Valtiotieteilijästä tuli silkkitaiteilija
JORMA PIHLAVA
Leena Pietilä ei saa sieluunsa vammoja tuotteistaessaan taiteensa myyntiin. Valtiotieteilijästä silkinmaalaajaksi harpannut Pietilä, 40, sanoo, että hänen mielestään taide ja bisnes pitää pystyä yhdistämään. Hän ei peittele kaupallisuutta, vaan tekee silkkitaidetta oman yrityksensä, Leena Pietilä Production Oy:n lukuun.
Euralaissyntyinen helsinkiläinen on erikoistunut solmioihin. Kravattibisnes alkoi 1996 Pyhäjärvi-solmiosta, jonka myyntiin yhdistyi luonnonsuojelu: Pyhäjärven suojelurahasto sai osansa jokaisesta myydystä solmiosta. Luonnonsuojelu on innoittanut myös Itämeri-solmioihin ja -huiveihin, jotka syntyivät yhteistyössä Maailman luonnonsäätiön kanssa.
Leena Pietilä valmistui valtiotieteen kandidaatiksi 1992 tehtyään opinnäytetyönsä kuntien elinkeinopolitiikasta. Työpaikkakin oli kunnallisliitossa, mutta juuri tuolloin se yhdistettiin kaupunkiliittoon ja laman jyllätessä väkeä irtisanottiin. Pietilä oli heistä yksi.
Jo tätä ennen Turussa tuttu rouva oli houkutellut Leena Pietilän silkinmaalauskurssille. Ensin sai kuvionsa huivi. Sitten hän alkoi kokeilla solmioita.
- Alkuun maalasin itse isojakin sarjoja, mutta se osoittautui työlääksi eikä kovin kannattavaksi.
Nykyisin Pietilän solmiot ja huivit syntyvät sarjatyönä painaen, vain joitakin yksittäiskappaleita hän maalaa itse. Pyhäjärvi-solmio on saanut seurakseen kymmeniä muita. Usein tilaajana on tasavuosia täyttävä yritys tai yhdistys. Myös kunnat ovat olleet Pietilän toimeksiantajia.
Uudempia teemoja ovat Satakunnan maakuntakukka tyrni sekä viikinkiaika, jonka kuva-aiheet ovat kotoisin syntymäpitäjän muinaisuudesta.
- En ollut koskaan erityisen hyvä kuvaamataidossa, mutta uskon, että minulla on aika hyvä värisilmä ja sommittelukyky, Leena Pietilä miettii.
Silkkitiellä kymmenen vuotta -näyttely Euran kirjastossa 26.2. saakka.