Viihde

60 vuotta huomenna: Tampereelta mallia terveydenhuoltoon

TS/Riitta Salmi<br />Toimialajohtaja Ilmo Parvinen kertoo viihtyvänsä työssään Sitrassa. - Eläkkeelle ei ole kiire.
TS/Riitta Salmi
Toimialajohtaja Ilmo Parvinen kertoo viihtyvänsä työssään Sitrassa. - Eläkkeelle ei ole kiire.

Sitrassa toimialajohtajana työskentelevä Turun entinen hallintoylilääkäri Ilmo Parvinen pitää Turkua yhä kiinnekohtanaan. Hänellä on työpiste sekä Sitran pääkallonpaikalla Helsingissä että Turussa Kupittaalla.

Turun asiat ovat lähellä sydäntä, vaikka Sitrassa Parvisen toimenkuvaan on kuulunut koko Suomen terveydenhuollon kehittäminen.

- Minulla on toimisto myös Turussa ja Turussa viihdyn hyvin. Pendelöintiä tulee paljon.

Sitrassa Parvisen tehtäviin on kuulunut miettiä sitä, miten suomalaista terveydenhuoltoa tulisi viedä eteenpäin.

- Vielä ei ihan kunnolla ole tajuttu sitä, kuinka paljon suomalaisen terveydenhuollon rakenteet tulevat muuttumaan. Seuraavan viiden vuoden aikana muutoksia alkaa tapahtua kiihtyvällä tahdilla.

Kustannuspaineita terveydenhuollolle aiheuttaa muun muassa väestön vanheneminen. Toimintaa olisi tehostettava, koska rahoitukseen käytettävien veroeurojen määrä on joka tapauksessa rajallinen.

Parvinen uskoo, että erilaisten terveyspalveluiden siirtäminen verkkoon on yksi keino vastata tehokkuusvaatimuksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ehkä merkittävin säästökeino olisi kuitenkin tilaaja-tuottaja-mallin laaja-alainen käyttöönotto, jota Parvinen yritti tuoda Turkuun työskennellessään täällä.

Tampereen kaupunki on tehnyt periaatepäätöksen siirtymisestä laajamittaiseen tilaaja-tuottaja -malliin.

Parvinen suosittaa sitä yhä myös Turulle.

- Ilman muuta tilaaja-tuottaja -mallilla voitaisiin säästää. Oikein toteutettuna sillä voidaan optimoida sekä hintaa että laatua. Tilaaja-tuottaja -mallissa on sekin hyöty, että palvelujen hinnoittelu tulee läpinäkyvämmäksi, toisin kuin nyt. Kuntiin on perustettava osakeyhtiöitä eikä liikelaitoksia, jotta ollaan samalla viivalla ja jotta myös kunnallisille osaajille luodaan väylä henkilökohtaiseen menestykseen.

- Terveydenhuollossa on kustannuspaineita, mutta aina on kuitenkin muistettava myös se, että terveydenhuolto ei ole pelkästään rahareikä vaan tärkeä osa kansallista hyvinvointia.

Parvisen mielestä terveydenhuolto olisi myös miellettävä osaksi elinkeinopolitiikkaa.

Suomalaisessa terveydenhuollossa on paljon osaamista, jolla olisi kysyntää myös ulkomailla mutta jota Parvisen mukaan ei ole osattu jalostaa vientituotteeksi.

Sitrassa vietetyt vuodet ovat olleet Parvisen mielestä hyvää aikaa. Erityisesti hän kiittelee uutta erityisasiamiestä Esko Ahoa .

- Meillä Sitrassa on käynyt hyvä herraonni. Sekä Aatto Prihti että hänen jälkeensä tullut Esko Aho ovat olleet suorastaan loistavia johtajia. Ahon sanaan voi luottaa. Jos hänen kanssaan on jotain sovittu, se myös pitää.

Merkkipäivänään Ilmo Parvinen on matkoilla. Rahalliset muistamiset voi ohjata Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tilille: Turun Seudun Osuuspankki 571345-212054.

MIKA RAJALA