Viihde

Anna on lainakoneiden vakiokäyttäjä

TS/Roni Lehti<br />- Ainoa vika on se, ettei ole tulostinta, tuumii turkulainen Anna Karelli. Hän käy käsikirjastossa vähintään kerran viikossa lainaamassa kannettavan tietokoneen ja nauttimassa langattoman verkon eduista, kuten rauhallisesta, omavalintaisesta istumapaikasta.
TS/Roni Lehti
- Ainoa vika on se, ettei ole tulostinta, tuumii turkulainen Anna Karelli. Hän käy käsikirjastossa vähintään kerran viikossa lainaamassa kannettavan tietokoneen ja nauttimassa langattoman verkon eduista, kuten rauhallisesta, omavalintaisesta istumapaikasta.

HELI NUMMILA

- Minä suunnilleen asun täällä! Ihmettelen vain, milloin he heittävät minut pihalle, naurahtaa Anna Karelli . Hän on yksi Turun pääkirjaston tarjoamien kannettavien päätteiden vakituisista käyttäjistä ja ottaa koneen lainaan vähintään kerran viikossa.

Karelli on parkkeerannut itsensä käsikirjaston matalan pöydän ääreen. Siitä kelpaa hoidella opiskeluun liittyviä asioita, etsiä tietoa netistä ja pitää yllä yhteyksiä.

- Kirjoittelen sähköposteja ja heitän huulta kavereiden kanssa parilla keskustelupalstalla, Karelli kertoo.

Hän kiittelee, että kannettavat ovat toimineet pääsääntöisesti hyvin, vaikka hänellä on usein huonoa karmaa koneiden kanssa.

Turun kaupunginkirjasto on tarjonnut noin vuoden ajan useissa toimipisteissään asiakkaidensa käyttöön langattoman verkkoyhteyden SparkNetin. Vuoden alusta laajeni niin, että toimii nyt kaikissa kirjaston toimipisteissä lukuunottamatta lastenkirjastoa.

Langaton verkko tarjoaa samat edut kuin kiinteä verkko, mutta sen avulla voi vapaammin valita työskentelypaikkansa kirjastossa. Asiakkaat voivat käyttää yhteyttä omilla koneillaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaksi tuntia kirjaston tiloissa

Kolmessa kirjaston toimipisteessä tarjotaan lainaan myös kannettavia tietokoneita. Kokemukset ensimmäisestä vuodesta ovat olleet erittäin myönteisiä ja koneet ovat olleet jatkuvassa käytössä.

- Täällä pääkirjaston käsikirjastossa on tarjolla yhdeksän kannettavaa konetta ja tällä henkilöstömäärällä enempää ei voisi ollakaan, miettii osastonjohtaja Maija Karjalainen .

Kannettavia voivat lainata kaikki 15 vuotta täyttäneet kirjaston asiakkaat ja niitä on saatavilla pääkirjaston lisäksi Nummen ja Varissuon kirjastoista.

Koneen saa lainattua kerrallaan kahdeksi tunniksi, lainattaessa tarvitaan kirjastokortti ja kuvallinen henkilöllisyystodistus, joka jätetään pantiksi. Laitteita ei voi varata etukäteen eikä viedä pois kirjaston tiloista.

Henkilökunta tyhjentää koneiden välimuistin, roskakorin ja omat tiedostot jokaisen käyttäjän välillä.

Tästä erikoisemmasta lainausmahdollisuudesta on kerrottu kirjaston nettisivuilla ja kaupungin sivuilla, mutta Karjalainen arvelee, että vanha kunnon puskaradio on vienyt viestiä tehokkaimmin.

Viime vuoden aikana kannettavia koneita käytti pääkirjastossa yhteensä 2 500 ihmistä ja käyttäjämäärät ovat olleet koko ajan kasvussa.

Salasanan saa lainaustoimistosta

Kirjasto tarjoaa asiakkaille myös opastusta lainakoneiden ja langattomaan verkon käytössä.

- Ihmiset kyselevät usein sisäänkirjautumiseen liittyviä asioita, kertoo laiteopastajana toimiva kirjastovirkailija Margit Lindqvist .

Kirjastoissa toimivaan SparkNet -verkkoon kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortin tunnus ja salasana, ja ne saa lainaustoimistosta. Myös muualta saadut SparkNet-tunnukset toimivat kirjaston tiloissa, mutta kirjaston tunnukset eivät toimi kirjaston ulkopuolella.

Tulostamismahdollisuutta kysellään myös toisinaan, mutta verkkotulostimia kirjastoissa ei ole.

- Ei se kuitenkaan ole este, ihmiset tallentavat työnsä cd:lle tai levykkeelle tai sähköpostiinsa ja menevät sitten "vartin koneelle" tulostamaan ne, sanoo Lindqvist. Kannettavien lisäksi käsikirjastossa on nimittäin tarjolla kahdeksan kiinteää konetta, joita voi käyttää eri mittaisissa jaksoissa, koneesta riippuen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jotta omaa kannettavaa tietokonettaan voi käyttää kirjaston SparkNet-verkossa, siinä tulee olla asianmukainen verkkokortti ja palomuuri- ja virustorjuntaohjelmat. Tarkempia tietoja saa kirjastoista.

Kirjastojen langattoman verkkoyhteyden ja kannettavat koneet on rahoittanut Ihminen@turku -hanke, ja satsaus on ollut suuruudeltaan 72 000 euroa.