Pizzakeisarin salat julki

TS/Kira Suomalainen<br />Matias Kitinoja (vas.), Niklas Pyytövaara, Aleksi Rannikko ja Jerry Komsi tapasivat Dennis Rafkinin tämän työpaikalla Linnankadulla.
TS/Kira Suomalainen
Matias Kitinoja (vas.), Niklas Pyytövaara, Aleksi Rannikko ja Jerry Komsi tapasivat Dennis Rafkinin tämän työpaikalla Linnankadulla.

- Tietomme hänestä on lähes minimaalinen, ja hän on sentään Suomen parhaimpiin kuuluvan pizzerian ja käsipallojoukkueen omistaja.

Näin perustelivat Kähärin koulun 6. luokan pojat Matias Kitinoja , Jerry Komsi , Niklas Pyytövaara ja Aleksi Rannikko haluaan haastatella sanomalehtiviikon sarjassamme turkulaista Dennis Rafkinia . Yhden asian pojat sentään uskoivat hänestä etukäteen tietävänsä: pizzakeisari on italialaista sukujuurta. Samoin kuvittelee moni muukin turkulainen - ja on väärässä.

Nimi, siviilisääty ja ikä?

- Dennis Rafkin, naimisissa, kaksi lasta ja kolme lastenlasta. Ikä...21! Ei vaan 61 vuotta täytän huhtikuun 25. päivä. Ja 30. huhtikuuta täyttää Pizzeria Dennis 30 vuotta.

Mistä sukusi on lähtöisin?

- Äiti Helsingistä, isä Viipurista. Alun perin sukumme on tullut Suomeen Venäjältä joskus tsaarinaikaan.

Kuka on idolisi?

- Elvis Presley. Kokeista Adriano, joka toi ensimmäisen pizzerian Suomeen.

Miltä tuntuu, kun omistat Suomen kuuluisimpia olevan pizzerian ja käsipallojoukkueen?

- Tuntuu hyvältä. Se on ollut pitkä taival, vaatinut kovaa työntekoa. Ilman rankkaa duunia ei pärjää urheilussa eikä työssä.

Mistä sait innoituksen lähteä pizza-alalle?

- Kun muutin vuonna 1968 Helsingistä Turkuun, vedin ensin Naantalin Wienerleipomoa ja sitten sen yhteyteen perustettua maustealan tukkua, missä työssä jouduin matkustelemaan paljon Keski-Euroopassa. Siellä huomasin, että kaikkialla kasvoi uudentyyppisiä ravintoloita, pizzerioita. Päätin perustaa sellaisen Turkuun.

Missä oli ensimmäinen ravintolasi?

- Tässä Linnankadulla. Tämä on yksi Turun vanhimpia taloja, vuonna 1826 rakennettu, mutta ravintolatoimintaa varten rakensimme tämän ihan uuteen uskoon.

Olitko itse siellä töissä?

- Olin. Tein pizzaa ja ruokaa ja vaimo tarjoili. Nyt meillä on koko konsernissa eli kolmessa ravintolassa ja Kaarinan pizzatehtaassa yhteensä 57 työntekijää. Edelleen osaan kyllä itsekin tehdä pizzaa, jos tulee tarvis.

Onko pizzoissasi joku salainen ainesosa, kun ne ovat niin hyviä?

- Kyllä niissä on. Esimerkiksi pizzataikinassamme on kahdeksan eri raaka-ainetta eli se ei ole vain vettä, jauhoja ja hiivaa. Pizzatomaattimmekin on ihan oma sekoitus. Kaiken kaikkiaan pizzamme ovat enemmän jenkkityylisiä kuin italialaisia, maustetumpia.

Olet omistanut pizzan Jani Kiviharjulle. Sen tarina?

- Jani on poikani parhaita ystäviä, tunnen hänet hyvin. Meillä on myös pizza a la Saku ja aikoinaan ollut muutaman muunkin urheilijan nimikkopizza. Pojat itse ovat ne kehittäneet ja ne on pidetty listalla niin kauan kuin on ollut menekkiä.

Mikä on lempipizzasi?

- Pizza napoletano eli ihan peruspizza: tomaattia, juustoa ja anjovista.

Onko Dennis-kastikepullojen naama omasi?

- Taiteilijan mukaan on.

Miten kaltaisesi pizzamies ajautui käsipallon pariin?

- Poikani Kim pelasi jenkkifutista Trojanseissa, ja jouduin sinne joukkueenjohtajaksi. Jossain vaiheessa Turun Weikot luopui paikastaan käsipallon 3-divisioonassa ja otin sen. Seuraavana vuonna perustettiin jo oma seura. Joka vuosi on sitten noustu pykälä ylöspäin.

Oletko mukana jokaisessa käsipallojoukkueesi ottelussa?

- Kotiotteluissa pyrin olemaan ja vierasotteluissa 50-prosenttisesti.

Oletko itse hyvä käsipalloilija?

- En. Olen hyvä maalivahti, peitän maalin.

Onko sinulla vielä tavoitteita saavutettavana?

- Aina ihmisellä pitää tavoitteita olla. Haluan olla aina ykkönen, paras siinä, mitä teen.

MATIAS KITINOJA JERRY KOMSI NIKLAS PYYTÖVAARA ALEKSI RANNIKKO

Huomenna Turun Nummen koulun oppilaat haastattelevat Leafin karkkitehtaan tuotantojohtajaa.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.