Viihde

60 vuotta huomenna: Keskon vuorineuvos odottelee
spettaria rauhallisin mielin

TS/<br />Vuorineuvos Matti Honkala päättää uransa Keskossa maaliskuun alussa.
TS/
Vuorineuvos Matti Honkala päättää uransa Keskossa maaliskuun alussa.

Keskon pääjohtaja vuorineuvos Matti Honkala odottelee jo ensimmäistä aamuaan eläkeläisenä maaliskuun 1. päivänä. Aamuun kuuluu kahvia ja rauhallista lehdenlukua. Ne ovat ylellisyyksiä, joista Honkala ei ole päässyt nauttimaan vuosikymmeniin.

Vuonna 1966 Keskossa uransa aloittanut Honkala valittiin pääjohtajaksi keväällä 1998.

- Siitä lähtien elämä on ollut yhtä haipakkaa, hän kuvailee.

Syntyperäinen helsinkiläinen hallitsee Stadin murteen ja niinpä hän sanookin, että viimeiset työpäivät kuluvat vähään samaan tapaan kuin koulussa kevätlukukauden spettaria (suom. todistusta) odotellessa.

Honkala sanoo olevansa jäävi antamaan arvosanoja itselleen, mutta Keskon nykytilaan hän on tyytyväinen.

- Kyllä minä kehtaan suoraselkäisesti kävellä kadun aurinkoista puolta, sanoo Honkala, joka vasta pari viikkoa sitten esitteli konsernin ennätystuloksen viime vuodelta.

Honkala on uransa aikana nähnyt Suomen kaupan muutoksen säännellystä taloudesta kaupan vapautumiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kaupan kannalta merkittävin vedenjakaja oli Suomen liittyminen Euroopan unioniin vuonna 1995. Siitä lähtien Suomi on alkanut kiinnostaa myös myös ulkomaisia kaupan toimijoita, Honkala sanoo.

Hän huomauttaa, että jälkeenpäin katsoen Suomessa odotettiin liian kauan talouden muutosta eikä valmistauduttu tarpeeksi ajoissa kaupan kilpailun vapautumiseen.

- Ei ollut poliittista tahtoa muuttaa asioita ennen kuin pakon edessä, ja sen takia muutokset ovat olleet varsin jyrkkiä ja aiheuttaneet monia ongelmia muun muassa maatalouteen, Honkala sanoo.

Hän huomauttaa myös, että samat ongelmat on koettu Keskossakin.

- Keskossa olisi pitänyt myös ryhtyä aikaisemmin tekemään muutoksia, joita me olemme nyt vasta tehneet. Jälkiviisaus on tietysti aina imelää, kuten Veikko Huovinen on sanonut. Päätökset tehdään aina oman aikansa tietämyksen perusteella, Honkala sanoo.

Keskossa toteutettiin neljä vuotta sitten suurta närää aiheuttanut ketju-uudistus, jolla haettiin tehokuutta ja säästöjä. Mallin mukaan kauppojen tuli pitää myynnissä Keskon päättämää valikoimaa. Uudistus ärsytti etenkin eräitä Citymarket-kauppiaita, joista osa jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle.

Pääjohtajakautensa alussa Honkala ennusti, että viiniä aletaan myydä vähittäiskaupassa hänen kautensa aikana. Näin ei kuitenkaan käynyt. Nyt hän on valmis arvioimaan, että viinit ja käsikauppalääkkeet tulevat markettien hyllyille lähimpien viiden vuoden kuluessa.

- Aspiriinit tulevat kahdessa kolmessa vuodessa ja viinit kolmen-neljän vuoden aikana. Tämähän on omantunnon kysymys poliitikoille, Honkala sanoo.

Päivittäistavarakaupan arkeen Honkala on itse ottanut tuntumaa viikonloppuisin, jolloin hän hoitaa perheen ruokaostokset. Ostoskärryä ohjaileva pääjohtaja on saanut samalla myös vinkkejä siitä, kuinka kauppaa pitäisi kehittää.

- En suinkaan itse mene suoraan kauppiaan luokse, vaan pyrin siihen, että ehdotukset kulkevat organisaatiota pitkin, hän sanoo.

Merkkipäivänään Honkala on matkoilla.

ARJA JOENPOLVI