Viihde

Kesäduuniin Mikin ja Minnin kanssa

TS/Natalia Kopkina<br />Elina Lietoranta (vas.) ja Tuuli Kytölä halusivat Pariisin Disneylandiin puhumaan ranskaa.
TS/Natalia Kopkina
Elina Lietoranta (vas.) ja Tuuli Kytölä halusivat Pariisin Disneylandiin puhumaan ranskaa.

PIRJO VISMANEN

- Ei kai ne hommat siellä ihan sitä ole, mitä opiskelen, mutta kieltä minä sinne menisinkin harjoittamaan, puhumaan ranskaa.

Nurmijärveläinen Elina Lietoranta , 20, on yksi niistä 260 nuoresta, jotka maanantaiaamuna tungeksivat Turun työvoimatoimiston ala-aulassa. Alkamassa oli Disneyland Parisin jokakeväinen huvipuistotyöntekijöiden rekrytointi Suomesta.

Kansainvälistä liiketaloutta opiskeleva Lietoranta sai tiedon mahdollisuudesta päästä kesätöihin Mikin, Minnin ja kumppaneiden kanssa koulunsa kautta. Pesti asiakaspalvelutehtävissä kuittaisi hänen opintoihinsa kuuluvan työharjoittelujakson. Ennen hakulomakkeen täyttämistä Lietoranta oli tentannut huvipuistossa aikaisemmin työskennellyttä kaverin kaveria.

- Siellä on kuulema tosi kivaa, paljon eri kansalaisuuksia ja hyvä porukka.

- Työpäivät ovat osaksi pitkiä, mutta sitten on myös pitkiä vapaita, joiden aikana ehtii tutustua maahan. Olen ollut Ranskassa kahdesti mutta vain Pariisin seudulla, ja olisi kiva matkustella vähän muuallakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mukaansa hakuprosessiin Lietoranta oli houkutellut myös koulukaverinsa Tuuli Kytölän . Kumpikin oli läpäissyt Turun työvoimatoimiston eurooppalaisen työnvälityspalvelun (EURES) karsinnan eli saanut kutsun Turkuun, jossa Disneylandin rekrytoijat haastattelevat kahden päivän aikana jokaisen ehdokkaan.

- Kävimme läpi yli 400 vapaamuotoista hakemusta. 260 hakijaa haastatellaan ja heistä 150-200 saa työpaikan, EURES-neuvoja TomiPuranen selvitti.

Turun työvoimatoimiston kansainvälisten palvelujen yksikkö on avustanut Disneyland Parisia jo kymmenen vuoden ajan löytämään työntekijöitä Suomesta. Vuosien mittaan heitä on palkattu yhteensä jo toista tuhatta.

Purasen mukaan huvipuisto järjestää vastaavia rekrytointeja muissakin Euroopan maissa; haastattelijat suuntaavat Turusta jo keskiviikoksi vastaavaan tilaisuuteen Tukholmaan ja sieltä Kööpenhaminaan. Suomalaisnuoret ovat kuitenkin Disneylandissa pidettyjä työntekijöitä, erityisesti arvostetaan heidän monipuolista kielitaitoaan.

Työtehtävät huvipuistossa vaihtelevat lipunmyynnistä laitteiden valvontaan ja pysäköinninohjauksesta hotellihuoneiden siivoukseen.