Viihde

Arkki on avaruuden asialla

TS/Roni Lehti
TS/Roni Lehti

ANNE RUTANEN

Kaarinan Piispanristin koulun 3 B -luokan ikkunat on peitetty tummilla pressuilla. Keskellä luokkaa komeilee muovinen puolikupu, joka kuuluu Suomen ensimmäiseen kiertävään planetaarioon. Mies kuvun alla on ollut avaruuden asialla jo 23 vuotta.

- Sain tämän planetaarion lahjoituksena kouluhallitukselta syksyllä 1982. Siitä saakka olen kiertänyt sen kanssa kouluja, planetaariomies Arvo "Arkki" Kuusela kertoo.

Japanilaisvalmisteisen pienois-planetaarion kuvun halkaisija on kolme metriä, ja sen alle mahtuu kerrallaan 30-35 oppilasta.

Saarijärvellä asuva Kuusela arvioi vierailleensa vuosien mittaan lähes tuhannessa koulussa ja monissa niistä useaan kertaan. Vuosittain Kuusela vie planetaarionsa noin sataan kouluun.

64-vuotiaan opettajan oma avaruusinnostus sai alkunsa sattumalta.

- Se alkoi siitä, kun eräs oppilas lähti välitunnille vuonna 1979 ja huusi, että Arkki lähekkö kattoon tähtiä. Jos olisin sanonut, että en, niin en olisi nyt tässä, Kuusela arvelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

  Kuuselan tavoitteita ovat tähtitieteen kansantajuistaminen ja opetuksen kehittäminen eri-ikäisille. Miehen planetaarioesityksiä ovatkin nähneet lapset ja nuoret päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin.

Nykyisin Kuusela pitää myös luentoja lukiolaisille otsikoilla Ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuus sekä Elämä maailmankaikkeudessa ja ufot.

- Jälkimmäinen on nimenomaan vastapainoa huuhaalle. Siellä puhutaan täyttä asiaa, Kuusela sanoo.

Piispanristin koulun kolmas- ja viidesluokkalaisista muodostuneelle ryhmälle tähtikartta ei selvästikään ollut ihan vieras asia. Oppilaat tunnistivat niin Otavan, Pohjantähden kuin Ison karhunkin. Se tosin muistutti joidenkin mielestä enemmän majavaa kuin karhua. Yksisarviseksi arvailtu kuvio paljastui puolestaan Leijonan tähtikuvioksi.

Torstaina planetaarioesityksen nähneet Piispanristin neljäsluokkalaiset Taija Piikkilä , Rebecka Nefling ja Karolina Nieminen muistelivat esitystä vielä seuraavana päivänä.

- Mieleen jäivät tähtikuviot, suunnistaminen Otavan avulla ja se, että esityksessä oli paljon asiaa Marsista, tytöt juttelivat.