Viihde

"Aikuisten satujumppa" tanssittaa koko kehoa

TS/Jonny Holmén<br />Nia-tunnin osanottajat jäljittelevät etualalla kiemurtelevan ohjaaja Ann Christiansenin liikkeitä parhaansa mukaan.
TS/Jonny Holmén
Nia-tunnin osanottajat jäljittelevät etualalla kiemurtelevan ohjaaja Ann Christiansenin liikkeitä parhaansa mukaan.

HANNA NUMMILA

- Kun kaverit kysyivät, mitä se Nia oikein on, vastasin heille että "aikuisten satujumppaa", Järvenpäästä asti viikonlopun harjoituksiin tullut Hanna Graeffe vitsailee osuvasti.

Perinteinen fitness-liikunnan vakavuus on Nia-tunneilta kaukana. Tanssimisen ohessa tunnilla pyöritään lattialla, loikitaan kiljahdellen ympäri huonetta ja hassutellaan mielikuvien avustuksella. Paljaat jalat tömistävät tahtia liikuntakeskuksen salin lattiasta.

- Voisi sanoa, että olen vähän tällainen koululiikunnan henkisesti vammauttama. Nian kautta löysin liikunnasta sen ilon, joka minulta aiemmin on ollut kadoksissa, Graeffe sanoo.

Viikonlopun tunteja Turkuun ohjaamaan tullut Nia-trainer Ann Christiansen pitääkin leikkisyyttä ja hauskuutta Nian tärkeimpänä puolena.

-  Hauskuuden varjolla Niassa etsitään kehon omia tapoja liikkua ja toimia, tiukkoja sääntöjä liikkeiden tekemiselle ei ole. Tavoitteena on kehittää kehon eri osa-alueita - voimaa, liikkuvuutta, ketteryyttä, venyvyyttä ja sitä kautta kaikkien niiden summaa, kehon kaikinpuolista vakautta, Christiansen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Tunne ja liike löytävät toisensa"

Tunnelma harjoitteluhuoneessa oli lauantaina välitön, vaikka suurin osa paikallaolijoista oli ventovieraita toisilleen. Iloisen irlantilaismusiikin siivittäminä intouduttiin jopa tanssimaan käsikynkässä.

- En tiennyt Niasta yhtään mitään ennen tämän päivän tunteja. Työkaverini oli kuullut, että tänä viikonloppuna järjestetään tällainen tapahtuma ja usutti minut lähtemään, Sirpa Lundgren sanoo.

Luulisi ensikertalaisen hämmentyvän estottomasta menosta, mutta ainakin Lundgren tanssasi vaikeuksitta muiden mukana. Tanssi-ihmiseksi tunnustautuva Lundgren kertoo, ettei häntä ujostuttanut ajatus uppo-oudosta lajista tuntemattomien ihmisten keskellä.

- Olen tanssin puitteissa sen verran vanha tekijä, että ajattelin mielessäni "tulkoon mitä hyvänsä ripaskaa vastaan, niin kokeilen kuitenkin", Lundgren naurahtaa.

Tunnilla käyneistä arviolta puolet oli Lundgrenin tavoin ensikertalaisia, puolet aiemmin kokeilleita. Eiju Lanki löysi Nian viime syksynä, ja saapui viikonlopun tunneille hakemaan lisää tietoa ja ymmärrystä lajista.

- Haluan liikunnalta enemmän kuin pelkkää fyysistä työskentelyä, kaipaan siihen jotain syvällisempää. Niassa mielestäni liike löytää tunteen ja tunne liikkeen, Lanki tiivistää.

Nia-tunti tänään Liikuntakeskus Elixiassa (Itäinen Rantakatu 60) 11.00-12.30.