Viihde

80 vuotta huomenna: Älkää unohtako ihmisen parasta

TS/Herri Ekholm<br />Katri-Helena Eskelisen mielestä lasten pitäisi kasvaa omien vanhempien kokopäiväisessä huomassa ainakin kolmevuotiaiksi.
TS/Herri Ekholm
Katri-Helena Eskelisen mielestä lasten pitäisi kasvaa omien vanhempien kokopäiväisessä huomassa ainakin kolmevuotiaiksi.

- Tämä maailma olisi paljon parempi, jos kaikki lapset saisivat kasvaa ainakin kolmivuotiaiksi niin, että oma äiti tai isä huolehtii heistä kotona koko päivän.

Yli 20 vuotta kansanedustajana ja kaksi kertaa ministerinä toiminut Katri-Helena Eskelinen ajoi läpi tätä ajatustaan jo aktiivipoliitikkovuosinaan. Kun ei siinä mielestään kokonaan onnistunut, jatkaa yhä mummoenergialla.

Syntymäkodissaan Siilinjärven Koukkuniemessä asuva kotiseutuneuvos ei ole jäänyt kammarin keinutuoliin entisiä muistelemaan, vaan jatkaa yhä aktiivisena toimijana. Tosin enää vain kaikkein tärkeimmiksi kokemissaan yhteisöissä. Vaan sen minkä tekee, pyrkii tekemään täysillä ja hyvin.

Pyrkimystä kiitettäviin tuloksiin julistaa jopa kahdeksankymppisen ikinuoren autoilijan hopeanharmaan Saabin rekisterinumero KHE-10. Katri-Helena Eskelinen on yhä täyden kympin tyttö.

Nykytermein sinkkuna elämänsä elänyt Katri-Helena myöntää kyllä olevansa aivan oikea vanhapiika, kuten sinkkuja hänen nuoruudessaan kutsuttiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikään tiukkapipoinen vanhapiika hän ei kuitenkaan ole. Kun reippaasti nuorempi haastattelija kehtaakin esittää oletuksen siitä, että Katri-Helena Eskelinen olisi ollut miesvalinnoissaan savolaisittain ronkeli, niin vastaus tulee huumorilla:

- Kyllä niitä poikaystäviäkin oli, vaan kaikki saivat onnekseen minua paremman naisen vaimokseen, sanoo Katri-Helena Eskelinen ja heläyttää päälle niin eläväisen naurun, että on pakko ymmärtää vastuun taas kerran siirtyneen kuulijalle.

Hetken vakavoiduttaan Eskelinen pohtii oman valintansa oikeutta ja jatkaa, ettei niin aktiivisesta ja aina menossa olleesta yhteiskunnallisesta vaikuttajanaisesta kenellekään olisi puolisoksi ja kodin äidiksi ollutkaan.

Hän olisi toiminut omien periaatteidensa vastaisesti.

Vuosikymmenet Katri-Helena Eskeliselle perheen ja lapset muodostivat nuorisoseuraliike, maalaisliittolais-keskustalainen, tai kaikkein tarkimmin alkiolainen puoluetyö, kansanedustajuus ja pari ministerin pestiäkin.

- Mistään muusta puolueesta tai vaalipiiristä ei ole naiskansanedustajaa ollut eduskunnassa yhtämittaisesti yhtä pitkään kuin Kuopion läänin vaalipiiristä. Vuonna 1910 Tilda Löthman-Koposen nuorsuomalaisena aloittama ja maalaisliittolaisena jatkama ketju katkesi vasta viime valeissa, kun seuraajan valinta jätettiin hoitamatta.

Savolaiset naiset ovat aina tienneet, missä ja miten naisten ja perheiden asiaa parhaiten ajetaan.

- Kun joku nyt ihmetteli pääministeri Matti Vanhaselle, että miten hänestä on tullut niin tasapainoinen ja sopuisa ihminen, hän vastasi, että "meillä oli äiti kotona, kun minä olin pieni".

Tokihan Katri-Helena Eskelinen tämän tiesi ja Matti-pojan kasvua seurasi, kun hän jo nykyisen pääministeri-Matin kapaloiässä kirjoitteli yhdessä tulevan pääministerin isän Tatu Vanhasen kanssa keskustapuolueelle perhepoliittista ohjelmaa.

Siksi Eskelinen oli yli 20 eduskuntavuoden ja kahden ministerikautensa aikana ajamassa asioita niin, että lapset saisivat pitää äitinsä tai isänsä luonaan kaikkein tärkeimpinä kasvun ensimmäisinä vuosina.

HARRI EKHOLM