Viihde

Tämän saa lainata vain Hilkka

TS/Ulla Mattsson<br />Hilkka Orava esittelee taiteilijakirjansa sivua, joka on Ramo Tederin työtä. Taiteilijakirjan teossa oli mukana 17 salonseutulaista taiteilijaa.
TS/Ulla Mattsson
Hilkka Orava esittelee taiteilijakirjansa sivua, joka on Ramo Tederin työtä. Taiteilijakirjan teossa oli mukana 17 salonseutulaista taiteilijaa.

ULLA MATTSSON

Salon kirjasto on saanut ensimmäisen taiteilijakirjansa. Salon taideyhdistyksen taiteilijat tekivät kirjan huomionosoituksena upean elämäntyön Salon kirjastonjohtajana tehneelle Hilkka Oravalle ja keväällä valmistuneelle Salon kirjaston laajennukselle.

Kirja, Vuosisata Salon rakennushistoriaa , lainattiin kirjaston viimeisenä aukiolopäivänä ennen remonttia. Keskiviikkona se palautettiin, pahasti myöhässä, taiteilijakirjana. Lainausoikeus on jatkossa kuitenkin vain Hilkka Oravalla. Kirja on esillä vitriinissä ja sen kopio kaikkien kirjaston kävijöiden lähemmin tutkittavissa. Uudeksi nimekseen kirja on saanut Kasvukipuja - kulttuurin kultaiset vuodet.

Eläkepäivien viettoa reilut puoli vuotta harjoitellut Hilkka Orava otti lahjan vastaan myhäillen.

- Tulkitsen tämän huomionosoitukseksi kaikkia kirjastossa näinä vuosina työskennelleitä ja myös kirjaston visuaalista ympäristöä kohtaan. On mukava ottaa vastaan lahjoja, jotka ovat kaikkein kaupunkilaisten katsottavissa.

Taiteilijakirjat ovat vanha perinne, taiteilija Lotta-Pia Kallio vakuutti niitä tehdyn vuosisatoja. Nyt ne elävät renessanssia Keski-Euroopassa. Suomessakin Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa on taiteilijakirjakokoelma.

Taiteilijakirjat voivat olla esineitä, veistoksia tai kollaaseja kuten salolaisten tekemä. Lähtökohtana on aina kirjan muoto tai idea, mutta teoksen viesti liittyy enemmän visuaalisuuteen kuin tekstiin.