Viihde

LITTOISLAISET herättävät henkiin Verkatehtaan menneisyyden

TS/Jonny Holmén<br />Esa Alltin mielestä Littoisten Verkatehtaan maisemat ovat vuosien kuluessa muuttuneet kiitettävän vähän. Entisestä työpaikasta muistuttava tehtaan kellotorni komistaa tuttua maisemaa kuten jo vuonna 1945 Alltin ensimmäistä kertaa saapuessa Littoisiin.
TS/Jonny Holmén
Esa Alltin mielestä Littoisten Verkatehtaan maisemat ovat vuosien kuluessa muuttuneet kiitettävän vähän. Entisestä työpaikasta muistuttava tehtaan kellotorni komistaa tuttua maisemaa kuten jo vuonna 1945 Alltin ensimmäistä kertaa saapuessa Littoisiin.

MIIA KESKI-PETÄJÄ

Esa Allt osoittaa Littoisten Verkatehtaan suuntaan. Siellä hän melko tarkalleen 60 vuotta sitten aloitti työuransa.

- Olin 14-vuotias, kun muutin Tampereelta tänne töihin, Allt kertoo.

Kun Verkatehdas 1968 lopetti toimintansa, oli Allt viimeisten joukossa sulkemassa portteja. Sen jälkeen tie vei pois Littoisista, mutta tänne hän on palannut. Nyt Alltin ja muiden vanhojen littoislaisten muistot on havaittu kullanarvoisiksi, ja niitä ryhdytään systemaattisesti keräämään talteen.

Littoisten kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä käynnistetään mittava kylähanke, jossa koottua muistitietoa hyödynnetään järjestämällä erilaisia tapahtumia, joissa elävöitetään tehtaan ympärille rakentuneen kylän tarinoita. Katoamassa olevaa kulttuuriperinnettä halutaan siirtää uusille sukupolville, samoin kuin koutouttaa uusia asukkaita yhteisöön.

Tarinoiden kokoamisen rinnalla kulkee lasten ja nuorten valokuvaprojekti, jossa nuoret opettelevat havainnoimaan ja valokuvaamaan kotiympäristöään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muistitietoja kerätään talteen

Ensimmäiset ajatukset hankkeesta lausuttiin vuosi sitten Eeva Turpeisen pihalla.

- Olin kuullut vanhoilta asukkailta hurmaavia tarinoita, mutta ne kaikki olivat muistitiedon varassa ja siten vaarassa kadota. Naapurin kanssa mietimme, että voisi järjestää jotain, jossa hyödynnettäisiin alueen perinnettä ja kulttuurihistoriaa. Lähtökohtaisesti tämä on kyläyhteisöprojekti, ja tavoitteemme alueen yhteisöllisyyden ja viihtyisyyden lisääminen, Turpeinen selittää.

Turpeinen soitti Turun yliopistoon folkloristiikan professorille ja sai tämän innostumaan. Lopputulos oli, että oppiaine järjestää historiansa ensimmäisen muistitietokurssin, jonka aikana opiskelijat keräävät haastattelumateriaalia littoislaisilta.

- Olimme itsekin ajatelleet kurssin järjestämistä, mutta yhteistyötaho oli puuttunut - kunnes Eeva soitti, kurssia vetävä assistentti Anne Heimo kulttuurien tutkimuksen laitokselta kertoo. Opiskelijoita osallistuu folkloristiikan kurssille ja siten muistitiedon keräämiseen 5-6. Haastattelut tehdään keväällä.

Aikamatka menneeseen

Hankkeen toteutustavat ovat valikoituneet sattumien summana.

- Joku tiesi jonkun, joka tiesin jonkun. Naapurini esimerkiksi kertoi lähistöllä asuvasta kuvataideopettajasta, joka voisi olla sopivasti hullu lähtemään mukaan, Turpeinen nauraa ja viittaa vieressä istuvaan Riitta Pouttuun.

Pouttu napsauttaa valkokankaalle vanhan valokuvan. Siinä kaksi lasta istuu kalliolla, taustalla Verkatehtaan torni.

- Tähän mennessä olemme lähinnä katselleet lasten kanssa vanhoja valokuvia, ja projektissa mukana oleva historianopettaja Christiane Jukka on kertonut lapsille tästä heidän oman alueensa menneisyydestä, Pouttu selvittää.

- Vaikka eletään globaalissa maailmassa, lasten on hyvä huomata, että omilta kulmilta löytyy lähes yhtä jänniä kertomuksia kuin jostain Egyptistä, Littoisten koulun rehtori Vesa Malin näkee.

Koululla valmistellaan myös näytelmää Littoisten menneisyydestä näytelmäkerhoa vetävän Mari Kaunosen johdolla. Projektiin liittyvän historiallisen tarinapolun Verkapolun vetovastuussa oleva Onneli Wäck vetäytyy Kaunosen kanssa sivummalle - pitää varmistaa, ettei näytelmistä tule liian samanlaisia. Suunnitelmat ovat olemassa, kohtauksia ei vielä ole kirjoitettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Siihen päästään, kunhan muistojen kerääminen edistyy. Tarkoitus on rakentaa niiden pohjalta kohtaukset autenttisille paikoille, Wäck selittää.

- Aikamatka, jossa talot ja tarinat tulevat tutuiksi, Turpeinen tiivistää.

Littoisten historia eläväksi -hanke järjestetään pääasiassa talkootyönä yksityisten ihmisten ja paikallisten yhdistysten voimin. Mukana ovat Littoisten omakotiyhdistys, MLL Littoinen, Littoisten koulu, LTU, Littoisten koulun vanhempainyhdistys, Liedon-Tarvasjoen kansalaisopisto ja Turun yliopiston folkloristiikan oppiaine. Lopullinen laajuus selviää mahdollisesti saatavan taloudellisen tuen myötä.

• Hankkeesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Eeva Turpeiseen (050 561 2270).

TS/Jonny Holmén<br />Valokuvaprojektin kanssa puuhaavat kuvataideopettaja Riitta Pouttu ja Littoisten koulun rehtori Vesa Malin esittelevät yhtä Alli Aaltosen vanhoista valokuva-albumeista. Littoisissa muun muassa kauppiaana vaikuttanut Aaltonen kuvasi ahkerasti ympäristöään, ja kuvista useita tullaan todennäköisesti käyttämään tulevassa valokuvanäyttelyssä.
TS/Jonny Holmén
Valokuvaprojektin kanssa puuhaavat kuvataideopettaja Riitta Pouttu ja Littoisten koulun rehtori Vesa Malin esittelevät yhtä Alli Aaltosen vanhoista valokuva-albumeista. Littoisissa muun muassa kauppiaana vaikuttanut Aaltonen kuvasi ahkerasti ympäristöään, ja kuvista useita tullaan todennäköisesti käyttämään tulevassa valokuvanäyttelyssä.
TS/Jonny Holmén<br />Onneli Wäck (vas.) ja Eeva Turpeinen keskustelevat rooliasuihinsa jo sukeltaneiden Mari Kaunosen ja Elina Vauhkosen kanssa tulevasta tarinapolusta.
TS/Jonny Holmén
Onneli Wäck (vas.) ja Eeva Turpeinen keskustelevat rooliasuihinsa jo sukeltaneiden Mari Kaunosen ja Elina Vauhkosen kanssa tulevasta tarinapolusta.