Viihde

Yhteinen sävel soi vahvana

TS/Riitta Salmi<br />Turun filharmonisen orkesterin kontrabassoa soittava Ari Hakulinen ja stipendillä palkittu alttoviulisti Ulla Perksalo virittäytyvät harjoituksiin. Vieressä tukea antavat AphilAn puheenjohtaja Mirja Kainu, varapuheenjohtaja Riitta Heiniö ja opiskelija Nora Leo (oik.).
TS/Riitta Salmi
Turun filharmonisen orkesterin kontrabassoa soittava Ari Hakulinen ja stipendillä palkittu alttoviulisti Ulla Perksalo virittäytyvät harjoituksiin. Vieressä tukea antavat AphilAn puheenjohtaja Mirja Kainu, varapuheenjohtaja Riitta Heiniö ja opiskelija Nora Leo (oik.).

SINIKKA ESKOLA

Haluaisitko kurkistaa Turun konserttisalissa estradin tuolle puolen ja tutustua esimerkiksi Turun Filharmonisen orkesterin fagottiperheeseen ja soittajiin niiden takana sekä seurata orkesterin harjoitusta. Seuraavaksi johonkin muuhun soitinryhmään ja niiden soittajiin. Juuri siinä auttaa kolme vuotta toiminyt AphilA eli Turun filharmonisen orkesterin ystävät ry, jonka tarkoituksena on edistää musiikin ystävien ja orkesterin vuorovaikutusta. Lyhenne AphilA tulee latinankielisestä nimestä Amici Philharmoniae Aboensis.

Yhdistys toimii monessa mukana. Tarmokkaat puuhanaiset puheenjohtaja Mirja Kainu ja varapuheenjohtaja Riitta Heiniö kertovat, että yhdistys järjestää esittely- ja keskustelutilaisuuksia, illanviettoja ja muuta musiikkipainotteista vapaa-ajan yhdessäoloa.

- Yksi kunnianhimoinen tavoite on hankkia orkesterille jokin instrumentti, rouvat painottavat. - Siinä meillä onkin pähkinää purtavaksi, mistä saada lahjoitusvaroja. Yhdistys jakaa myös stipendejä.

Harjoituksiin tiistaina rientävällä alttoviulun äänenjohtaja Ulla Perksalolla on konkreettista näyttöä AphilAn toiminnasta. Hän sai viime vuoden joulukuussa kannustusstipendin, joka on vielä visusti tallessa. - Se tuli täytenä yllätyksenä konsertin aluksi. En meinannut uskoa korviani, kun nimeni mainittiin. Suunnittelen nyt perheen kanssa oopperamatkaa Helsinkiin, hän vinkkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kontrabassoa soittava Ari Hakulinen näkee positiiviisena musiikin ystävien ja orkesterin vuorovaikutuksen lisääntymisen. - Musiikin ystäviin on aina ilo tutustua ja täydelle salille riemullista soittaa.

Ei pidä hämmästyä, jos konsertteihin tullessaan törmää henkilöön, joka houkuttelee yhdistyksen jäseneksi. - Jäseniä on nyt koossa 216, mutta lisää kaivataan. - Tiedoksi vaan, että huhtikuussa suunnataan oopperamatkalle Tallinnaan katsomaan Don Giovannia , jatkaa Mirja Kainu.

Musiikin ystävät tietävät, että nautittuaan antoisasta konserttielämyksestä siitä haluaisi keskustella tuoreeltaan sekä muiden kuulijoiden että varsinkin esiintyjien kesken. Niinpä yhdistys järjesti aikoinaan jälkikaiut, joista syntyi nykyiset jälkilöylyt. Niissä on soittajien lisäksi paikalla illan solisti ja kapellimestari.

- Pyrimme siihen, että konsertteihin olisi helppo ja mukava tulla, turha tärkeys karisisi. Se innostaisi mukaan myös nuoria. Yhdistyksen ohjelmaan sopii lisäksi musiikkitapahtumia, jotka ovat esimerkiksi jazzpainotteisia, pohtivat Riitta Heiniö ja Mirja Kainu.

Opiskelija Nora Leo on nuorimpia aktiiveja, joka on aina valmis vapaaehtoistyöhön, vaikkapa auttamaan jäsenhankinnassa ja filharmonisen viikon glögitarjoilussa. Nora on käynyt konserteissa jo lapsesta, soittaa pianoa ja on kaikin puolin musiikista innostunut. Tällä hetkellä opiskelu kuljettaa häntä välillä Unkariin.

Vastaavia filharmonisen orkesterin ystävien yhdistyksiä on ainakin Lahdessa, Tampereella ja Vaasassa.

Lisätietoja www.turku.fi/orkesteri/Aphila