Viihde

Marko laulaa kuin Robertino

TS/Marttiina Sairanen<br />Niin kuin virtaava vuo kuljen unelmani luo...Vuorelan koulun kuoro Helena Koilisrannan johdolla laulaa, Turun filharmonikot Mikko Leistola, Anne Eirola ja Jarmo Korhonen säestävät.
TS/Marttiina Sairanen
Niin kuin virtaava vuo kuljen unelmani luo...Vuorelan koulun kuoro Helena Koilisrannan johdolla laulaa, Turun filharmonikot Mikko Leistola, Anne Eirola ja Jarmo Korhonen säestävät.

PIRJO VISMANEN

Kaikki alkoi siitä, kun eräs äiti kuuli kerran Vuorelan koulun käytävällä Marko Lahtosen laulavan.

- Hän lauloi kuin pieni Robertino , muistelee Teija Santala. Siis kuin lapsitähti, joka 1960-luvun alussa kohahdutti kristallinkirkkaalla äänellään Eurooppaa ja lumosi O sole miolla kuulijansa muuallakin maailmassa.

Tiistaina 1. maaliskuuta Marko laulaa Wäinö Aaltosen museossa säestäjinään Turun filharmonisen orkesterin soittajia.

Teija Santalan organisoimassa konsertissa lavalle nousee myös muita turkulaisen Vuorelan erityiskoulun nuoria muusikoita: Olli Haavisto , joka soittaa pianolla omia sävellyksiään, ja koulun kuoro.

- Täällä tehdään hirveän paljon hienoa työtä, josta ulkopuolisilla ei ole aavistustakaan. Ajattelin, että tulokset pitää saada myös muiden kaupunkilaisten silmiin ja korviin, sanoo Santala, jonka oma poika käy Vuorelan koulua.

- Erityislasten hoitaminen ja ylipäätään heidän kanssaan oleminen on usein rankkaa. Tällainen konsertti tarjoaa sekä lapsille että meille aikuisille tilaisuuden kokea, että "hei, mä onnistuin, mua kuunnellaan, mua arvostetaan sellaisena kuin olen". Siihen viittaa konsertin nimikin, Kaikki toistaan tarvitsee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hiukan Santalaa kyllä jännittääkin. Wäinö Aaltosen museon konserttisali on erittäin arvostettu ja arvokas esiintymispaikka. Kuinka yleisö mahtaa niin hienoon paikkaan löytää?

Nuoria muusikoita sen sijaan ei jännitä.

- Ei yhtään melkein, Marko Lahtonen sanoo.

Miksi jännittäisikään, eihän hän ensi kertaa pappia kyydissä ole: puhdas, herkkä ääni on soinut niin kirkossa kuin ruotsinlaivan karaokebaarissakin. Ja menestyksellä, ainakin aplodeista päätellen.

Olli Haavisto esittää museossa sävellyksensä Kevään kohina .

- Mun soitonope tykkää siitä tosi paljon, Olli perustelee kappalevalintaa.

Sävellyksiä syntyy Ollin päässä vaikka kuinka, mutta ei sellaisia, mitä muut osaisivat soittaa. Innoittajikseen poika mainitsee muut barokkisäveltäjät - barokkiajan musiikit ovat hänestä niitä kaikkein kauneimpia.

Musiikillisia taitojaan pojat ovat hioneet koulussa, opettaja Helena Koilisrannan johdolla. Olli on keskittynyt pianonsoittoon, mutta Marko opiskelee laulun lisäksi myös viulunsoittoa.

- Isona aion kyllä soittaa haitaria, Olli paljastaa.

Vuorelalaisten lisäksi Kaikki toistaan tarvitsee -konsertissa kuullaan Toivolan kehitysvammaisten aikuisten toimintakeskuksen lauluyhtyettä sekä koko joukkoa muitakin turkulaisia muusikoita. Konsertin juontaa Turun filharmonisen orkesterin intendentti Tero-Pekka Henell ja sen tuotto menee suoraan erityiskoulun ja Toivolan kerhojen hyväksi.

Kaikki toistaan tarvitsee -konsertti Wäinö Aaltosen museossa ti 1.3. klo 19. Vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa.

TS/Marttiina Sairanen<br />- Ei yhtään melkein jännitä, Olli Tuomisto (vas.) ja Marko Lahtonen sanovat.
TS/Marttiina Sairanen
- Ei yhtään melkein jännitä, Olli Tuomisto (vas.) ja Marko Lahtonen sanovat.