Viihde

50 vuotta huomenna: Laulava yritysjuristi Lukander
rentoutuu latuja ja soita koluten

TS/Henri Salminen
TS/Henri Salminen

Välimiesoikeus on perjantaina 50 vuotta Piikkiössä täyttävän asianajaja Harri Lukanderin mielestä hyvä apukeino yrityselämän kiistoihin, sillä asiat hoituvat nopeasti ja ilman julkisuutta. Lukander koordinoi välimiehiä Turun kauppakamarin välityslautakunnassa.

- Keskuskauppakamarilla on välimiestoimintaa, mutta täkäläiseen riitaan löytyy välimies omalta talousalueelta. Yritysriidan oikeusprosessi käräjäoikeudessa vie kolme, neljäkin vuotta hovioikeusvaiheineen, kun välimies ratkaisee asian muutamassa kuukaudessa. Siinä todella säästetään hermoja ja kustannuksia, Lukander totesi.

Lukander on yksi turkulaisen asianajotoimisto Laakso, Lukander & Ruohola Oy:n perustajista ja yritysmaailmassa tunnettu luottomies, joka hoitaa paljon myös kansainvälisiä asioita varsinkin Pohjoismaihin sekä Keski-ja Länsi-Eurooppaan. Työsarkaa ovat yritys-ja sopimusjärjestelyt, yrityskaupat, sukupolvenvaihdokset ja muun muassa perintöasiat. Toimistolla on toimipisteet Salossa, Porissa ja Helsingissä. Sen neljätoista juristia ovat keskittyneet liikejuridiikkaan ja rikosjutut toimisto yleensä välittää kollegoille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Toivottavasti Euroopassa ei ajauduta amerikkalaisen yritysjuridiikan linjoille, sillä sikäläinen oikeusjärjestelmä on hyvin erilainen ja ohittaa ja alistaa eurooppalaisia käytäntöjä. On hämmästyttävää, että Saksassakin on yleistynyt tapa laatia sopimukset englanniksi ja käyttää jopa jenkkien fraaseja. Samaan törmäsimme hiljattain Ranskassa, jossa sentään ollaan hyvin tarkkoja oman kielen käytöstä, Lukander ihmetteli.

Lukanderin toimistolla on paljon kanta-asiakkaina pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Mitä enemmän yrityksellä on kansainvälistä toimintaa, sitä suurempi on intressi varmistaa taustat juristilla. Lukanderilla oli hiljan asiakkaana eräs yritys, joka oli kärsinyt huomattavia tappioita japanilaisille, koska alkuvaiheessa ei ollut käytetty lakimiestä.

- Varmistamalla sopimukset etukäteen vältytään ikäviltä käänteiltä. Meillä on paljon vakituisia yrityssuhteita, joissa tarkastamme tilintarkastajien kanssa tilanteet, vuotuiset toimenpiteet ovat vähäisiä ja kustannukset yritykselle kohtuullisia. Verkottuminen on meille hyvin tärkeätä, sillä se tuottaa luottamuksellisia yhteyksiä. Oman toimiston hyvä henki taas innostaa kaikkia ja töihin on mukava tulla.

Useiden luottamustehtävien ja pikkutarkan työnsä vastapainoksi Lukander harrastaa mukavia asioita. Aamuseitsemältä mies oli pistellyt 15 kilometrin ladun Littoisissa ja illalla hän lauloi Henrikin kirkon kamarikuorossa. Kohta mies suhahtaa Pirkan ja Pogostan hiihtoihin. Valpperin luontopolkumaraton hivelee ja aamuinen kuntosali vetää usein. Kesän koittaessa suunnistus ja suojuoksu Pomponrahkan hyllyvillä aavoilla houkuttavat usein huomaansa.

Ei ihme, jos mies siinä hengästyy, sillä neljä urheilevaa poikaa ja kuntoileva vaimo vaativat osansa. Rauhallisempaa on, kun mies tanssiorkesterissa pääsee bassoansa syleilemään.

Lukanderin vastaanotto Turun VPK:n talolla perjantaina 25. helmikuuta kello 12-16; ajanvaraukset p. 2733 722.

SEPPO SUDENNIEMI