Viihde

Ammattijohtaja nauttii
nyt HK:n menestyksestä

TS/Jonny Holmén<br />Ylihuomenna 60 vuotta täyttävä Simo Palokangas on toiminut yli 25 vuoden ajan toimitusjohtajan tehtävissä elintarvikealan yhtiöissä.
TS/Jonny Holmén
Ylihuomenna 60 vuotta täyttävä Simo Palokangas on toiminut yli 25 vuoden ajan toimitusjohtajan tehtävissä elintarvikealan yhtiöissä.

Simo Palokangas tuli turkulaisen HK Ruokatalon toimitusjohtajaksi kymmenen vuotta sitten kovan saneeraajan maineessa. Takana oli Lännen Tehtaiden nosto ylös kriisistä.

1990-luvun puolivälissä HK Ruokatalo oli lähellä konkurssia. Yhtiön omat pääomat oli syöty, tulos tappiolla ja elintarvikealalla kovat muutokset aiheuttanut Suomen EU-jäsenyys tulossa.

Palokangas otti haasteen vastaan ja nauttii nyt yhtiössä tehdyn työn tuloksista. HK Ruokatalo on onnistunut kansainvälistymään ja kasvamaan Itämeren alueella merkittäväksi lihataloksi. Voittoakin pörssiyhtiö HK Ruokatalo on tuottanut omistajilleen, joista suurin on LSO-osuuskunta, yli viiden vuoden ajan.

- Nyt saa nähdä tätä toistakin puolta yritystoiminnasta, sanoo Palokangas tyytyväisenä.

Hän korostaa olevansa ammattijohtaja eikä niin sanottu lihamies. Makkaran teko tuskin onnistuisi Palokankaalta, joka on toiminut yli 25 vuoden ajan toimitusjohtajan tehtävissä eri yhtiöissä.

HK Ruokatalon nostaminen uudelleen jaloilleen vaati Palokankaan mukaan ennen kaikkea kahta asiaa. Ensinnäkin tarvittiin riskirahaa, jota saatiin yhtiöön vuonna 1996 ja 1998. Rahoituksen järjestämistä vaikeampi tehtävä oli sisäinen "kulttuurivallankumous".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Työyhteisövalmennuksella koulutimme koko henkilöstömme uuteen tapaan toimia. Saatiin aikaan yhdessä tekemisen ja luottamuksen kulttuuri, joka on nostanut kilpailukykyämme, Palokangas sanoo.

- Toiminnan tehostaminen lähtee ihmisten korvien välistä ja niitä mahdollisuuksia ei ole vielä käytetty loppuun, hän korostaa.

Liikaan tyytyväisyyteen ei kuitenkaan ole aihetta HK Ruokatalossa eikä missään muuallakaan yritysmaailmassa, vaan johdon katse on suunnattava pitkälle tulevaisuuteen.

Palokangas muistuttaa, että muusta teollisuudesta tuttu Kiina-ilmiö ei ole mahdollista tuoretta ruokaa tekevissä yrityksissä. Keski-Euroopasta ruokaa kuitenkin voidaan tuoda Suomeen, mutta kuljetuskustannukset hidastavat tätä kehitystä.

Palokankaan mukaan HK:n ainoa vaihtoehto pärjätä tulevaisuudessa on tehdä kuluttajien haluamia tuotteita kilpailukykyisellä hinnalla.

- Tämä vaatii koko ketjulta kaikkien kustannusten ja prosessien tarkkaa arviointia, Palokangas korostaa.

Hän sanoo, että elintarvikeketjussa kaikki osa-alueet eivät ole vielä täysin mukana markkinataloudessa. Muun muassa rehujen osalta olisikin vielä mahdollisuus nostaa alan kilpailukykyä Suomessa.

Simo Palokangas muutti aikoinaan Säkylään, kun hän siirtyi Lännen Tehtaiden johtoon. Säkylän talossa järven rannalla hän on myös pysynyt, vaikka työpaikka on vaihtunut.

Vapaa-ajan on täyttänyt perhe, johon kuuluvat vaimo, viisi lasta ja kolme lastenlasta.

Liikunnan osalta Palokangas on kaikkiruokainen, mutta vakituisesti hän vahvistaa lihaksiaan soutulaitteella. Säkylässä asuvalle myös maanpuolustus kuuluu harrastuspiiriin.

Simo Palokangas viettää syntymäpäiväänsä avoimin ovin perjantaina 29.10. kello 13-17 HK Ruokatalon tiloissa Turussa osoitteessa Kaivokatu 18. Hän ei toivo puheita, kukkia eikä lahjoja, vaan muistamiset voi osoittaa joko nuoriso-orkesteri Tuulimyllyn Puhaltajien soitinhankintaan, tili: Sp Huittinen 44561446640 tai Porilaissäätiölle maanpuolustuksen tukemiseen, tili: Nordea 113130-6102747. Molempiin merkintä Simo Palokangas 60 v.

KIRSI TURKKI