Viihde

50 vuotta huomenna: Filmikärpänen puri oululaispoikaa

TS/Compic<br />Suomen elokuva-arkiston johtaja Matti Lukkarila on yksi Suomen ensimmäisistä elokuvatohtoreista. - Ennen minua edellinen elokuvaa käsittelevä väitöskirja tehtiin joskus 1950-luvulla, vuonna 1991 väitellyt Lukkarila muistelee.
TS/Compic
Suomen elokuva-arkiston johtaja Matti Lukkarila on yksi Suomen ensimmäisistä elokuvatohtoreista. - Ennen minua edellinen elokuvaa käsittelevä väitöskirja tehtiin joskus 1950-luvulla, vuonna 1991 väitellyt Lukkarila muistelee.

Suomen elokuva-arkiston johtaja Matti Lukkarila sai filmikärpäsen pureman jo alle kouluikäisenä kotikaupungissaan Oulussa. Syvimmän vaikutuksen tulevaan elokuvatohtoriin tekivät klassiset seikkailuelokuvat kuten Michael Curtizin ohjaama Robin Hoodin seikkailut.

Oulun tuolloiset elokuvateatterit kuten Rio, Kino-Aula ja Hovi tulivat Lukkarilalle hyvinkin tutuiksi. Mieleen on jäänyt myös onnistumisen riemu, kun alaikäinen Matti onnistui livahtamaan katsomaan Nicholas Rayn Jeesus-kuvausta Kuningasten kuningas.

- Elokuvatarkastamon entinen johtaja Jerker A. Eriksson sanoi joskus hyvin, että lapsuuden parhaita elokuvakokemuksia ei kannata katsoa uudelleen. Pettymys voi olla kova, Lukkarila naurahtaa.

Oulun yliopistossa aate- ja oppihistoriaa opiskellut Lukkarila työskenteli valmistumisensa jälkeen pari vuotta Oulun elokuvakeskuksessa. Elokuvaentusiastin mieli paloi kuitenkin akateemiseen maailmaan, ja vuonna 1985 hän lähti Länsi-Berliiniin opiskelemaan mediatiedettä. Väitöskirjan aiheeksi nousi monipuolisen unkarilaisen kulttuuripersoonan ja kosmopoliitin, elokuvakriitikon ja -käsikirjoittajan Béla Balazsin elokuvateoriat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Väitöskirjan valmistumisen jälkeen Lukkarila lähti Yhdysvaltoihin jatkamaan tutkimuksiaan. Elokuva-arkiston johtajan paikan avautuminen sai Lukkarilan kuitenkin kääntymään pois akateemiselta uralta.

- En ole hetkeäkään katunut tätä ratkaisua, tämä on niin mahtava näköalapaikka elokuvakulttuuriin ja -tutkimukseen, Lukkarila sanoo.

Lukkarila astui Elokuva-arkiston johtoon laman ollessa syvimmillään vuonna 1993. Kuluneen reilun kymmenen vuoden aikana arkisto on normaalin esitys-, tutkimus- ja restaurointitoiminnan ohella muun muassa juhlinut elokuvan satavuotissyntymäpäivää, laajentanut varastotilojaan Otaniemessä ja remontoinut Orion-teatterinsa.

Arkiston jo 1980-luvulla aloitetun suurponnistuksen, Suomen kansallisfilmografian 12. osa ilmestyy ensi syksynä, jonka jälkeen vuosien 1907-2000 kaikki suomalaiset pitkät näytelmäelokuvat on saatettu kirjoihin ja kansiin viimeisiä yksityiskohtia myöten.

- En tiedä, että missään muussa maassa olisi tehty yhtä perusteellista filmografiaa. Suomessa se on ollut mahdollista, sillä täällä on tehty keskimäärin vain noin 10-15 elokuvaa vuodessa, Lukkarila arvioi ja kiittelee opetusministeriön rahallista panostusta.

Muutamat "ikuisuushankkeet" eivät ole edistyneet aivan Lukkarilan toivomassa tahdissa, kuten esimerkiksi pitkään vireillä ollut elävän kuvan museo.

Toinen ikuisuusprojekti on ollut televisio- ja radio-ohjelmien kattava arkistointi, jonka viipymistä Lukkarila pitää kulttuuriskandaalina. Lakiesitys arkistoinnista ja tarvittava teknologinen malli ovat jo valmiina, mutta lopullinen päätös asiasta puuttuu.

- Jo nyt 1960- ja 1970-lukujen tuotantoja on hävinnyt lopullisesti. Televisio-ohjelmat eivät tuotannolliselta tasoltaan ehkä vedä vertoja elokuville, mutta ohjelmavirta on tärkeää saada talteen, sillä se heijastaa elämänmuotoamme ja kulttuuriamme peilin lailla, Lukkarila pohtii.

TUOMAS SAVONEN