Viihde

Jugend-henkinen seurantalo
odottaa vain ahkeraa käyttöä

TS/Ulla Mattsson<br />Marttilan Nuorisoseuran komeasti korjatussa talossa näytellään taas. Matti Salminen ohjaa Linnankosken Jeftan tyttären ja myös näyttelee siinä. Eeva Lehtimäellä on vaimon rooli.
TS/Ulla Mattsson
Marttilan Nuorisoseuran komeasti korjatussa talossa näytellään taas. Matti Salminen ohjaa Linnankosken Jeftan tyttären ja myös näyttelee siinä. Eeva Lehtimäellä on vaimon rooli.

ULLA MATTSSON

Marttilan Nuorisoseura onnistui häätämään talostaan lahon, homeen ja kylmyyden. Tilalle loihdittiin mittavin talkooponnistuksin 1919 rakennetun talon alkuperäinen jugend-ilme. - Tavoitteemme on ollut vaalia paikallista kulttuurihistoriaa ja saada talo kuntoon, jossa sitä oikeasti taas voisi käyttää. Nyt täällä toimii jo näytelmäpiiri ja pari kansantanssiryhmää ja lisää toiminta varmasti saadaan, iloitsee projektia vetänyt Katja Ojaniemi viimeistä silausta vailla olevassa talossa.

- Täällä oli todella moni asia pahasti rempallaan. Talo vaati niin perusteellisen korjauksen, että ilman Leader-rahaa se ei olisi meiltä onnistunut. Nytkin jää melkoisesti velkaa maksettavaksi, Ojaniemi sanoo.

Tilat on runsaan kolmen vuoden aikana käyty perusteellisesti läpi. Talo on saanut uuden keltaisen ulkovärin ja savitiilikaton. Seinien lahoja hirsikertoja on jouduttu uusimaan ja kahvion, keittiön ja eteisen lattiat ottamaan ylös. Yläpohja on saanut eristeet. Lämpö leviää nyt koko saaliin ja keittiössä on uudet suurtalouslaitteet. Valaistus on uusittu ja parvellekin pääsee taas muutenkin kuin tikapuilla. Vanhat ikkunat on kunnostettu ja maalattu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Korjaus tehtiin arkkitehti Mari Mäkelän lopputyönään tekemien suunnitelmien mukaan. Värityksestä on pyritty saamaan mahdollisimman alkuperäinen ja käytössä ovat olleet perinteiset maalit: Salissa on nyt sinisen sävyjä, kahviossa vihreää, näyttämöä kehystävät marmorointi ja kulta. Salin kiertävässä "boordissa" on punaista ja tummansinistä.

Suurten juttujen ohella on toteutunut myös hienoja pienempiä. Kulissimaalari Emil Niinistön maalaamat kulissit on saatu puhdistettua. Kahviossa on näyttämän takaa, rojun keskeltä löytynyt vanha kaappi, nyt hienosti kunnostettuna.

Salaojitus ja suodatuskenttä

- Pihan kunnostaminen salaojituksineen vaatii melkoisen satsauksen, mutta palvelee jatkossa myös kunnan mattojenpesupaikkaa ja kenttää. Piha on tärkeä seurantalon vuokraajienkin kannalta, Katja Ojaniemi miettii. Ison siivun budjetista leikkasi lisäksi suodatuskenttä, joka hoitaa niin seurantalon kuin matonpesupaikankin jätevedet.

Kunnostetulle talolle toivotaan myös ahkeraa ulkopuolista käyttöä. - Tilojen vuokraaminen on olennaisen tärkeä, jotta lainat saadaan maksettua ja käyttökustannukset hoidettua. Muutenhan seura voisi pitää talon vain itsellään.

Seuralla uusiakin ideoita. - Yritämme vuokrata kahviota lasten synttäribileisiin. Vuokraan kuuluu myös siivous eli mikä olisi järjestäville vanhemmille helpompaa, vinkkaa Ojaniemi.

Nuorisoseuralla on tarjolla myös monenlaista palvelua. - Voimme järjestää ohjelmaa, bändin tai vaikka kiesit, luettelee Ojaniemi.

Nuorisoseura toivoo pientä asennemuutosta myös kunnan suunnalta. - Kaikkea ei välttämättä tarvitsisi järjestää kunnan omissa tiloissa kirkonkylässä.

Jeftan tytär palaa näyttämölle

Projektin valmistumista juhlitaan 12. helmikuuta korostetun perinteisin menoin.

  Juhlanäytelmänä esitetään Johannes LinnankoskenJeftan tytär , joka esitettiin myös talon vihkiäisjuhlissa vuonna 1919.

- Haasteellinen teksti, jossa on riittänyt pureskeltavaa, myöntää näytelmän ohjaava Matti Salminen . Jeftan tyttären lähtökohtana on Raamatun kertomus Jeftasta, joka lupasi uhrata tyttärensä, mikäli saa voiton taistelussa.

Salminen kiittelee ryhmäänsä innostuksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Harjoituksiin on saavuttu ja vielä ajallaan.

Näyttelijöistä monilla on takanaan pitkä kokemus nuorisoseuranäyttämöllä ja paluu tuntuu maistuvan.

Juhlissa on muitakin vakaan perinteisiä ohjelmanumeroita kuten torvisoittoa ja naisvoimistelua sekä - tietenkin -kansantanssia. Päiväjuhlan juhlaesitelmän pitää Jarmo Niinistön kulissimaalari Emil Niinistöstä.

TS/Ulla Mattsson<br />Nuorisoseurantalon keittiössä on nyt asianmukaiset suurtalouskoneet. Seuralla on myös omaa astiastoa, näyttää korjaushanketta vetänyt Katja Ojaniemi.
TS/Ulla Mattsson
Nuorisoseurantalon keittiössä on nyt asianmukaiset suurtalouskoneet. Seuralla on myös omaa astiastoa, näyttää korjaushanketta vetänyt Katja Ojaniemi.