Viihde

Perinnöksi vastuullinen omistajuus

TS/Arto Takala<br />Maarit Toivanen-Koivistoa ilahduttaa nykyisin Suomessa vallitseva yrittäjyyteen kannustava ilmapiiri.
TS/Arto Takala
Maarit Toivanen-Koivistoa ilahduttaa nykyisin Suomessa vallitseva yrittäjyyteen kannustava ilmapiiri.

Maarit Toivanen-Koivisto on perheyrittäjä Onninen Oy:ssä jo neljännessä polvessa.

  Siksi hänelle tärkeisiin asioihin kuuluu viedä viestiä eteenpäin vastuullisen omistajuuden merkityksestä.

- Lapset on kasvatettava vastuullisiksi omistajiksi ja se voi tapahtua vain yrittäjäperheen kotona, Toivanen-Koivisto sanoo.

Vastuullisuus on Onnisella tarkoittanut myös sitä, että omistajalla on kasvot ja tiedetään kuka päätöksiä yhtiössä tekee.

Toivanen-Koivisto on ollut perheensä omistamassa Onninen Oy:ssä mukana jo 26 vuoden ajan. Nuori ekonomi aloitti vuonna 1978 myyntisihteerinä ja nyt hän toimii Onnisen hallituksen puheenjohtajana ja Onvest Oy:n toimitusjohtajana.

Toivanen-Koivisto astui Onnisen johtoon yhtiön toimitusjohtajana 35 vuotta ja hallituksen puheenjohtajana 10 vuotta toimineen Erkki J. Toivasen jälkeen. Saappaat olivat suuret, mutta vaihtoehtoja ei ollut perheyrityksen johtoon.

Omien kokemustensa perusteella Maarit Toivanen-Koivisto kehottaakin perheyrittäjiä puhumaan yrityksestä ja sen toiminnasta ja perinteistä kotona. Lapset pitää myös viedä työharjoitteluun yritykseen näkemään mitä yrityksen elämä konkreettisesti on. Tämän työn hän on jo aloittanut myös omien lastensa osalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varsinainen sukupolvenvaihdos on Toivanen-Koiviston mielestä aloitettava yrityksessä jo hyvissä ajoin.

Sukupolvenvaihdos vie aikaa ainakin viisi vuotta ja monesti tarvitaan apuun ulkopuolista ihmistä, joka kerää yhteen perheen mielipiteet siitä mitä oikein pitäisi tehdä.

Lämpö-, vesi-, sähkö- ja ilmastointialan teknisessä tukkukaupassa sekä teollisuuden materiaalipalvelujen alalla toimivan Onnisen juuret ovat Turussa, jonne Alfred Onninen perusti putkiurakointiliikkeen 91 vuotta sitten. Nyt Onninen on kasvanut yli miljardin euron liikevaihdon yritykseksi, joka työllistää kahdeksassa maassa yli 2 600 ihmistä.

Toivanen-Koiviston mielestä mittava kasvu on vaatinut perheeltä riskien ottamista ja rohkeutta ajaa pitkillä valoilla eli nähdä pitkälle tulevaisuuteen.

Hän on iloinen siitä, että yrittäjyyttä on nykyisin ryhdytty arvostamaan ja kannustamaan. Yrittäjyyden henki on Suomessa nyt aivan toinen kuin esimerkiksi 1970-luvulla.

Valtion osalta viime aikojen merkittävin teko on ollut päätös poistaa varallisuusvero. Toivanen-Koivisto kehuu päätöstä ja sanoo sen merkitsevän sitä, että aiemmin varallisuusveron maksuun menneet varat jäävät nyt yrityksien kehittämiseen.

Perheyrityksen johtamisen lisäksi Toivanen-Koivistolla on lukuisia luottamustehtäviä elinkeinoelämän parissa sekä monilla muilla elämänalueilla.

Luottamustehtävistään hän kertoo arvostavansa erityisesti koulutukseen liittyviä tehtäviä.

- On äärimmäisen tärkeää säilyttää uteliaisuus koko eliniän. Koskaan ei saa pysähtyä paikalleen, vaan oppimista on jatkettava koko eliniän, Toivanen-Koivisto sanoo.

KIRSI TURKKI