Viihde

Juicen äiti on
sitkeä selviytyjä

LEHTIKUVA<br />Reijo Ikävalko (oik.) kirjoitti Juicen äidistä kertovan kirjan.
LEHTIKUVA
Reijo Ikävalko (oik.) kirjoitti Juicen äidistä kertovan kirjan.

Toimittaja Reijo Ikävalkon kirja Juicen äeti Eini Kuikka kertoo karjalaisevakon elämäntaipaleen Laatokan Karjalan Impilahdelta Juankoskelle ja kuuluisan taiteilijapoikansa naapuriksi Tampereelle. Helppolukuinen teos piirtää kuvan monien vastoinkäymisten kolhimasta sitkeästä selviytyjästä.

- Ajattelin, että äitini elämä on taltioimisen arvoinen, koska Suomessa on aika monta samanlaista elämänkohtaloa, perusteli Juice Leskinen kirjaa sen julkistamistilaisuudessa tiistaina Tampereella.

Juice kertoi miettineensä kirjan tekemistä kolme vuotta. Hän totesi kuitenkin olevansa liian lähellä teoksen päähenkilöä, jotta olisi voinut kirjoittaa itse äidistään. Vuosi sitten keväällä Leskinen viimein keksi, että hänen pitkäaikainen ystävänsä Reijo Ikävalko olisi sopiva henkilö kirjoittajaksi.

Ikävalkon mukaan Eini Kuikkaa ei tarvinnut pahemmin suostutella.

- Kai tästä äitikin saa jonkun killingin asuntovelan maksuun, Juice kommentoi.

800 kilometrin jalkapatikka

Eini Kuikka syntyi Impilahdella marraskuussa 1926. Sotien aikana hän joutui lähtemään kahdesti evakkoon kotiseudultaan. Toisella kerralla 17-vuotias Eini toi perheen lehmät Vimpeliin kulkien itse elikoiden mukana 800 kilometriä jalkaisin, loppumatkan ilman kenkiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koettelemukset eivät loppuneet siihen. Perhe asettui asumaan Pohjois-Savoon Juankoskelle, jossa Eini joutui vuosien mittaan muun muassa saattelemaan multiin kaksi aviomiestään ja kolme lastaan.

Poika lauloi, äiti itki

Kirja on myös kertomus äidin ja pojan ajoittain myrskyisästä suhteesta. Reijo Ikävalkon mukaan Eini rakastaa Juicea yli kaiken, mutta ei hänen tekemisiään. Äiti toivoi, että pojasta olisi tullut konttoripäällikkö, joka antaa alaisilleen viisaita neuvoja pöytänsä takaa.

- Minä puolestani pidän äitini tekemisistä, koska kuulun itsekin niihin, Juice lohkaisi.

Kun Eini kuuli poikansa laulua ensimmäisen kerran radiosta 1970-luvulla, kappale sattui olemaan Jeesus pelastaa . Äiti purskahti itkuun:

- Kun se laulaa niin rivoja, kuului selitys.

Juicen mukaan hänen suhteensa äitiinsä on hyvin kaksijakoinen. Toisaalta Juice arvostaa äitinsä uhrauksia, mutta välillä äidin tuittuilu ja pahansuopuus vetää välit puhumattomiksi.

Omat verbaaliset lahjansa Juice kertoo perineensä Einiltä ja Ieva-mummoltaan.

- Etenkin Ieva oli todella härski suustaan. Voikin sanoa, että minä en puhu äidinkieltä, vaan mummonkieltä.

Nykyään Eini ja Juice asuvat naapureina Tampereella. Juice kokkaa äidilleen ruuat ja Juicen vaimo Sari annostelee Einin lääkkeet. Juicen mukaan Eini on juuri palannut sairaalasta kotiinsa toipumaan vaikeasta sairaudesta.

- Äiti kysyi kirjan julkistamistilaisuuteen lähtiessäni, että aionko kertoa hänestä jotain toimittajille. Sanoin kertovani, että "siellä se makaa ja haisee".