian hallitsemaa Konsan tilaa ei ole saatavilla olevien tietojen mukaan koskaan ryöstetty.

- Ehkäpä kohtuulliset taksvärkkisopimukset ja hyväntekeväisyys suojelivat Serafiaa, miettii Heimo-Vuorimaa.

Lyylin jälkeen pois suvulta

Serafia synnytti yhden lapsen, Lyylin . Koska Lyyli ei sukua jatkanut, niin tila siirtyi Turun kaupungille, jolta Ulla Oksanen osti sen 11 vuotta sitten luontaishoitolaksi.

- Enpä olisi tuolloin arvannut, että täällä vielä näytellään, kertoo projektista ylpeä Oksanen.

Näytelmässä on mukana 17 näyttelijää, lapsia ja oman osansa julkisuudesta saa myös Putte-hevonen.

Harjoitukset aloitettiin viime elokuussa. Talvella treenattiin navetan vintillä.

- Näyttelijät ovat pääosin rakkaita tuttujani keskiaikamarkkinoilta. On ollut ihanaa seurata, miten näyttelijät ovat kehittyneet harjoitusten alusta, vaikka loppua kohti ilmapiiri on toki aina välillä hieman kiristynyt. Jokainen on saanut oikeuden muokata rooliaan itsensä näköiseksi, toteaa ohjaaja Monika Eriksson.

Alle kymmenvuotiaille Eriksson ei näytelmää suosittele.

- Tässä on sen verran kiroilua, perustelee ohjaaja ikäsuositusta.

Taivas, maa ja maitohorsmat saa ensi-iltansa Konsan kartanolla, Virusmäentie 9, Turku pe 27.5. klo 19. Muut esitykset: klo 19 1.6., 8.6., 6.7., 10.7., 31.7., 4.8., 7.8., 10.8. ja 14.8. Liput 10/7 e. Ennakkovaraukset: p. 250 3636.

TS/Jane Iltanen<br />Näytelmän ohjauksesta vastaa Monika Eriksson.
TS/Jane Iltanen
Näytelmän ohjauksesta vastaa Monika Eriksson.