Viihde

Annat ja Toivot tahtovat omaan kotiin

TS/Tuula Heinilä<br />Nämä persoonalliset räsynuket odottavat pääsyä uuteen kotiin. Niitä ovat matkaan saattelemassa Kristina Repo (vas.) ja Leena Niitynperä.
TS/Tuula Heinilä
Nämä persoonalliset räsynuket odottavat pääsyä uuteen kotiin. Niitä ovat matkaan saattelemassa Kristina Repo (vas.) ja Leena Niitynperä.

SINIKKA ESKOLA

Tänään Unicefin lapsen oikeuksien sopimuksen 15-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Turun Stockmannin edustan Hansatorilla voi tavata myös iloisen ryhmän Anna ja Toivo -räsynykkeja.

  Nämä Unicef-nuket ovat kaikki valmiina adoptoitaviksi uusiin koteihin 20 euron hintaan. Ne edustavat eri kansallisuuksia ja ovat kaikki käsintehtyjä, omailmeisiä persoonallisuuksia.

Kaikilla nukeilla on sama etunimi, mutta toisen nimen voi kukin lapsi antaa mielensä mukaan. Räsynukke on helppo halittava ja unikaveri.

Katraasta on lähtenyt väkeä jo Nepaliin ja Intiaan sekä eri puolille Suomea. Urheilua harrastava Suomi-poika aloittaa juuri matkansa Japaniin.

- Kun saan inspiraation, nukkeja syntyy monta peräkkäin. Sitten pidän hetken hengähdystauon, sanoo nukentekijä ja vapaaehtoistyöntekijä Leena Niitynperä . - Vartalon kaava on määrätty, mutta muuten ilmeet, silmät, täyte ja vaatetus on tekijän mielikuvituksen varassa. Yhden nuken tekemiseen menee yllättävän paljon aikaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tähän mennessä Leenan käsissä nukkeja on syntynyt 50 kappaletta.

Turun seudulla on onneksi monta tekijää. Myös koululuokat ovat nukkeja värkänneet ja lahjoittaneet myytäviksi.

- Onhan se hieno, jouluinen ajatus, että 20 eurolla Unicef voi hankkia elintärkeät rokotukset yhdelle lapselle kuutta tappavaa tautia vastaan. Summa menee lyhentymättömänä lasten tarpeisiin, jatkaa Turun Unicefin puheenjohtaja Kristina Repo.

Leena Niitynperä on kiitollinen tilkkulahjoituksista, joita hänelläkin on huoneen nurkassa iso pahvilaatikollinen. Niistä saadaan pitsiä, pilkettä ja vaatetta nuken vetimiksi. Miesten vanhoista paidoista hän raksii myös nukeille sopivat pienet napit talteen. - Tummaihoisen nuken vartaloksi vaan ei tahdo löytyä sopivaa lakanakangasta, hän murehtii.

Työelämästä eläkkeelle siirtynyt Niitynperä tuntee iloa siitä, että on tekemistä ja voi omistautua vapaaehtoistyöhön, jonka kokee tärkeäksi.

Anna ja Toivo -nuket sopivat pienen lapsen pehmoleluiksi ja niitä voi lähettää maailmalle. Ostajina kunnostautuvatkin juuri kummit ja isovanhemmat.

Jokaisella nukella on oma henkilöllisyystodistus, josta käy ilmi nuken mm. valmistuspaikka ja -vuosi sekä tekijä. Vastakappaleen voi ostaja halutessaan lähettää terveisineen nuken tekijälle. Leenalle niitä on jo palautettu iso pino.

Idea on lähtöisin Italiasta, jossa ensimmäinen Unicef-nukke syntyi vuonna 1988. Jopa muotihuoneet ovat valmistaneet omia nukkejaan.

• Anna ja Toivo -nukkeja myynnissä Hansatorilla Turussa la 20.11. klo 11-15 sekä Unicefin joulupöydässä Hansatorilla 26.11. alkaen sekä myymälässä Hämeenkatu 32.

TS/Tuula Heinilä<br />Vielä vailla kotia.
TS/Tuula Heinilä
Vielä vailla kotia.
TS/Tuula Heinilä<br />Suomi-poika lähtee Japaniin.
TS/Tuula Heinilä
Suomi-poika lähtee Japaniin.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit