Viihde

Hannunniitun koulussa on fiksua shakkia

TS/Jori Liimatainen<br />Erika ja Antti Uusitupa ottivat tiukasti mittaa toisistaan Hannunniitun shakkikerhon kokoontumisessa. - Minä voitin toisen pelin ja Erika toisen, Antti Uusitupa kertoi innoissaan. Erika hymyili isosiskomaisesti.
TS/Jori Liimatainen
Erika ja Antti Uusitupa ottivat tiukasti mittaa toisistaan Hannunniitun shakkikerhon kokoontumisessa. - Minä voitin toisen pelin ja Erika toisen, Antti Uusitupa kertoi innoissaan. Erika hymyili isosiskomaisesti.

LASSE RAITIO

Luokassa vallitsee suorastaan kummallinen hiljaisuus, kun Hannunniitun shakkikerho kokoontuu. Ajatusten sanotaan joskus raksuttavan, mutta tämän porukan karkeloissa lähes ainoat äänet tulevat siitä, kun pelaajat vuoron perään napauttavat kellon nuppia.

Lähes kaihoisana hiipii mieleen haave, että vieläköhän saisi oman huushollin jälkikasvun harrastamaan shakkia. Vaikka vain kotioloissa muutaman tunnin illassa. Ehkäpä ei.

Oma shakinpelaajan urani hiipui aikoinaan siihen, ettei löytynyt samantasoisia vastustajia. Olisihan ollut mukavaa kerran voittaakin.         Sitäpaitsi hevoseni eivät tahtoneet taipua sivuaskeliin. Hannunniitun shakkikerhossa vastaavia ongelmia ei tunnu olevan eikä ihme, kun väkeä on kuin pipoa ja osaava kerhonohjaaja neuvomassa.

- Hannunniitun koulussa aloittaa vuosittain 50-70 ekaluokkalaista, ja heistä yleensä parikymmentä lähtee mukaan shakkikerhoon, kertovat koulun rehtori Timo Kalske ja shakkikerhon vt-vetäjä Ville Junnila.

Shakkikerhon historia ulottuu runsaat 20 vuotta ajassa taaksepäin. Turussa järjestettiin Koulun Suurjuhlat keväällä 1985, ja muutamat turkulaiset shakkihenkilöt lähtivät innostamaan kouluja shakkiharrastukseen. Kouluihin lähetettiin shakkilautoja, -nappuloita ja kelloja, ja tavoitteena oli saada joukkueita Suurjuhlien koulushakin joukkuekilpailuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Syyskuussa 1984 rehtori Veikko Repo tuli Hannunniitun opettajainhuoneeseen lähetyksen kanssa kysyen, kuka tietää, mitä tällaiset tavarat ovat. Menin tunnustamaan, että tunnen nuo nappulat, sillä olin opiskeluaikanani tehnyt tuollaiset näytetyönäni seminaarin sorvilla. Shakkikelloa en ollut koskaan nähnyt.

Koska minulla oli tuntuma aiheeseen, jouduin aloittamaan shakkikerhon vetämisen. Nappuloihin en ollut koskenut 34 vuoteen, enkä silloinkaan kovin monta peliä pelannut. Shakkitaitoni oli kovin vähäinen, kertoo Hannunniitun shakkikerhon ensimmäinen vetäjä Päiviö Kallio kerhon nettisivuilla.

Vuoden 1985 Suurjuhliin ei joukkuetta vielä Hannunniitusta saatu, mutta siitä se lähti. Viime vuosina Hannunniitun koulu on suorastaan kahminut mitaleja koulujoukkueiden SM-kisoista. Mestaruuksiakin on tullut peräti kuusi kappaletta.

Pari viikkoa sitten Hannunniitun koulu sai hopeaa Oulussa Koulun suurjuhlien yhtyedessä pidetyissä koulujoukkueiden SM-kisoissa joukkueella Tuomas Laato , Erika Uusitupa , Antti Uusitupa ja Ilari Lusenius . Mestaruuskin tuli Turkuun, Kerttulin koulun joukkueelle - jonka vetäjä on kuulemma entisiä Hannunniitun shakkikerholaisia.

Sisarukset Erika ja Antti Uusitupa osallistuivat Oulussa myös tehtäväshakki- ja henkilökohtaisiin kilpailuihin. 12-vuotias Erika nousi koko kisojen sankariksi haalimalla yhden kullan, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Tokaluokkalainen Anttikin pärjäsi ikäänsä nähden uskomattoman hyvin ollen muun muassa pikapelikilpailun viides.

Erikan pelaajaura alkoi ekaluokkalaisena Hannunniitun shakkikerhossa. Henkilökohtaisia mitaleja hänellä on aikaisemmilta vuosilta tyttöjen sarjasta, mutta nykyisin Erika pelaa avoimessa sarjassa eli pääosin poikia vastaan.

- Pelaan shakkia pari tuntia päivässä. Useimmiten tietokoneella netissä. Ja tavoitteenani on olla jonakin päivänä aivan Suomen kärjessä, sanoo Erika, joka shakin lisäksi harrastaa uintia, ratsastusta ja laskettelua.

Ja Antti tulee kovaa vauhtia perässä. Siitä olen ihan matti.