Viihde

Aurinkoinen tapani sai väen ulkoilemaan

TS/<br />Sirkka Katajalle Turun Ladun järjestämä kinkunsulatuskävely on niin vanha tapaninperinne, ettei hän edes muista monennettako kertaa on mukana.
TS/
Sirkka Katajalle Turun Ladun järjestämä kinkunsulatuskävely on niin vanha tapaninperinne, ettei hän edes muista monennettako kertaa on mukana.

SANNA SUOPANKI

Tapaninpäivä valkeni ennusteista huolimatta aurinkoisena ja vähän lumisenakin. Heti aamutuimaan useat kaupunkilaiset hurauttivat Ruissalon maisemiin sulattelemaan kahtena päivänä masuun ahdettuja kinkkuja, laatikoita ja muita jouluherkkuja.

Turun Latu on järjestänyt perinteisiä tapaninpäivän kinkunsulatuskävelyjä jo kolmisenkymmentä vuotta. Sirkka Katajalle tapaninkävely on vanha perinne.

- En edes muista kuinka monella kävelyllä olen ollut mukana. Tämä on aina ensimmäisenä tapanina ohjelmassa ja sen jälkeen käydään sukulaisissa, Kataja kertoo.

Kävelyllä oli myös kuusihenkinen ranskalainen Clavreulin perhe, joka vietti ensi kertaa joulua ulkomailla. Kinkkua heidän ei tarvinnut sulatella, koska suomalaisista jouluruoista vain joulutortut ja piparit olivat löytäneet tiensä heidän suuhunsa. Kävelylle he tulivat joulukaupungin ohjelman perusteella.

- Suomalainen joulu on perinteisempi ja uskonnollisempi kuin joulu meillä Ranskassa, ihasteli perhe, jonka mielestä Ranskan joulu on kaupallinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vanhoja perinteitä ja elokuvia

Kolmena viimeisenä jouluna elokuvateatterit ovat pullistelleet katsojia Taru sormusten herrasta -trilogian ansiosta. Nyt ei samanmoista kassamagneettia ollut vaan teatterit olivat päivällä hiljaisia. Kinopalatsin ensimmäisissä näytöksissä kahdentoista jälkeen oli noin kymmenkunta katsojaa per näytös. Illaksi sentään oli jo tiedossa vipinää, kun joulupäivänä ensi-iltansa saaneen Oopperankummituksen ensimmäinen näytös myytiin loppuun kuusi tuntia ennen näytöstä. Eva Rannikko sai itselleen ja ruotsalaisille vierailleen viimeiset neljä lippua. Elokuvissakäynti ei kuulu Rannikon perinteisiin tapaninpäivän viettotapoihin.

- Olen aina halunnut nähdä tämän musikaalin ja ruotsalaiset ystäväni ovat nähneet näyttämöversion.

Ennen leffailtaa Rannikko vei ystävänsä talviselle piknikille Ruissaloon.

Janne Färm ja Heli Kääriäinen-Färm tulivat elokuviin lastensa kanssa puolilta päivin katsomaan Lehmäjengiä . Heidänkään tapoihin tapaninpäivän leffa ei ole aiemmin kuulunut, mutta koska perheen yhteinen aika on vähäistä, päättivät he ottaa joulun yhdessäolosta kaiken irti.

- Tämä puolen päivän elokuva on sopivaan aikaan, niin vielä ehdimme nauttimaan kauniista ulkoilmasta, Heli Kääriäinen-Färm kertoo päivän ohjelmasta. Ja illalla syödään tietenkin vielä jouluruokaa.

Apteekkimuseolla vieraili tapaninpäivänä 1700-luvun säätyläispukki. Vuohennahkaan, sarviin ja tuohesta tehtyyn naamioon pukeutunut pukki keskeytti tapaninleikit ja laittoi niiden suun makeaksi, jotka pelottavan näköiseltä pukilta makeisen uskalsivat ottaa. Parivuotias Antti Numerla ei tunnusta pukkia pelänneensä, mutta häntä kiinnostivat huomattavasti enemmän pihan karkuun juosseet kissat.

Aurajoen rannassakin kävelijöitä riitti auringolle. Pienenä uudenvuodentoiveena oli, että jos tuon Aurajoen saisi vielä jäähän näille lumille.

TS/<br />Heli Kääriäinen-Färm (vas.), Sonja Kääriäinen, Janne Färm ja Veera Färm tulivat elokuviin puolilta päivin katsomaan Lehmäjengiä. Sen jälkeen he ehtivät vielä ulkoilemaan.
TS/
Heli Kääriäinen-Färm (vas.), Sonja Kääriäinen, Janne Färm ja Veera Färm tulivat elokuviin puolilta päivin katsomaan Lehmäjengiä. Sen jälkeen he ehtivät vielä ulkoilemaan.
TS/Ari-Matti Ruuska
TS/Ari-Matti Ruuska